Couperose: de eeuwige blos op je wangen

Bijgewerkt: 15 nov 2019

“Wat heb je een lekkere gezonde blos op je wangen!” Grote kans dat als je dit regelmatig te horen krijgt, je te maken hebt met couperose. In het begin waarschijnlijk nog niet zo storend, tot ineens je hele wangen (en neus!) vol zitten met kleine vaatjes waardoor het op elk moment van de dag lijkt alsof je net een blokje om hebt gerend. Komt dit je herkenbaar voor? Dat is niet gek, een heleboel mensen hebben er namelijk last van. De aandoening start vaak in een leeftijd tussen de 20 en de 50 jaar en komt vooral voor bij vrouwen en mannen met een licht huidtype. Bij vrouwen van 40 jaar of ouder ligt dit percentage zelfs op 40%. Waarschijnlijk ben je na het lezen hiervan benieuwd waar al die rode draadjes op je gezicht vandaan komen, maar vooral ook wat jij zelf of de huidtherapeut hieraan kan doen. Gelukkig wordt dat in deze blogpost uitgelegd!

Couperose: wat is dat nou precies?

De typische kenmerken van couperose zijn vooral verwijde bloedvaatjes en een rode of roze blos op de wangen, welke weggedrukt kan worden. Dit houdt in dat op het moment dat je met je vingertop op het plekje drukt de roodheid kort wegtrekt, waarna het weer terugstroomt op het moment dat je loslaat. Ook kunnen de bloedvaatjes voor klachten zorgen zoals prikkelingen, jeuk of tintelingen. Maar waardoor ontstaat het?


Door je huid zit een netwerk van bloedvaatjes heen. Deze bloedvaatjes zorgen voor de aan- en afvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Normaal gesproken verwijden en vernauwen deze bloedvaatjes, maar wanneer je last hebt van couperose vernauwen deze vaatjes niet meer. Hierdoor blijft er continue een grotere hoeveelheid bloed doorheen stromen. Dit zorgt ervoor dat je de vaatjes blijvend ziet zitten, meestal in de vorm van rode draadjes en/of spinnetjes. De verslapping van die kleine vaatjes kan meerdere redenen hebben. Allereerst heeft het een erfelijke factor; grote kans dat een gezinslid of familielid met hetzelfde probleem kampt. Ook kan het veroorzaakt worden door overmatige blootstelling aan de zon. Verder kan het verergeren door temperatuurschommelingen, omdat deze zorgen voor de verwijding en vernauwing van de vaatjes. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook door alcohol en pittig eten.


Coagulatie behandeling

De huidtherapeut

Je kunt voor je couperose ook bij de huidtherapeut terecht! De huidtherapeut heeft verschillende methoden om de vaatjes en roodheid te behandelen, waaronder licht- en lasertherapie en coagulatie. Bij coagulatie wordt er in het vaatje een klein naaldje ingebracht, en wordt hier stroom op gezet. Door de warmte die hierbij vrijkomt zal het vaatje als het ware dichtgebrand

worden waardoor deze niet meer zichtbaar is.


Bij een zwaardere vorm van couperose wordt vaak gebruikt gemaakt van licht- en lasertherapie. Hierbij absorberen de vaatjes de energie die vrijkomt bij de laser. Hierdoor ontstaat er warmte in de vaatjes, wat de eiwitten en de vaatwand oplost. Vervolgens trekken de vaatjes samen en verdwijnen ze. Houd er wel rekening mee dat deze behandelingen niet voorkomen dat nieuwe verwijde vaatjes ontstaan. De huidtherapeut zal aanvullend op de behandelingen adviezen geven waarmee je kunt voorkomen dat de couperose verergert.


Wat kan ik zelf doen?

Couperose is voor een hele hoop mensen onderdeel van het verouderingsproces en helaas is dit nooit helemaal te voorkomen. Je kunt echter wel voorkomen dat het verergert met een paar makkelijke tips om te vermijden dat de vaatjes onder druk komen te staan:

  • Pas op met zonlicht en warmte; probeer bijvoorbeeld je bezoekjes aan de sauna te beperken

  • Wees voorzichtig met warme dranken, kruidig eten en alcohol

  • Was je gezicht niet met heel warm of heel koud water; probeer de temperatuur van het water lauwwarm te houden. Dit geldt ook voor bij het douchen.


Sources


20 keer bekeken0 reacties