PIGMENTVLEKKEN

Pigmentvlekken noemen we ook wel hyperpigmentatie en is een opeenhoping van pigment. Je herkent hyperpigmentatie aan een onregelmatige teint, die soms wat grauw en vaal is.
Pigmentvlekken zijn er in verschillende kleuren en maten, van licht- tot donkerbruin. Je kunt ze al krijgen bij de geboorte of pas op latere leeftijd. Meestal nemen pigmentvlekken toe als je ouder wordt, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen.

 

pigmentvlekken - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De vorming van pigment (melanine) is een natuurlijk proces en is nodig om de huid te beschermen tegen uv-straling. Pigment werkt namelijk als een huideigen zonbeschermer. Uv-straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon, maar overmatige blootstelling kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Als je last hebt van pigmentvlekken, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren.
De meeste pigmentvlekken ontstaan op plekken waar de zon makkelijk bij komt, zoals je gezicht, decolleté en je handen. Op latere leeftijd krijg je meer pigmentvlekken, door de blootstelling in je jongere jaren.
Naast zon kunnen pigmentvlekken ontstaan door beschadigingen van je huid, door hormonale invloeden zoals zwangerschap, orale anticonceptiva en de overgang. Ook erfelijke belasting en het gebruik van sommige medicatie kunnen invloed hebben op pigmentvorming. Tot slot zijn er ook pigmentvlekken waarmee je geboren wordt.

 

Welke soorten pigmentvlekken zijn er en hoe ontstaan ze?

Een pigmentvlek bevindt zich meestal in de opperhuid (epidermis) of dieper, in de lederhuid (dermis, of in allebei.

De meest voorkomende pigmentvlekken:
 

  • Sproeten, ook bekend als efiliden, zijn een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine lichte tot donkere vlekjes die donkerder zijn dat de normale huidskleur. Sproeten zijn vaak genetisch bepaald en bevinden zich op plekken die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Denk hierbij aan je gezicht, decolleté en armen.
  • Ouderdomsvlekken, ook bekend als lentigo solaris of lentigo senilis. Dit is de meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie, die ontstaan in het gezicht, decolleté en armen. Ze kunnen zowel rond als grillig zijn en licht tot donker van kleur. Ze zijn het gevolg van teveel blootstelling aan de zon en zijn het hele jaar door zichtbaar.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking. Hierbij kun je denken aan een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne. De huid is na genezing van de wond donkerder en heeft een afwijkende kleur. Deze vorm van pigment ontstaat met name bij donkerdere huidtypes.
  • Melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, is een vlekkerige, grillige, bruine verkleuring die met name voorkomt op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Het komt bijna alleen bij vrouwen voor en ontstaat door blootstelling aan de zon in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren.

 

  • Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes of vlekjes op de gepigmenteerde huid. De reden van ontstaan is nog vrijwel onduidelijk.
  • Poikiloderma van Civatte is een vorm van zonschade die zich uit in een combinatie van pigmentatie, vascularisatie (roodheid) en atrofie van de huid. Dit zie je meestal aan beide kanten van de hals en breidt zich uit richting het decolleté en/of de onderarmen. Het ontstaat bij de ouder wordende huid op door de zon beschenen delen, vaak in combinatie met parfum (stoffen).
  • Café-au-lait vlek is een aangeboren pigmentatie die zijn naam dankt aan zijn egale koffiekleur. Veel mensen worden hiermee geboren. De pigmentcellen geven op de plaats van de café-au-lait vlek meer pigment af. Ook is de concentratie van pigment tussen de huidcellen groter. De oorzaak is nog onbekend. Deze gekleurde vlek is rond of ovaal van vorm en zien we veel op het lichaam.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van pigmentvlekken zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen. Tekenen van een vale, doffe huid kunnen worden verminderd, wat zorgt voor een gezondere en egalere huid. De huidtherapeut bepaalt welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

 

IPL- en lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert. Afhankelijk van het type licht verminderen pigmentvlekken, waardoor deze egaler, frisser en stralender wordt.
Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in het pigmentcelletje. Hierdoor wordt de pigmentatie vergruisd waarna het afschilfert. Bij beide technieken vermindert of verdwijnt de pigmentvlek wat zorgt voor een mooie, egale huid!

 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gebruikt worden zoals een Jessner vloeistof.
Medische peelings kunnen worden ingezet voor het verminderen van pigmentatie voor het egaliseren van de huid.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze snelle gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Dit zorgt ervoor dat overtollig pigment wordt opgeruimd en afschilvert.
Peelings zijn met name geschikt voor zonschade, melasma en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Een doffe huid, pigmentvlekjes, verlies van veerkracht en stevigheid en een grove structuur worden verholpen door de exfoliërende eigenschap op de bovenste huidlaag en de stimulering van collageen- en elastinevezels in de diepere huidlagen.
 

ARTIKELEN PIGMENTVLEKKEN

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen