ONGEWENSTE HAARGROEI

Haargroei kan om meerdere redenen vervelend zijn, bijvoorbeeld vanuit cosmetisch oogpunt of omdat je er last van hebt, vanwege ontstekingen of irritatie na scheren.

ongewenste haargroei - vindjehuidtherapeut.nl

Welke vormen van ongewenste haargroei zijn er?

Naast de ‘gewone’ cosmetisch storende beharing, zijn er diverse vormen bekend die te maken hebben met een afwijkend beharingspatroon.`

Hypertrichose
Dit is overbeharing op plaatsen waar normaal gesproken slechts lichte beharing is. Denk aan je armen, benen, buik, rug en in je gezicht. Hypertrichose kan zowel plaatselijk als over het hele lichaam voorkomen, als donsbeharing of in stuggere en/of langere vorm.

Hoe ontstaat hypertrichose?

Meestal is hypertrichose erfelijk bepaald. Voor kinderen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen is het vrij normaal om wat zwaarder behaard te zijn. Vaak zien we bij deze kinderen zodra zij in de puberteit komen, lichte donsbeharing ontstaan op het voorhoofd, bij de slapen, kin en hals, op de armen, rug en benen.
Ook kan hypertrichose ontstaan door het gebruik van medicijnen zoals fenytoïne (tegen epilepsie), minoxidil (tegen kaalheid), cyclosporine (tegen psoriasis) en corticosteroïden. Daarnaast kunnen onderliggende ziektes, zoals anorexia nervosa, een traag werkende schildklier, infectieziekten of bepaalde vormen van kanker, een oorzaak zijn.

 

Hirsutisme

Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Hierbij ontstaan haren bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben.
Je herkent hirsutisme aan dikke, stugge haren op de kin, bovenlip, hals, borst, tepelhoven, rug, buik en bovenbenen.

 

Wat zijn de oorzaken van hirsutisme?

Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid hiervoor. Erfelijke gevoeligheid speelt bij beide oorzaken een belangrijke rol. Overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel werken hirsutisme in de hand, daarnaast kan het veroorzaakt worden door geneesmiddelen, zwangerschapshormonen of androgene steroïdhormonen of door het stoppen met de anticonceptiepil.
 

Hirsutisme als gevolg van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), waarbij goedaardige, met vocht gevulde, cysten in de eierstokken groeien. Deze cysten zorgen voor een verstoring van de rijping van de eicellen. PCOS komt bij bijna 10% van de vrouwen voor.
Naast de verminderde vruchtbaarheid kampen vrouwen met PCOS ook vaak met overbeharing.

 

Pseudofolliculitis barbae

Bij Pseudofolliculitis barbae ontstaan bultjes en ontstekingen in de baardstreek door veelvuldig scheren. Het is een chronische huidafwijking die je voornamelijk ziet bij donkere mannen. Soms wordt het ook gezien bij vrouwen die hun oksels en schaamharen scheren. Het kan cosmetisch storend zijn en kan klachten geven zoals jeuk en pijn.

 

Hoe ontstaat pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae ontstaat als gevolg van een ontstekingsreactie in de huid door een ingegroeide haar. Bij mensen met een donkere huid krullen de haartjes, wat problemen kan geven. Als ze te kort worden afgeschoren kunnen ze terug de huid in groeien, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Het gevolg is bultjes, puistjes, pigmentvlekken en soms zelfs littekenvorming.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak en de ongewenste haargroei effectief te kunnen behandelen, maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid.

Voor de behandeling van ongewenste haargroei zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Bij lasertherapie maakt de huidtherapeut gebruik van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, die in het geval van haargroei de haarfolikkel of de voedingsbodem beschadigd. Dit zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. De behandelde haren blijven permanent weg, echter is het wel mogelijk dat er zich onder invloed van onder andere hormonen in de loop der jaren nieuwe haren ontwikkelen. Om die reden zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Bij lichte huidtypen absorbeert het pigment in de haarfollikel het licht van de laser. Hierdoor raken de stamcellen die zorgen voor haargroei beschadigd. Op den duur stopt de haargroei helemaal, wat zorgt voor een mooie, gladde en haarloze huid.
Bij de behandeling van de donkere huidtypen gebruikt de huidtherapeut lasers die niet op het melanine werken, maar op de bloedvaatjes die de haarzakjes van voeding voorzien. Deze worden gecoaguleerd (gestold) en vervolgens beschadigd, waardoor de haargroei stopt. De laser kan ongewenste haren effectief en veilig verwijderen. Na iedere behandeling zullen de haren minder en dunner worden.
 

De laserbehandelingen om haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen hebben daarnaast nog een positieve uitwerking. Eventuele ontstekingen verminderen en pijnklachten nemen af. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces.

Elektrisch ontharen
Heb je last van blonde, witte/grijze of rossige haargroei? Dan is elektrisch ontharen de beste keuze. Sommige lasers zijn wel in staat deze haargroei te reduceren maar niet om deze volledig te verwijderen. Bij elektrische epilatie wordt het haarzakje met een dun naaldje verwarmd, waardoor de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de haren, beschadigd raken en de ontwikkeling van nieuwe haren afneemt.

ARTIKELEN ONGEWENSTE HAARGROEI

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen