Acne? Weg ermee! The do’s and don’ts bij acne

Wanneer je last hebt van acne is dit natuurlijk ontzettend vervelend! Ongeveer 85% van de mensen in de leeftijdscategorie van 12 tot 24 jaar, heeft last van milde tot ernstige acne. Wanneer acne onbehandeld blijft, kan het op latere leeftijd blijven bestaan. Zo ervaren 12% van de vrouwen en 3% van de mannen op de leeftijd van 44 jaar nog steeds symptomen van acne. In deze blogpost lees je hoe acne ontstaat, wat een huidtherapeut kan betekenen en welke acties je zelf kunt ondernemen tegen acne.

Hoe ontstaat acne?

Acne kan genetisch en/of hormonaal zijn en is gelokaliseerd op delen van de huid die veel talgklieren bevatten. Zo komt acne vooral voor op het gezicht, de borst, rug en schouders. Acne ontstaat door een verdikte hoornlaag (dit is de bovenste laag van de huid en bestaat uit dode

huidcellen) in combinatie met een verhoogde talgproductie. Een verhoogde talgproductie ontstaat in de pubertijd onder invloed van androgenen (hormonen). Wanneer de hoornlaag van de huid verdikt is, kan de talgklier sneller verstopt raken met talg, bacteriën en vetzuren. Hierdoor kunnen ontstekingen, mee-eters en onderhuidse verstoppingen ontstaan. Ook kan de bacterie p.acnes (Propionibacterium acnes) voor ontstekingen zorgen.


Wat kan een huidtherapeut betekenen?

Een behandeling bij een huidtherapeut tegen acne kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid, een behandeling met een chemische peeling, lichttherapie of lasertherapie. Een chemische peeling werkt vaak talg oplossend en antibacterieel, hiernaast zorgt het ervoor dat de verdikte hoornlaag dunner wordt en talgklieren dus minder snel kunnen verstoppen. Verschillende soorten lichttherapie kunnen de huid kalmeren en de p.acnes bacterie doden. Lasertherapie wordt vaak ingezet om de littekens ten gevolge van acne te behandelen. Hiernaast kan een behandeling met microdermabrasie of microneedling ook worden ingezet bij het behandelen van acnelittekens. Uiteraard kan een huidtherapeut goede adviezen geven over welke producten het beste bij jouw huid passen. Hieronder lees je wat je zelf juist wel en juist niet moet doen wanneer je acne klachten ervaart.Don’ts

 • Gaan slapen zonder je make-up te verwijderen. Make-up kan de talgklieren verstoppen!

 • Veel zuivel en snelle suikers eten. Er zijn aanwijzingen dat deze voedingsmiddelen acne kunnen verergeren, probeer daarom deze voedingsmiddelen te minderen of te vermijden.

 • Puistjes zelf uitknijpen. Doe dit niet! Wanneer je zelf puistjes gaat uitknijpen, vergroot je de kans op blijvende littekens...

 • Droog de huid niet uit met agressieve huidproducten, wanneer de huid uitdroogt, gaat deze meer talg aanmaken. Blijf de huid dus goed hydrateren en breng de huid in balans.

Do’s

 • Vervang om de dag je kussensloop, slaap op de ene kant van je kussensloop, draai hem dan om, verschoon je kussensloop de volgende dag. Zo ga je een broedplaats voor bacteriën tegen.

 • Reinig de huid 2 keer per dag met een milde reiniging. Make up en ander vuil kunnen talgklieren verstoppen. Hiernaast kunnen agressieve reinigingsmiddelen en veel scrubben acne verergeren.

 • Gebruik iedere dag een schone handdoek.

 • Wanneer je make up wilt gebruiken, gebruik dan een camouflage die de huid niet verstopt. Een huidtherapeut kan hierover advies geven.

 • Bescherm de huid tegen de zon met een spf die de huid niet verstopt, oftewel, niet-comedogeen is. De zon kan pigmentatieproblemen veroorzaken. De huid met acne en/of acnelittekens, is vatbaar voor hyperpigmentatie. Hiernaast droogt de zon, de huid uit, waardoor de huid meer talg gaat aanmaken.

 • Raak je huid zo min mogelijk aan, om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

 • Laat je adviseren over welke producten het beste bij jouw huid passen door een huidtherapeut.Sources

34 keer bekeken0 reacties