Nazorg bij borstkanker

nazorg bij borstkanker - vindjehuidtherapeut.nl
De behandeling van wonden, oedeem (vochtophopingen) en littekens behoren tot het medische exportdomein van de huidtherapeut en deze huidproblemen kunnen voorkomen bij (ex-)borstkankerpatiënten. In deze blog lees je alles over de nazorg bij borstkanker en de rol van de huidtherapeut.

Wellicht dat je bij het woord ”huidtherapeut” denkt aan een soort van schoonheidsspecialist die de huid verzorgt en behandeld waardoor deze er mooier uit komt te zien. De cosmetische behandelingen die de huidtherapeut uitvoert, zoals het verwijderen van huidoneffenheden, ongewenste haargroei, ontsierende vaatjes en zonnevlekken, zijn inderdaad een groot deel van het specialisme huidtherapie. Wat velen echter nog niet weten is dat de huidtherapeut ook in de medische zorgsector een erkend specialist is. Ook in de nazorg van borstkanker en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker speelt de huidtherapeut een actieve rol. Huidproblemen die kunnen ontstaan na een oncologisch traject, zoals oedeem, littekens of het ontbreken van een borst of tepel, kunnen door middel van een breed scala aan huidtherapeutische behandelingen bijdragen aan de vermindering van pijn en lichamelijk ongemak en het zoveel mogelijk wegnemen van de zichtbare gevolgen van de operatie.

Littekentherapie

Littekens kunnen ontstaan door een chirurgische ingreep bij de behandeling van borstkanker. Deze littekens kunnen verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn en voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. Door middel van littekenmassages waarbij speciale massagetechnieken worden toegepast, verbetert de doorbloeding, wordt de huid weer soepel en verminderd de cosmetisch ontsiering van de littekens. Meer informatie over deze littekenmassage en andere behandelingen die toegepast kunnen worden voor littekens, vind je op de pagina littekentherapie.

Oedeemtherapie

Naast het ontstaan van littekens, leidt de operatie van borstkanker ook vaak tot vochtophopingen
(oedeem). Dit komt doordat het weghalen van de met kanker aangetaste lymfeklieren of een beschadiging van het lymfestelsel bij de ingreep, als gevolg heeft dat er onvoldoende vocht wordt afgevoerd. Een combinatie van verschillende behandelmethodes kan helpen om het overtollige weefselvocht af te voeren. Daarnaast kunnen gevolgen van het oedeem, zoals zwelling, pijn en stijfheid, verminderd worden door middel van oedeemtherapie. 

Dermatografie

Wanneer een borstreconstructie is uitgevoerd, ontbreken vaak de tepel en het tepelhof. Naast het reconstrueren van een huidtransplantaat uit de lies door de chirurg, is dermatografie door de huidtherapeut een methode om een nieuwe tepel te creëren. Hierbij wordt de huid ingekleurd met speciale tatoeage-technieken. Voordelen van een tepeltatoeage zijn dat het vrijwel geen bijwerkingen kent en minder pijnlijk en tijdrovend is. Daarnaast kan het zowel voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden.

Andere behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen zijn bijvoorbeeld lasertherapie bij bestralingspuntjes en het correct aanmeten van uitwendige prothesen en prothese lingerie. Naast deze behandelingen, heeft de huidtherapeut ook aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces. Door de ondersteuning van zelfmanagement, het adviseren en het stimuleren, biedt de huidtherapeut een actieve rol in het accepteren van de lichamelijke veranderingen en het herstellen van het zelfvertrouwen.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.