OEDEEMTHERAPIE

Bij oedeemtherapie is de behandeling gericht op zowel het voorkomen van verergering, (preventief) als op vermindering van de gevolgen van oedeem. Het omvat manuele lymfdrainage, compressietherapie, oefentherapie en voorlichting gericht op het verminderen van risicofactoren. Als ook het zorgen voor een gezond gewicht (BMI), huidverzorging en behandeling van bijkomende aandoeningen, pijn en (psycho)sociale problemen.

Om zo snel mogelijk tot een optimaal behandelresultaat te komen kan multidisciplinair werken van belang zijn. Hierbij werkt de huidtherapeut samen met diverse (para)medische zorgverleners.

 

oedeemtherapie - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe werkt het?

Oedeemtherapie omvat verschillende behandelmogelijkheden, hierbij kun je denken aan:

Ademhalings- en bewegingsoefeningen
De huidtherapeut legt specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen. Deze oefeningen helpen de spierpompfunctie te activeren.

Bewegingsadviezen
De huidtherapeut informeert over oefentherapie. Wanneer je thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van oedeemtherapie gestimuleerd.

Endermologie®/ endermotherapie
Dit is een therapie die uitgevoerd wordt met apparatuur. Het zorgt ervoor dat de huid en het onderliggend weefsel wordt behandeld. Waarbij er sprake is van het optillen en afrollen van de huid. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.

Zwachtelen
Er wordt ambulante compressie therapie (ACT) toegepast wanneer omvangvermindering dient plaats te vinden. De huidtherapeut zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.
 

Manuele lymfedrainage
Is een techniek waarbij door een zachte, pompende beweging de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd. Het lymfevatensysteem wordt geactiveerd en gestimuleerd om lymfeafvoer te vergroten.
Door de speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen wordt het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats vervoerd waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Intermitterende Compressie Therapie
IPC- therapie, ook wel presso therapie genoemd, is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Hierbij worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderen. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven, worden afgestemd op de persoon. Het vormt een belangrijke aanvulling op de algemene oedeemtherapie bij primair en secundair lymfoedeem (na oncologische operaties, vaatoperaties en andere trauma’s), veneus oedeem en lipoedeem.

Lymftaping
Dit is een huidvriendelijke tape welke tussen de behandelingen op de huid blijft zitten. Bij elke beweging zorgt de lymftape voor een stimulering van vochtafvoer en voor versoepeling van fibrose, littekens en ander verhard weefsel. Het kan ook worden toegepast als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp. De tape trekt de huid een beetje omhoog, waardoor er meer ruimte komt voor het verplaatsen van het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Aanmeten elastisch compressieverband
Dit zijn zwachtels met klittenband die op een kous vast zitten. Dit kan ingezet worden bij iemand die niet of langdurig gezwachteld kan worden. Indicaties zijn chronische veneuze aandoeningen, veneuze, stagnerende ulcera en lymfoedeem.

Wondzorg
Wanneer iemand wonden heeft, in combinatie met oedeem, wordt zowel de wond als het oedeem behandeld. Dit wordt gedaan door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten.

Aanmeten steunkousen
De therapeutische elastische kous (TEK) geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied. Het verschil met zwachtelen en TEK is dat met een zwachtel oedeemreductie plaatsvindt en met een kous het been niet in omvang kan uitzetten. Zwachtelen wordt dus ingezet wanneer het vocht weg moet (actief), de kous om het verdwenen vocht weg te houden (preventief).

Selfmanagement
Het is belangrijk dat wanneer je last hebt van vochtophopingen, zelf ook specifieke vaardigheden aanleert.
De huidtherapeut leert je diverse technieken aan zoals het meten van het lichaamsdeel, massagetechnieken, oefeningen en zwachtelen.

Wat zijn de indicaties?

  • primair lymfoedeem;
  • secundair lymfoedeem;
  • veneus oedeem;
  • lipoedeem;
  • wonden;
  • vaatproblematiek.

 

Wat is de behandelfrequentie?

Veelal is dit twee tot drie keer per week, wat naar verloop van tijd wordt afgebouwd.
 

Wat zijn de behandelresultaten?

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt en je kunt weer beter bewegen. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.   

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit is sterk afhankelijk van de mate van oedeem.  

 

Wat is de hersteltijd?

Geen.  

ARTIKELEN OEDEEMTHERAPIE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen