Chemische peelings, is dat wel veilig?

Bijgewerkt: 23 mrt 2019

Een van de behandelingen uitgevoerd door een huidtherapeut zijn chemische peelings. Deze behandeling, die tevens ook uitgevoerd wordt door sommige schoonheidsspecialistes, wordt steeds meer een hype. Huidtherapeuten mogen, in tegenstelling tot schoonheidsspecialistes, met sterke peelings werken die effect hebben op de diepere lagen in de huid. Het is dan ook niet zo gek als je nu denkt: ''Chemische peelings, dat klinkt best heftig''. In deze post leggen we alles uit over chemische peelings en zal je zien dat er niks onveiligs aan is. ;)

Feitjes en weetjes

Maar eerst even terug naar de basis en beginnen met wat feitjes. Een chemische (ook wel medische) peeling is een vloeistof die wordt aangebracht op de huid waarna er een exfoliërende (afschilderende) reactie van de huid ontstaat. Dat klinkt alweer best heftig, maar het betekent dat de bovenste laag van de huid wordt verweekt waardoor deze sneller gaat afschilferen. Dit afschilderen doet de huid al van zichzelf. Binnen een maand vernieuwt jouw huid zich helemaal, zonder dat je dit bewust doorhebt. Naast het verweken wordt de huid ook gevoed. De huid wordt gestimuleerd om zich vervolgens weer te herstellen wat onder andere zorgt voor een meer gladde en egale huid. Afhankelijk van jouw wens en huidtype wordt door de huidtherapeut bepaald met welke peeling het beste resultaat behaald kan worden.


Wat voor wensen zijn er dan zoal?

Er zijn enorm veel verschillende doeleinde waarvoor een chemische peeling ingezet kan worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: huidveroudering zoals rimpels en een slappe huid, acne, oppervlakkige littekens en donkere pigmentvlekken. Over het algemeen wordt een chemische peeling voornamelijk gebruikt ter behandeling van acne, maar ook om de huid simpelweg een ''boost'' te geven kan een lichte peeling toegepast worden.

Aanbrengen van een chemische peeling op het gezicht

Oké, maar hoe werkt dat dan precies?

In de huidtherapeutische praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten peelings. Lichte, oppervlakkige peelings gaan niet dieper dan de eerste laag van de huid of tot het oppervlakkige deel van de tweede huidlaag. Het resultaat van deze peelings is subtiel en meestal zijn er meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. De hersteltijd van de huid is hierdoor dan ook korter en daarnaast is het goed te gebruiken voor de gevoelige huid zoals de donkerdere huid die sneller gepigmenteerde littekens vertoont. Voorbeelden van lichte, oppervlakkige peelings zijn de Pumpkin Peeling, de Power Peptide Peeling en de MangoBrite Peeling. Diepe peelings exfoliëren de huid tot in het middelste deel van de tweede huidlaag. De reactie van de huid kan hierdoor heftig zijn en de hersteltijd zal langer duren. Het optimale resultaat wordt dan ook sneller bereikt in tegenstelling tot lichte, oppervlakkige peelings. Voorbeeld van diepe peelings zijn de TCA peeling, SkinBrite Peeling en de Modified Jessner's Peeling.


De namen van sommige van deze peelings zijn te herleiden uit de zuren die eraan toegevoegd zijn zoals glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en salicylzuur. Zuren, dat klinkt weer best heftig. Daarom leggen we hieronder even uit wat deze zuren precies voor werking hebben.


Oppervlakkige zuren:

 • Glycolzuur (glycolic acid): Werkt exfoliërend en is zeer effectief voor oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken, photo-aging en fijne lijntjes. Tevens wordt dit zuur vaak toegepast bij zwangerschapsmasker en werkt het ontstoppend op de poriën.

 • Melkzuur (Lactic acid): Werkt zeer effectief tegen zonschade, oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken door de oplichtende werking. Het is geschikt voor de donkere en de gevoelige huid.

 • Amandelzuur (Mandelic acid): Werkt effectief tegen oppervlakkige roodheden en ongelijke verdelingen van het pigment in de huid. Ook vermindert het de talgproductie waardoor (acne)ontstekingen worden voorkomen. De herstelperiode is vrij kort en duurt ongeveer 3-5 dagen.

 • Salicylzuur (Salicylic acid): Werkt zeer goed tegen overmatige talgproductie bij jeugdpuistjes. Het heeft een zeer goede werking tegen ontstekingen en mee-eters. Door de oppervlakkige werking is dit zuur veilig voor gebruik op de donkere huid.

 • Pyrodruivenzuur (Pyruvic acid): Werkt zeer effectief tegen de zonbeschadigde huid, oppervlakkige donkerdere pigmentvlekken en acne met ontstekingen en mee-eters.

(Middel)diepe zuren:

 • Glycolzuur (Glycolic acid): Dringt zeer diep in de huid door er versneld de celdeling.

 • TCA: Werkt sterk verwekend en is zeer geschikt voor diepere littekens en grove poriën. Ook is dit zuur effectief tegen fijne lijntjes, zonschade en donkerdere pigmentvlekken. Een tot twee dagen na een peeling met TCA vindt er een sterke schilfering en korstvorming van de huid plaats.

 • Jessner: Dit is een combinatie van resorcinezuur, salicylzuur en melkzuur die de bovenste laag van het huidoppervlak oplost. Deze samenstelling vermindert de activiteit van de talgklieren en werkt antibacterieel op de huid. Het is daarom zeer actief tegen acne met cysten, gerstekorrels en mee-eters. Ook werkt dit zuur tegen fijne lijntjes en rimpels en egaliseert het de algehele huidteint. Een tot twee dagen na een peeling met dit zuur vindt er een sterke schilfering van de huid plaats.

 • Fenol (Phenol): Werkt zeer goed tegen diepe rimpels en lijnen, zonbeschadigde huid en littekens.


Nou hoor ik je denken: ''Heel leuk al die zuren en hun werkingen, maar is dit niet enorm pijnlijk?!''. Nou hangt dat erg af van de sterkte van de peeling en hoe jouw huid hierop reageert. Wat over het algemeen tijdens de behandeling wordt ervaren varieert van een warme prikkelende sensatie tot een licht brandend gevoel. Om dit branderige gevoel te compenseren zal de huidtherapeut door middel van een ventilator het gezicht tijdens en eventueel na de peeling koelen waardoor de behandeling als minder gevoelig kan worden ervaren. Daarnaast zal de huidtherapeut de sterktes qua peelings altijd opbouwen en nooit beginnen met een heftige peeling! Zo kan jij en jou huid wennen aan de werking van een peeling.


Mogelijke huidreacties die tijdens en na de chemische peeling behandeling kunnen ontstaan zijn een lichte wegdrukbare roodheid, lichte zwelling en frosting (= het witter worden van de huid). Daarnaast kan er lichte zwelling optreden en kunnen er korstjes ontstaan. In sommige gevallen ontstaat er ook een tijdelijke verkleuring van de huid en een jeukens, irriterend of schrijnend gevoel kan ervaren worden. Al deze huidreacties nemen geleidelijk weer af na de behandeling. Gemiddeld ontstaat binnen één tot drie dagen na de chemische peeling een lichte tot matige schilfering van de huid.


Wat kan je daarna verwachten?

De algemene hersteltijd van chemische peelings kunnen sterk variëren. Bij een diepe peeling zal dit langer en intensiever zijn. Het primaire effect van een chemische peeling bij acne patiënten is een fijnere poriestructuur en een vermindering van het ontstaan van ontstekingen. De peelings zorgen voor een betere doorlaatbaarheid van de huid en een vermindering van donkere pigmentvlekken ontstaan door de ontstekingen. Na één of meerdere behandelingen kunnen oppervlakkige acne littekens sterk verminderen. Bij photo-aging zorgen peeling voor een vermindering van donkere pigmentvlekken en een meer egale huidstructuur. Tevens kan een zwangerschapsmasker preventief behandeld worden.


Eén van de belangrijkste adviezen voor zowel voor als na de chemische peeling behandeling is het zoveel mogelijk uit de zon blijven. Dat betekent dus ook niet de zonnebank! Bescherming van de huid met een minimale factor 30 is cruciaal om pigmentverschuivingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden door veel water te drinken en een medium tot volle moisturizer aan te brengen. Om de huid te kalmeren na de peeling kan deze gewassen worden met koud water. Intensieve trainingen, droge sauna's en stoombaden kunnen het best worden vermeden voor tenminste twee dagen na de chemische peeling. De huid scrubben, borstelen of een exfoliërende gezichtsreiniger gebruiken is niet nodig voor tenminste drie tot vier dagen na de chemische peeling.

Mag een chemische peeling dan wel in de zomerperiode?

Over het algemeen wordt het sterk afgeraden om een chemische peeling te ondergaan in de zomerperiode. Dit komt doordat de zon een stuk sterker is en de huid daardoor beschadigd kan raken. Tegenwoordig zijn er ook lichtere peelings waardoor het in sommige gevallen, in combinatie met goede huidbescherming, mogelijk is om in de zomerperiode chemische peelings te ondergaan. De interval tussen de behandelingen zal dan minder

zijn en de resultaat van de peelings kan minder zijn door de afname van de sterke van de peeling.


Wanneer mag een chemische peeling dan écht niet?

Er zijn een aantal redenen waarbij een chemische peeling door de huidtherapeut zal worden afgeraden. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschap, eczeem of een allergie voor een van de bestanddelen uit de chemische peeling. De huidtherapeut zal een uitgebreid intakegesprek met je houden en advies geven over het al dan wel of niet uitvoeren van de chemische peeling.


Dus, zo eng klinkt het eigenlijk allemaal niet toch? Vind je het toch nog spannend om een chemische peeling te doen. Zoek via ons platform naar een huidtherapeut en vraag een intakegesprek aan. Zo kan je al je vragen en zorgen kwijt en zal de huidtherapeut een advies op maat kunnen geven. Ben je geïnteresseerd geraakt in een chemische peeling? Maak dan direct via ons platform een afspraak bij een praktijk die deze behandeling aanbiedt. Je zult versteld staan van de resultaten! ;)


Trefwoorden: chemische peeling, medische peeling, huidtherapie, huidtherapeut, schoonheidsspecialiste, veilig, exfoleriërend, huidveroudering, rimpels, acne, littekens, pigmentvlekken, huidverbetering, oppervlakkige peelings, diepe peelings, zuren, huidreacties, zomerperiode, allergie


Sources

 • Conceição K., Adriano A.R., Lima T.S. (2018) Chemical Peels for Dark Skin. In: Issa M., Tamura B. (eds) Chemical and Physical Procedures. Clinical Approaches and Procedures in Cosmetic Dermatology, vol 2. Springer, Cham

 • Habbema, L, Dijkstra, A.T. & Kamphof, W.G. (2014). Veldnorm chemische peelings. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), pp. 23.

51 keer bekeken0 reacties