Chemische peeling in de zomer?

Een chemische peeling is een behandeling die de huidtherapeut regelmatig uitvoert. Mensen denken vaak dat een chemische peeling in de zomer niet mogelijk is, maar is dit wel zo? Benieuwd of een chemische peeling in de zomer mogelijk is? Lees dan gauw verder!

Wat doet een chemische peeling?

Een chemische peeling versnelt de celdeling van de huid. Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en wordt de huidstructuur verbeterd. Een chemische peeling wordt altijd op de conditie van de huid aangepast. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van acne wordt er een peeling ingezet die antibacteriële, ontstekingsremmende en talg oplossende zuren bevatten. Wanneer er sprake is van een pigmentprobleem wordt er een peeling ingezet die de vorming van pigment remt. Hiernaast kan een chemische peeling ook worden ingezet tegen huidveroudering. Wanneer een peeling namelijk een kleinere molecuulstructuur bevat, kan deze in de diepere huidlagen komen en zo de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.


Welke zuren zitten er in een chemische peeling?

Een chemische peeling bevat vaak meerdere zuren die elk een eigen werking hebben. De volgende zuren zouden in een chemische peeling kunnen voorkomen:

  • Salicylzuur: salicylzuur heeft een grote molecuulstructuur en kan hierdoor niet heel diep in de huid dringen. Het zuur lost talg op en is dus geschikt voor een vette huid. Hiernaast verweekt het de bovenste huidlaag en werkt het ontstekingsremmend. Salicylzuur wordt meestal ingezet bij acne.

  • Glycolzuur: glycolzuur heeft kleine moleculen, hierdoor kan het diep in de huid dringen. Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen en kan dus ingezet worden bij verschillende huidproblemen.

  • Melkzuur: melkzuur is mild en wordt vaak ingezet bij een donkerdere of gevoelige huid. Melkzuur werkt oplichtend en hydraterend. Hiernaast remt melkzuur het enzym dat betrokken is bij de vorming van pigment. Het kan dus worden ingezet bij pigmentproblemen of een droge huid.

  • TCA (trichloorazijnzuur): TCA wordt ingezet om diepere schade aan de huid te behandelen. TCA komt dus dieper dan de bovenste huidlaag en lost huidcellen op. Hierdoor krijgen de cellen een signaal om collageen, elastine en hyaluronzuur te gaan produceren. Dit zorgt voor algehele huidverbetering. TCA wordt ingezet bij zonschade, pigmentproblemen, acne littekens en huidveroudering.

  • Modified Jesnner: een Modified Jesnner peeling bestaat uit een combinatie van salicylzuur, melkzuur en resorcinol. De combinatie van deze zuren maakt de Modified Jessner een intensieve peeling die ingezet kan worden bij actieve acne. Salicylzuur remt namelijk de ontsteking en werkt antibacterieel, melkzuur verminderd donkere vlekken en resorcinol verwijderd dode huidcellen en overtollig vet.


Vijf adviezen tijdens een behandeltraject met een chemische peeling:

  1. Gebruik producten voor thuis die door de huidtherapeut geadviseerd zijn. De huidtherapeut weet welke producten thuis gebruikt moeten worden zodat er geen vervelende huidreactie kan optreden.

  2. Gebruik zonbescherming met minimaal een SPF 30. Gebruik dit 2 weken voor en 2 weken na de behandeling. Voor optimale bescherming, herhaal het smeren van een SPF om de 2 uur. Door de peeling wordt de huid gevoeliger voor de zon. Wanneer de huid niet goed beschermd wordt tegen de zon, bestaat de kans op vorming van pigmentatie.

  3. Na de peeling kunnen er velletjes op de huid ontstaan. Krab of trek niet aan deze velletjes om littekens te voorkomen. Geef de huid tijd om te herstellen.

  4. Na de behandeling kan de huid er rood uitzien en strak aanvoelen. Dit is een normale reactie. De huidtherapeut kan dit na de behandeling camoufleren. De roodheid is na een paar uur weer weggetrokken.

  5. Tijdens de behandeling kan frosting ontstaan. Dit is een witte verkleuring van de huid en ontstaat door het stollen van eiwitten. Ook dit is een gewenste reactie en is na de behandeling vaak niet meer zichtbaar.


Peeling in de zomer?

Een peeling in de zomer is mogelijk. Wel is het verstandig om alleen een oppervlakkige peeling in de zomer te ondergaan. Na het ondergaan van een chemische peeling is het belangrijk dat de huid goed beschermd is met minimaal een SPF 30. Ten slotte is het belangrijk om de overige adviezen van de huidtherapeut op te volgen.Sources

46 keer bekeken0 reacties