De veroudering van de huid, kun je dit tegengaan?

Wist je dat tussen eind twintig en begin dertig je huid ongeveer 1% collageen per jaar verliest? Collageen wordt in de huid aangemaakt en zorgt onder andere voor de stevigheid van de huid. De aanmaak van collageen neemt in de loop der jaren af met een slappere en dunnere huid tot gevolg. Maar kun je dit proces ook zelf vertragen en welke factoren spelen hierbij een rol? Je leest het allemaal in deze nieuwe blog!

Aanleg

De veroudering van de huid is een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt. Onze genetische aanleg bepaalt echter hoe snel de huid verouderd, dus op het stuk genetica hebben we zelf geen invloed. Collageen is een bindweefsel in de huid en zorgt voor stevigheid, niet alleen in de huid maar ook bijvoorbeeld in onze haren, nagels en botten. Collageen wordt op ten duur afgebroken door een enzym in de huid. Dit resulteert in een slappere en dunnere huid met lijntjes en rimpels. Maar een verouderde huid is meer dan dat. Vaak heeft het een grauwe uitstraling en kan het zonnevlekken (donkere pigmentvlekken) bevatten.

Externe factoren

Er wordt geschat dat zonlicht ongeveer bij 90% van de gevallen een rol speelt bij huidveroudering! De zon veroorzaakt pigmentvlekken, wat een verouderde uitstraling geeft. Meer dan de helft van mensen ouder dan 45 jaar met een blanke huid, ontwikkelt gelige of bruine vlekken op het gezicht, maar veelvoorkomende plekken zijn bijvoorbeeld ook de handpalmen. De zon is de oorzaak van deze vlekken. Doordat de huid zich met pigment wil beschermen tegen het zonlicht, nemen pigmentcellen toe met de bruine kleur als gevolg. Ultraviolete straling vermindert ook nieuwe vorming van collageen en beschadigt elastine en collagene vezels in de huid en van de bloedvaten (waardoor rode vaatjes op de huid ook sneller zichtbaar worden). Om deze schade te beperken, is het noodzakelijk om vanaf jonge leeftijd dagelijks (ja, ook in de winter) te smeren met een minimale beschermingsfactor 30.


Hiernaast speelt roken ook een grote rol bij het versnellen van huidveroudering. Roken vernauwd de bloedvaatjes hierdoor is er minder bloedvoorziening in de huid. Dit leidt tot een grauwe en/of doffe uitziende huid. Daarnaast heeft roken tot gevolg dat er bepaalde cellen worden aangemaakt (matrixmetalloproteases). Deze cellen breken collageen en elastine af, wat uiteindelijk diepe lijnen in de huid tot gevolg heeft. De kenmerkende ‘barcode’ aan rimpels die rondom de mond van een roker te zien zijn, ontstaan door het constant inhaleren van sigarettenrook. Het komt erop neer dat vooral zonlicht en roken vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Daarnaast speelt voeding ook een rol als het gaat om de veroudering van de huid. Wanneer we namelijk te veel suikers binnenkrijgen, ontstaat er een proces genaamd glycatie in de huid. Dit proces bevordert ontstekingen waardoor uiteindelijk collageen en elastine kapot worden gemaakt.

Het verouderingsproces van de huid vertragen?

Niet roken en jezelf goed beschermen tegen de zon zijn al de eerste stappen die je kunt maken om het verouderingsproces in ieder geval niet te versnellen. Maar hiernaast spelen producten met de juiste actieve ingrediënten ook een grote rol. Zo is vitamine C een super mooie antioxidant in huidverzorging die de aanmaak van collageen en elastine stimuleert en hiernaast een verhelderende werking heeft op hyperpigmentatie. Amandelzuur is een ingrediënt dat het tyrosinase enzym vernietigt. Het tyrosinase enzym regelt de productie van melanine (pigment). Tevens stimuleert amandelzuur de productie van collageen. Ten slotte is vitamine A essentieel bij het voorkomen en terugdraaien van huidveroudering en hyperpigmentatie. Het reguleert de celdeling, stimuleert collageen en elastine en werkt ook als een sterk antioxidant (antioxidanten werken tegen vrije radicalen die vrijkomen bij zonlicht en/of roken).

Ten slotte kunnen huidtherapeutische behandelingen ook een steentje bijdragen aan het vertragen van het huidverouderingsproces. Zo zijn er verschillende behandelingen (o.a. microdermabrasie, microneedling lasertherapie en chemische peelings) die de celdeling en collageen weer stimuleren en zo huidverslapping tegengaan. Uiteindelijk moeten we allemaal geloven aan veroudering van de huid. Maar er zijn genoeg stappen die je zelf kunt ondernemen om zo lang mogelijk de kreukels uit de huid te houden. Vraag online huidadvies bij Vind je Huidtherapeut of vraag jouw huidtherapeut om passend advies!
Sources


  • Groot, A. C., Toonstra, J. & J. M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten. Den Haag, Nederland: Boom Lemma uitgevers.

  • Leenarts, M. (z.d.). Dit doet roken met de huid. Geraadpleegd op 21 april 2020, van https://www.drleenarts.com/dit-doet-roken-met-de-huid-drs-leenarts-dermatoloog/

  • Ultee, J. (2020, 16 april). Collageen, wat is dat? Kun je dat ook bijsmeren of innemen? Geraadpleegd op 21 april 2020, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/collageen-wat-is-dat-kun-je-dat-ook-bijsmeren-of-innemen/

  • van der Velde, J. (2014, 14 april). Glycatie – hoe suiker in snel tempo leidt tot veroudering. Geraadpleegd op 21 april 2020, van https://jessevandervelde.com/glycatie-hoe-suiker-in-snel-tempo-leidt-tot-veroudering/

67 keer bekeken0 reacties