Cosmelan: de nieuwste aanpak op het gebied van pigment

Er zijn al verschillende behandelingen die de huidtherapeut toe kan passen tegen pigmentproblematiek. Laserbehandelingen, peelings en zelfs microneedling kunnen verlichting geven van pigmentvlekken. Echter zijn deze behandelingen afhankelijk van de diepte van het pigment en het huidtype. Één van de beste depigmentatie behandelingen voor het verwijderen van pigmentvlekken bij zowel lichte als donkere huidtypes is de Cosmelan behandeling. Hieronder lees je alles over deze behandeling.

Hoe werkt de Cosmelan behandeling?

De Cosmelan behandeling bestaat uit een combinatie van twee verschillende parfumvrije producten. De Cosmelan 1 is een masker dat door de huidtherapeut in de praktijk aangebracht wordt en de Cosmelan 2 is een crème en wordt gebruikt als thuisproduct. Het gebruik van de Cosmelan 2 ondersteunt hiermee de Cosmelan 1. Het basisingrediënt van het Cosmelan masker heeft een direct effect op het onderhuidse proces dat pigment (melanine) vormt. Daarnaast bevat het masker de ingrediënten kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat (vitamine A soort). Deze zorgen er allemaal voor dat het basis enzym (tyrosinase) in het melaminevormignsproces geblokkeerd wordt.


De Cosmelan behandeling kan onderverdeeld worden in de volgende stappen*:

  1. Het Cosmelan 1 masker wordt in de praktijk aangebracht door de huidtherapeut.

  2. Na 8 tot 12 uur mag het masker verwijderd worden door middel van een koud washandje.

  3. Gedurende twee dagen wordt een voedende vochtinbrengende crème geadviseerd.

  4. Na twee dagen wordt de huid in de praktijk gecontroleerd door de huidtherapeut en mag gestart worden met het gebruik van de Cosmelan 2.

  5. De cosmelan 2 crème mag de eerste maand drie keer per dag in een dunne laag op het gezicht aangebracht worden. De twee maand twee keer per dag en vanaf de derde maand één keer per dag.

Soms wordt er voorafgaand aan de behandeling een peeling aanraden om de huid voor te bereiken op de depigmentatie.

* Deze stappen en de duur tussen de behandeling kunnen per praktijk verschillen.


Waarvoor is de Cosmelan behandeling geschikt?

De Cosmelan behandeling is geschikt voor alle vormen van hyperpigmentatie (donkere pigmentvlekken). Voorbeelden zijn melasma (zwangerschapsmasker), ouderdomsvlekken, huidveroudering door een systematische blootstelling aan de zon en in het algemeen huidonvolmaaktheden van melanische oorsprong. Boek direct een gratis consult bij Skin-prof huid- en oedeemtherapie in Capelle aan den IJssel of Huid & Laserkliniek Delft in Delft, voor de mogelijkheden.


Kent de Cosmelan behandeling bijwerkingen?

De huid kan voor of na verwijdering van het masker branderig en trekkering aanvoelen. Dit komt met name voor tijdens de eerste 24-48 uur na het begin van de behandeling en is normaal. De huidtherapeut kan je een voedende vochtinbrengende crème adviseren die deze klachten verminderd. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat de huid na de Cosmelan behandeling rood zal zijn en dat dit vanzelf minder wordt. Op de tweede of derde dag kan er bij alle huidtypen schilfering voorkomen. Het is essentieel om een goede en hoge zonbescherming te gebruiken en ook te blijven gebruiken na de behandeling om het risico op het terugkomen van vlekken te verminderen.


Wat je nog meer moet weten over de Cosmelan behandeling

  • Effectieve resultaten zijn zichtbaar tussen de één tot vier weken na start van de behandeling en komen in 95% van de gevallen voor

  • De behandeling mag uitsluitend uitgevoerd worden door huidartsen en huidtherapeuten

  • Onderhoud is belangrijk bij deze behandeling, het wordt aangeraden om de Cosmelan 2 tot een jaar na de behandeling thuis te blijven gebruiken

  • De Cosmelan behandeling is relatief duurder dan andere pigmentbehandelingen

  • De Cosmelan behandeling kan vergoed worden door de zorgverzekeraar vanuit het pakket voor camouflagetherapie. Vraag de zorgverzekeraar naar meer informatie


Heb je vragen over de Cosmelan behandeling? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met een van onze huidtherapeuten. De Cosmelan behandeling wordt aangeboden bij Skin-prof huid- en oedeemtherapie in Capelle aan den IJssel en Huid & Laserkliniek Delft in Delft.
41 keer bekeken0 reacties