Pigmentaandoeningen

Pigmentaandoeningen

Wat zijn pigmentaandoeningen zoals melasma, ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie en hoe ontstaan ze?

Pigmentaandoeningen: wat is het en hoe ontstaat het?

Pigmentaandoeningen zijn huidproblemen die ontstaan als er te veel of te weinig pigment in de huid aanwezig is. Afhankelijk van je huidtype, blootstelling aan de zon en de natuurlijke aanmaak van pigment kunnen er pigmentaandoeningen ontstaan. We zetten de meest voorkomende op een rijtje.

Lentigo solaris

Lentigo solaris is een gepigmenteerde huidafwijking die vaak voorkomt bij oudere mensen met een blank huidtype. Je kent deze aandoening waarschijnlijk als ouderdomsvlekken of levervlekken. Mensen met een donkere huidskleur krijgen slechts bij uitzondering met lentigo solaris te maken. De oorzaak is veelvuldige blootstelling aan de zon. Het is een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. Lentigo solaris is onschuldig en goedaardig.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, bestaat uit donkere verkleuringen in het gezicht. Dit huidprobleem ontstaat veelal bij vrouwen onder invloed van hormonen. Zo kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap last krijgen van melasma. Deze pigmentstoornis kenmerkt zich door grillige donkere vlekken, met name op het voorhoofd en de wangen. Bij het ontstaan van melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor wordt er teveel pigment aangemaakt door de pigmentcellen. Het gevolg is dat de huid op sommige plaatsen donkerder wordt. Melasma kan verminderen na bijvoorbeeld de zwangerschap. Een adequate zonbescherming is erg van belang bij melasma!

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Bij postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zijn er donkere verkleuringen op de huid te zien, die ontstaan door een eerdere ontsteking of een beschadiging van de huid. Het is onduidelijk waarom dit precies gebeurt, maar het is wel duidelijk dat alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals acne, eczeem, psoriasis of een insectenbeet kunnen leiden tot post inflammatoire hyperpigmentatie. Deze pigmentaandoening komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur en het verdwijnt in sommige gevallen vanzelf weer.

Poikiloderma van Civatte

Bij Poikiloderma van Civatte zie je roodbruine verkleuringen en vaatjes (teleangiëctastieën) en  atrofie, een dunne, ouder wordende huid, in je hals. Deze pigmentaandoening wordt ook wel een ‘zonnehals’ genoemd, omdat het voorkomt op delen van de huid die veel worden blootgesteld aan de zon. Denk aan de hals, de kaakranden en de wangen. De oorzaak is een pigmentstoornis in combinatie met verouderingsverschijnselen en zonschade, daarom is een goede zonbescherming altijd cruciaal.

Heb jij last van pigmentvlekken en wil je weten of er iets aan gedaan kan worden? Laat je informeren bij een huidtherapeut in de buurt!

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.