Oorzaken van een gevoelige huid

Wat kun je doen tegen een gevoelige huid - vindjehuidtherapeut.nl

De gevoelige huid is misschien wel een van de lastigste huidtypes, omdat er veel verschillende oorzaken zijn. In deze blog vertel ik je alles over veelvoorkomende oorzaken en geef ik je een aantal tips hoe je je gevoelige huid het beste kunt verzorgen!

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor een of meerdere ingrediënten, een onderliggend huidprobleem of een extreem gevoelige of hoogsensitieve huid. Weten wat de oorzaak is is dus cruciaal om je huid rust te kunnen geven en weer in balans te brengen.

Veelvoorkomende oorzaken van een gevoelige huid

De oorzaak van een gevoelige huid is dus persoonlijk. Laten we eens wat dieper ingaan op de oorzaken die ik hierboven noemde:

  • Een allergische reactie op cosmetica. Om echt te achterhalen of dit de oorzaak is van jouw gevoelige huid, kun je het beste naar de dermatoloog gaan om je huid te laten testen op ingrediënten. Lees hier meer over allergische reacties door cosmetica en/of make-up.
  • Een onderliggend huidprobleem. Huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en rosacea zorgen ervoor dat de huid minder kan verdragen. Je huid is dan sneller gevoelig voor invloeden van buitenaf en/of specifieke producten.
  • Een hoogsensitieve huid. Bij een hoogsensitieve huid reageren de zenuwuiteinden onder de huid sneller dan bij anderen. Bij lichte prikkels kan de huid al rood en schraal worden en kan er jeuk of een brandend en stekend gevoel optreden.

Verzorging van de gevoelige huid

Een van de meest voorkomende fouten bij het verzorgen van de gevoelige huid is het gebruik van veel (verschillende) huidverzorgingsproducten, waardoor de kans groter is dat de huid reageert op bepaalde ingrediënten. Daarnaast kun je de huid onopzettelijk triggeren waarbij er een overgevoeligheidsreactie ontstaat. Denk maar eens aan het gebruik van een exfoliant of scrub. Deze producten kunnen, ook al bevatten ze misschien goede ingrediënten zoals glycolzuur of vitamine A-zuur, een tijdelijke irritatie van de huid veroorzaken.

Terug naar de basis

Om je huid tot rust te brengen kies je voor een goede basisverzorging, waarbij je alleen de producten gebruikt die je huid écht nodig heeft. Zo geef je je huid de kans om tot rust te komen.

Een goede basisverzorging voor de gevoelige huid is:

  1. Reinig ‘s ochtends de huid met lauwwarm water en ‘s avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel deze goed af met lauw warm water en dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek.
    2. Breng eventueel een toner aan die ervoor zorgt dat pH-graad van de huid weer in balans wordt gebracht. Daarnaast zorgt een toner ervoor dat de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen.
    3. Breng tot slot een moisturizer/dagcrème aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten. Indien mogelijk met een SPF en anders breng je een losse zonbescherming aan.

Wanneer je huid verbetert, kan je voorzichtig weer proberen om het gebruik van serums, maskers of een exfoliant op te pakken. Kijk goed hoe je huid hierop reageert. Uiteraard is het belangrijk om irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerd alcohol te vermijden.

Wil je een expert goed naar jouw huid laten kijken? Neem dan contact op met een goede huidtherapeut bij jou in de buurt.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.