PEELINGS

Een peeling is een intensieve exfoliatiebehandeling, die zorgt voor ‘gecontroleerde huidschade’. Op die manier kan huidverbetering worden gerealiseerd.

 

peelings - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe werkt het?

Peelen zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag zich sneller vernieuwd. Dit kan mechanisch, door middel van microdermabrasie, of chemisch, middels zuren. Chemische peelings zijn de laatste jaren erg populair geworden en zijn een veel toegepaste behandeling binnen de huidtherapeutische praktijk.
Een chemische peeling bestaat uit een vloeistof wat de bovenste huidlaag verweekt en sneller laat afschilveren. Dit kan al resulteren in een egalere en gladdere huid. Naast dat een chemische peeling de bovenste huidlaag verweekt, bevat het ook voedende ingrediënten die bijvoorbeeld de talgproductie verminderen, oplichtend-, antibacterieel-, en/of ontstekingsremmend werken. Daarnaast worden pigment remmende ingrediënten ingezet bij pigmentproblemen en kunnen peelings effectief zijn tegen huidveroudering. Een dergelijke peeling bevat ingrediënten die de collageenproductie stimuleert.

Een chemische peeling kan bestaan uit één zuur of een combinatie van zuren. Indien de huid regelmatig wordt gepeeld worden producten ook beter opgenomen omdat de dode huidcellen gereduceerd zijn.
 

Wat zijn de behandelresultaten?

Er zijn veel verschillende peelings op de markt, hieronder beschrijven we de meest voorkomende.

Glycolzuur Peeling glycolic acid
Een glycolzuur peeling is één van de meest bekende exfoliërende ingrediënten en valt onder de groep alphahydroxyzuur (AHA). Glycolzuur heeft een kleine moleculaire structuur, waardoor het diep in de huidlagen kan doordringen. Het werkt als antioxidant en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Je kiest voor een glycolzuur peeling wanneer je de algehele huidteint en structuur wenst te verbeteren. Bovendien krijgt je huid een mooie glow.

Melkzuur Peeling lactic acid
De melkzuur peeling is zeer geschikt voor de gevoelige- en/of droge huid. Het exfolieërt, hydrateert en egaliseert de huid. Hierdoor worden fijne lijntjes, grove poriën, een droge huid en vlekjes minder.

Salicylzuur Peeling salicylic acid
Heb je last van acne? Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA) die de talgproductie in de huid reguleert. Het penetreert diep in de huid, waardoor talg wordt oplost. De salicylzuurpeeling is geschikt als je last hebt van acne, verstopte poriën, comedonen (ook wel bekend als de blackheads en de whiteheads) of een vette huid. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende functie.

Amandelzuur mandelic acid
Amandelzuur kan ingezet worden als peeling om de talgafscheiding te reguleren, oppervlakkige pigmentatie te verbeteren. Ook is het effectief bij het voorkomen van nieuwe pigmentvlekken. Dit doordat het werkt als tyrosinaseremmer, het remt namelijk de aanmaak van teveel pigment.

Modified Jessner
Deze peeling is ontwikkeld om acne effectief te behandelen, ontstekingen te voorkomen en de huid te kalmeren. De peeling bevat salicylzuur en werkt zowel ontstekingsremmend als antibacterieel. Modified Jessner is verrijkt met melkzuur, dat donkere vlekken vermindert na doorstane acne. Resorcinol verwijdert dode huidcellen, overtollig vet en vuil.

TCA Trichloroacetic acid
TCA peelings zijn intensievere peelings die de huid dieper penetreren dan de bovengenoemde peelings. Het is de meest uitgebreide en krachtige antiverouderingspeeling en kan ook gecombineerd worden in één met andere zuren. De peeling verbetert de gehele huidtextuur, vermindert huidverslapping, egaliseert de teint en vermindert pigmentatie.

Wat zijn de indicaties?

Zoals hier boven al kort beschreven, kan een chemische peeling ingezet worden bij acne, acnelittekens, zonschade en huidveroudering. Hiernaast kan het ook ingezet worden om de doffe/ grauwe huid te verbeteren of het verouderingsproces te vertragen. Wist je dat een chemische peeling zelfs bij een gevoelige, rode, rosacea huid ingezet kan worden. Bij deze huidtypes worden milde peelings gekozen die de huid kalmeren, verzachten, hydrateren en weerbaarder maken. 

 

Wat is de behandelfrequentie?

Wat de behandelfrequentie is hangt af van de sterkte van de peeling. Zo kan een milde peeling meermaals per maand uitgevoerd worden en een sterke peeling eens in de 4-6 weken.  

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, verschilt per individu en indicatie. Milde peelings worden in kuurverband gedaan van ongeveer 3-6 behandelingen. Van de meer intensievere peelings zijn minder behandelingen nodig, echter raad de huidtherapeut wel aan hiernaartoe op te bouwen, om de huid eraan te laten wennen. 

 

Wat is de hersteltijd?

De hersteltijd is afhankelijk van de sterkte van de peeling. Direct na de peeling kan de huid er rood uitzien, dit trekt na een paar uur vaak weer weg en dan gaat de huid strak staan. Na ongeveer twee dagen kan het afschilferen van de huid beginnen. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Is jouw huid al goed ge-exfolieërd en al vaker gepeeld? Hoe minder de huid gaat schilferen! Omdat de huid door de peeling tijdelijk kwetsbaarder wordt, is een goede spf (minimaal factor 30, ja ook in de winter..) extra belangrijk tijdens de hersteltijd.  

ARTIKELEN PEELINGS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen