POIKILODERMA VAN CIVATTE

Poikiloderma van civatte is een grillige, roodbruine, goedaardige verkleuring van de huid op zonbeschenen delen. We zien hyperpigmentatie (donkere verkleuring), vascularisatie (vaatjes en roodheid) en atrofie oftewel een dunner wordende huid. De huid voelt hobbelig aan en heeft een kippenvel structuur. Opvallend is dat de afwijkingen meestal gelijkzijdig of symmetrisch optreden.

Poikiloderma betekent grillige of onregelmatige huid en het wordt ook wel een zonnehals genoemd, omdat we het veel in de hals zien. Opvallend is dat het deel onder de kin niet mee doet en dus lichter van kleur is. Ook kan het voorkomen in het gezicht, op het decolleté en de armen.
Het is een onschuldige huidafwijking en komt veel voor, met name bij mensen die ouder worden.

 

Poikiloderma van civatte - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat poikiloderma van civatte?

(Langdurige) blootstelling aan de zon is de belangrijkste reden bij het ontstaan hiervan.  De huid vertoont namelijk duidelijk zonschade. Daarnaast wordt er aangenomen dat hormonale factoren en verouderingsverschijnselen een rol spelen. Het gebruik van lichtgevoelige producten, geneesmiddelen of cosmetica spelen ook een rol bij het ontstaan van poikiloderma van civatte. Hierbij kun je ook denken aan parfum wat in de hals wordt gespoten en waar in de zomermaanden of op vakantie zon bij komt. In parfum zitten vaak irriterende ingrediënten zoals, alcohol, geurstoffen en natuurlijk het parfum zelf. Langdurige irritatie van je huid lijdt tot veroudering. Helemaal de combinatie zonlicht en alcohol versnelt dit proces.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

 

Informatie en advies

Naast het behandelen van de huid, geeft de huidtherapeut ook voorlichting en advies en coacht ze op leefstijl- en gedragsverandering. Samen met jou kijkt de huidtherapeut wat kan helpen om poikiloderma van civatte te voorkomen of verergering tegen te gaan.

Voor de behandeling van poikiloderma van civatte zijn er de volgende mogelijkheden: 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Wanneer het gecombineerd wordt met specifieke vloeistoffen zoals skinboosters of peelings kan de poikiloderma van civatte worden aangepakt.
Het zal met name de pigmentatie, de grovere structuur en verlies van veerkracht verminderen. Ook zal de roodheid minder zichtbaar worden.

 

Camouflagetherapie

Wanneer we in onze huid kleurverschillen waarnemen kan het prettig zijn deze te camoufleren. Hiervoor bestaan speciale camouflageproducten welke geschikt zijn voor alle huidtypes en de huid niet afsluiten.
De huidtherapeut kijkt samen met jou welke type camouflage en eventueel samenstelling van kleuren het beste geschikt is voor de klacht. Sommige camouflage producten hebben zelfs huidverbeterende eigenschappen. Denk hierbij aan een kalmerende, herstellende, hydraterende werking.
De huidtherapeut adviseert hoe je het product of producten het beste kunt gebruiken. De juiste techniek van aanbrengen en hoe het thuis te gebruiken wordt aangeleerd.
Met speciale fixeerspray- of poeder is het mogelijk het product zo water- en veegvast mogelijk te maken. Door het gebruik van deze middelen blijft het lang zitten, wat eventuele onzekerheid kan verminderen.

 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen.

Het gebruik van cosmeceuticals in combinatie met behandelingen in de praktijk versterken elkaar. De huid wordt na de behandeling gekalmeerd, gehydrateerd en beschermd. Ook ondersteunt het de resultaten van de behandeling door het effect te versterken.

 

ARTIKELEN POIKILODERMA VAN CIVATTE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen