Acne en wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

Bijgewerkt: 3 okt 2019

In de vorige blog post schreven we uitgebreid over acne bij volwassenen. Dit is een van de vele vormen van acne die de huidtherapeut kan behandelden. De huidtherapeut is opgeleid om voor alle vormen van acne een passend behandelplan op te stellen. Iedere acnevorm heeft dan ook een ander behandeldoel. In deze blog lees je alles over de behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen bij acne en acnelittekens.

Acnetherapie

Acnetherapie is de verzamelnaam voor alle behandelmogelijkheden die de huidtherapeut toe kan passen ter behandeling van acne- en acnelittekens. Wanneer je bij de huidtherapeut informeert naar de behandelmogelijkheden is het dus belangrijk dat je ook vraagt naar de specifieke behandelingen en de bijbehorende kosten en eventuele vergoedingen hiervan. Over het algemeen worden volgende drie behandelingen toegepast ter behandeling van acne- en/of acnelittekens in combinatie met huidverzorgingsproducten.


1. Dieptereiniging

De dieptereiniging is veelal de basis bij ieder behandeltraject van acne. Nadat de huid schoongemaakt is van make-up, vuil en dode huidcellen met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype, wordt de huid onderzocht onder de loeplamp. De actieve ontstekingen worden hierbij professioneel uit gereinigd. Indien nodig kan de huidtherapeut hierbij een kleine steriele naald gebruiken. De dieptereiniging wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. Alleen de diepe ontstekingen kunnen meer pijn veroorzaken bij het uitreinigen. De huidtherapeut houdt hier ten allen tijden rekening mee.


2. Peelings

Na de dieptereiniging wordt vaak een (chemische) peeling aangebracht. De keuze van deze peeling is afhankelijk van het huidtype, de acne-vorm en het gewenste doel van de behandeling. Een peeling zorgt voor een verwijdering van de bovenste huidlaag waardoor de celdeling van de huid versneld wordt. Ook ter behandeling van acnelittekens kan een peeling een goede oplossing zijn! Zowel na de dieptereiniging als de peeling wordt de behandeling afgesloten met het aanbrengen van een creme.


3. Micro-needling en microdermabrasie

Ter behandeling van acne-littekens wordt vaak gewerkt met micro-needling of microdermabrasie. Beide behandelingen maken kleine oppervlakkige beschadigingen aan het huidoppervlak, waardoor de celdeling van de huid en de aanmaak van collegeen en elastine gestimuleerd wordt. Afhankelijk van de ernst van de acnelittekens zijn er enkele behandelingen nodig voor het behalen van het optimale resultaat. Soms wordt micro-needling gecombineerd met een (chemische) peeling om de werking van de peeling te versterken.


Huidverzorgingsproducten

Na iedere behandeling wordt door de huidtherapeut de gewenste huidverzorgingsadviezen meegegeven. Eventueel kan de huidtherapeut je producten aanraden voor thuisgebruik. Een reinigingsproduct en zonbeschermingsproduct zijn hierbij vooral van belang.


Overige behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen bij acne- en/of acnelittekens zijn rood/blauw lichttherapie, camouflagetherapie en licht- of lasertherapie. De huidtherapeut zal tijdens een intake samen met jou een passend behandelplan opstellen om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Vaak zal dit behandelplan bestaan uit een van de hierboven genoemde behandelingen, of een combinatie hiervan. Neem contact op met een van onze huidtherapeuten voor meer informatie.

18 keer bekeken0 reacties