Acne en make up, verstandig of niet?

Indien je last hebt van vervelende rode bultjes of acne-plekjes op je gezicht, dan wil je deze natuurlijk zo graag mogelijk verbergen. Hier wordt meestal een product zoals foundation voor gebruikt. Maar is dit wel verstandig? Dit en nog meer tips over acne en make up lees je in deze nieuwe blog!

Make up en slapen

Ten eerste is het onwijs belangrijk om, als je make up draagt, dit altijd van je gezicht af te reinigen voordat je gaat slapen! In de nacht is je huid bezig met vernieuwen. Wanneer je gaat slapen met make up op, zijn de bacteriën op jouw huid nog aanwezig. Dit kan het vernieuwen van de huid verstoren, wat weer voor verstopte poriën kan zorgen. Vergeet ook niet kwasten en sponsjes regelmatig te reinigen. Dit zijn namelijk ook broeiplekken van bacteriën. Reinigen met alleen water is helaas niet voldoende om je gezicht van al het talg en vuil te ontdoen. Hiernaast reinigingen make up doekjes ook niet voldoende. Informeer bij een van onze huidtherapeuten welke reiniging het beste bij jouw huid past.


Wel of geen make up dragen bij acne?

Ten eerste is het belangrijk om irriteren stoffen te vermijden, dit kan acne namelijk weer verergeren. Van de volgende ingrediënten is het bewezen dat deze de huid kunnen irriteren: parfum, geurstoffen, eucalyptus, tea tree olie, lavendel en sodium lauryl sulfaat. En zo zijn er nog veel meer ingrediënten waar de huid overgevoelig op kan reageren. Tip: op de ingrediëntenlijst voor cosmetica (INCI) kan je zelf de ingrediënten van jouw cosmeticaproduct checken. Het is belangrijk om wel weer ingrediënten te hebben die de huid verzorgen en kalmeren zoals, niacinamide, vitamine C en vitamine E. Ten slotte werkt salicylzuur talg-oplossend en antibacterieel.


Het is inmiddels bekend dat het camoufleren van acne de kwaliteit van leven kan verbeteren. Tegenwoordig is er ook ‘medische’ make up beschikbaar op de markt. Dit is make up die geen parfum of conserveringsmiddelen bevatten, niet comedogeen (dat wil zeggen dat het de poriën niet verstopt, ideaal voor de acne huid dus) zijn en de huid niet irriteren. Deze ‘medische’ make up is ook bij onze huidtherapeuten te verkrijgen.


Tips bij het aanbrengen van make up:

  • Gebruik bij voorkeur je vingers voor het aanbrengen van make up. Van tevoren wel even goed je handen wassen natuurlijk.

  • Mocht je wel kwasten of sponsjes gebruiken, reinig deze dan regelmatig.

  • Kijk uit dat je niet te veel make up gebruikt, dit kan weer een onnatuurlijk effect geven.


Tips bij het kiezen van make up:

  • Kies een foundation met een matte dekking. Wanneer de huid te veel glanst, zijn poriën sneller zichtbaar.

  • Laat je goed adviseren over de juiste kleur. Wanneer je een kleur draagt welke niet op jouw huid aansluit, kan dit weer een onnatuurlijk effect geven.

  • Kies voor een product met een lichte textuur.Sources

  • Eucerin. (2019b, 11 maart). Make-up voor de acnegevoelige huid| Acne | Eucerin. Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.eucerin.nl/acne/article-overview/make-up-voor-acnegevoelige-huid-230

  • La Roche Posay. (z.d.-a). Om acne of couperose te camoufleren, raad ik mijn patiënten medische make-up aan. Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.laroche-posay.nl/artikel/make-up-camoufleren-acne/a6247.aspx

  • Uncover Skin Care. (2019, 15 augustus). Irriterende ingrediënten, welke zijn dat? Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/irriterende-ingredienten

  • Uncover Skin Care. (2019a, 22 juli). Make-up gebruiken bij acne, is dat oké? Geraadpleegd op 11 september 2019, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/make-up-gebruiken-acne-is-ok/


27 keer bekeken0 reacties