Eczeem, wat is het en wat doe je eraan?

De eeuwige jeuk, droge huid en schilfering. Het is misschien wel de vervelendste huidaandoening die er is. Voornamelijk omdat het naast de acute vorm, ook chronische klachten kan geven. Het lastige aan eczeem is dat de precieze oorzaak onbekend is en genezing daarom niet mogelijk is. De behandeling is dan ook gericht op het afnemen van de klachten. Maar ook zijn er tientallen adviezen die je zelf kunt opvolgen ter vermindering van klachten. In deze blogpost lees je wat eczeem precies is en wat je eraan kunt doen.

Eczeem, wat is dat?

De precieze oorzaak van eczeem is onbekend. Er zijn mogelijk meerdere factoren die een rol spelen zoals erfelijke aanleg en de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving. Zo komt één van de vormen van eczeem (constitutioneel eczeem) vooral voor bij mensen met atopische aandoeningen zoals astma, hooikoorts en andere allergieën. Bij mensen met eczeem is het bovenste laagje van de huid mogelijk anders waardoor er een gestoorde barrièrefunctie ontstaat. Dit houdt in dat de bescherming tegen uitdroging en tegen het binnendringen van allerlei stoffen en bacteriën minder goed is. Door deze gestoorde barrierefunctie houdt de huid onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. Een kenmerkelijke en oorzakelijke factor voor eczeem.


Andere typische kenmerken van eczeem zijn roodheid, schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes en blaasjes. Ook is het mogelijk dat er vochtafscheiding zichtbaar is en indien het eczeem langere tijd aanwezig is treedt er plaatselijke verruwing en verdikking van de huid op. Door de jeuk die eczeem veroorzaakt zijn er ook vaak krabwondjes aanwezig.


Vormen van eczeem

Er zijn drie vormen van eczeem:

 1. Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem

 2. (Allergisch) contacteczeem

 3. Seborroïsch eczeem

De klachten (voornamelijk jeuk en een branderig gevoel) van deze drie vormen van eczeem komen redelijk overeen. Wat deze vormen onderscheidt is voornamelijk de locatie. Zo komt constitutioneel eczeem op de peuterleeftijd voor in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de ellebogen, de knieën, de polsen en de enkels en de hals en nek. Na het 10e levensjaar komt constitutioneel eczeem voornamelijk voor op de handen en voeten en de buigzijden van de ellebogen en knieën. Bij volwassen is het gezicht (de oogleden en bovenlip), de hals en de nek voornamelijk aangedaan. Allergisch contacteczeem daarentegen komt voor op locaties waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Een typisch kenmerk hiervan is de oorlellen bij een nikkelallergie. Seborroïsch eczeem komt vooral voor op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn, zoals het gezicht, de wenkbrauwen en de plooien naast de neus.


Symptomen

De typische symptomen van eczeem zijn de droge huid en de jeuk. In de winter droogt de huid meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid. De jeuk kan verergerd worden door het frequent wassen met zeep en andere ontvettende middelen en door langdurig douchen met heet water. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan ook een toename van jeuk optreden als gevolg van zweten. Ook het dragen van kleding van wol of ruwe vezels kan de huid prikkelen en daardoor jeuk veroorzaken. Synthetische kleding kan eveneens jeuk opwekken door een slechte afvoer van lichaamswarmte.


Wat kan je zelf kunt doen

Wanneer je last heb (van de klachten) van eczeem is het raadzaam om een bezoek aan de huisarts te brengen. Er zal in de meeste gevallen een vette crème of zalf, zoals ceta macrogol creme, voorgeschreven die de huid vet houdt. Deze crèmes of zalven zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, maar kunnen vergoed worden indien je deze op recept van de huisarts krijgt. Daarnaast kan een crème met corticosteroïden voorgeschreven worden. Deze remt de ontstekingsreactie en werkt goed tegen de jeuk. Naast een bezoek aan de huisarts zijn er veel adviezen en tips die je zelf kan toepassen ter mindering van de klachten:

 • Het is belangrijk dat de huid goed vet gehouden wordt. Zo kan je een indifferent middel zoals een vette crème of zalf aanbrengen. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en bevatten verder geen hormonen of parfum waar de huid heftig op kan reageren. Breng deze bij voorkeur na het douchen/wassen of zwemmen aan.

 • Was de huid niet veel zeep en vooral niet met bad- of doucheschuim. Hierdoor droogt de huid nog meer uit. Gebruik bad- of douche olie om de huid vet te houden.

 • Probeer textiel met ruwe vezels (zoals wol) en afsluitende nylon kleding zoveel mogelijk te vermijden. Katoenen kleding heeft de voorkeur omdat deze goed wordt verdragen.

 • Na lichamelijke inspanning, zoals sporten, is direct en kortstondig douchen aan te bevelen. Een te hoge temperatuur, zowel binnen als buiten, veroorzaakt jeuk.

 • Zonnebaden hoeft niet nadelig te werken, zolang er maar afkoeling (wind) bij aanwezig is. En uiteraard met de benodigde zonbeschermingsfactor.

 • Door het kort houden van de nagels kan het stuk krabben van de huid worden beperkt. Eventueel is ook het dragen van verbandhandschoenen aan te raden tijdens het slapen

 • .Bij arbeidsomstandigheden waarbij de handen veel in contact komen met vloeistoffen of irriterende stoffen, is het belangrijk geschikte handschoenen te dragen zodat het eczeem niet verergert.

 • Eczeem is niet besmettelijk. Om dit duidelijk te maken aan familieleden en andere mensen in de omgeving kan het nuttig zijn hen te voorzien van informatie over de aard van deze huidaandoening.

Ook de huidtherapeut kan je diverse adviezen geven over hoe je het best je huid kan verzorgen. In sommige gevallen wordt ook lichttherapie toegepast ter niet-medicamenteuze behandeling van eczeem. Dit wordt door het langdurige behandeltraject echter alleen toegepast bij de extremere gevallen van eczeem. Neem voor meer informatie contact op met de huisarts of huidtherapeut!


Sources


76 keer bekeken0 reacties