5 tips voor de donkere huid

De donkere huid verschilt in vele opzichten van de blanke huid, maar heeft de donkere huid dan ook een andere huidverzorging nodig? In deze blog geef ik je 5 tips voor de donkere huid.

Tip 1: Huidverzorging donkere huid

De donkere huid heeft grotere poriën, een grotere talgafscheiding en is vetter ten opzichte van de blanke huid, maar ondanks de vele verschillen is het niet nodig om een speciale producten voor de donkere huid te gebruiken. Doordat de donkere huid vetter is, wordt vaak gedacht dat de huid dan vaker gereinigd moet worden. Dit kan echter leiden tot meer onrust en irritatie van de huid en de donkere huid heeft juist een sterkere neiging om te reageren op irritatie, beschadiging of ontsteking. Voor alle huidtypes geldt dan ook eigenlijk dat het van belang is om de huidverzorging af te stemmen op de behoefte van je huid en het huidtype (vet, droog of gecombineerd) en dus niet op de kleur van de huid.


Tip 2: Hyperpigmentatie voorkomen

Doordat de donkere huid een sterkere neiging heeft om te reageren op irritaties, beschadigingen of ontstekingen, kan er hyperpigmentatie ontstaan. Hyperpigmentatie (hyper = veel) is een nog donkerdere verkleuring van de huid. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan naar aanleiding van acne ontstekingen in de huid. Door op tijd de hulp in te schakelen van de huidtherapeut kan door middel van behandelingen de kans op hyperpigmentatie verminderd of zelfs voorkomen worden.

Tip 3: Zonbescherming donkere huid

Doordat de donkere huid meer pigment bevat, is de doorlaatbaarheid van UV (zonlicht) in de huid slecht(er). Hierdoor wordt weleens gedacht dat een zonnebrandcrème niet nodig is. Echter blijkt uit onderzoek dat zelfs bij een donkere huid een kleine hoeveelheid UV-licht al schade aan het DNA veroorzaakt! En hoewel de kans op huidkanker bij een donkere huid kleiner is, wordt deze ziekte vaak pas in een later stadium ontdekt. Verkleuringen in de gekleurde huid vallen namelijk minder op. Kortom: ook bij de donkere huid is het verstandig om de huid in te smeren met een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA- en UVB-straling.


Tip 4: Vitamine D tekort

Deze natuurlijke huidbescherming van de donkere huid leidt in Europa al snel tot vitamine D tekort. Dit komt doordat de zon nauwelijks door kan dringen tot diep in de huid. Hierdoor hebben mensen een donkere huid een groter risico op een tekort aan vitamine D. Het is dus aan te raden om vitamine D-tabletjes te slikken. Een vitamine D-tekort kan overigens niet worden veroorzaakt door het regelmatig insmeren met een zonnebrandcrème!


Tip 5: Littekenvorming (keloïd littekens)

Na beschadiging van de huid ontstaat daarnaast bij mensen met een donkere huid een groter risico voor het ontstaan van overmatig littekenweefsel. Dit littekenweefsel wordt ook wel keloïd genoemd. Keloïd littekens zijn vaak groter dan de oorspronkelijke beschadiging van de huid. Door een kleine beschadiging van de huid, zoals het schieten van gaatjes voor oorbellen, kunnen al keloïd littekens ontstaan. Echter kunnen deze littekens ook spontaan ontstaan. Met name in het gebied vanaf de oorlellen tot en met de bovenrug en borst komen keloïd littekens voor. De huidtherapeut kan deze littekens behandelen door middel van lasertherapie. Heb je regelmatig last van je keloïd littekens? Pas dan op met eventuele (bewuste) beschadigingen van/aan de huid.Sources

  • Dr. Ultee, J. (z.d.). Geraadpleegd in januari 2020, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/donkere-huid-verzorging-nodig/

  • Huidhuis. (z.d.). Geraadpleegd in januari 2020, van https://www.huidhuis.nl/thema/kenmerken-van-de-donkere-huid

29 keer bekeken0 reacties