Handverzorging, de do's en don'ts

In deze tijden van Corona wast iedereen zijn of haar handen vaker dan gemiddeld. Dit regelmatig wassen van de handen kan echter ernstige uitdroging als gevolg hebben. Door deze uitdroging verdwijnt het beschermlaagje van de huid en kunnen er barstjes en kloofjes ontstaan. Op die manier krijgen bacteriën en schimmels juist vrij spel! In deze blog vertel ik je alles over het juist verzorgen van de handen (na het wassen).

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat er precies gebeurt met de huid wanneer we de handen wassen. Door het wassen van de handen verwijder je een groot deel van de micro-organismen op je huid. We gebruiken hiervoor zeep, omdat zeep zich bindt aan de olie-achtige stoffen op de huid. Naast het verwijderen van micro-organismen met water en zeep, worden tegelijkertijd ook huidvetten hiermee weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het gevolg is een drogere huid, die behoefte heeft aan hydratatie en bescherming!


Handverzorging, de do's:

De uitdroging van de handen blijf een vicieuze cirkel als je de oorzaak niet aanpakt. Kijk eens naar de producten die je gebruikt als handreiniging en -verzorging. Bevatten deze producten misschien juist veel irriterende stoffen, zoals parabenen en parfum? Of gebruik je juist geen enkel product om de handen te verzorgen? De do's als het gaat om handverzorging:


 • Was je handen alleen met lauwwarm water. Gebruik bij het wassen van de handen een milde zeep die de natuurlijke pH-waarde van de huid ondersteunt.

 • Probeer de huid niet te beschadigen bij het drogen van de handen. Het is beter om de huid droog te deppen, dan om te wrijven.

 • Breng regelmatig een hydraterende handcrème aan direct na het wassen van de handen.

 • Ingrediënten die aan te raden zijn in een handcrème: paraffine, squalene, dimethicone, borage seed oil, olive oil, jojoba oil, safflower oil, glycerine, urea, hyaluronzuur, sorbitol, panthenol, ceramides en cholesterol.


Handverzorging, de don'ts:

 • En keer per dag een handcrème aanbrengen. Het is belangrijk om het verzorgen van de handen met een crème te herhalen, omdat deze vaak maar een paar uur werken. Daarnaast wordt de werking van de crème door het herhaaldelijk wassen van de handen nog meer verkort.

 • Handcrèmes gebruiken die lekker ruiken. Deze veroorzaken of verergeren juist de droge huid!

 • Een handcrème gebruiken zonder SPF of geen zonnebrandcrème aanbrengen na het verzorgen van de handen. De handen worden vaak vergeten als het gaat om zonbescherming, terwijl de handen juist veel blootgesteld worden aan de zon!


Het verzorgen van de handen is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar met de juiste producten en regelmaat van verzorging zijn droge handen binnen no-time verleden tijd. Het ontstaan van droge handen mag het regelmatig reinigen van de handen niet in de weg komen te staan! Mocht je advies nodig hebben over bijvoorbeeld specifieke producten, vraag dan hier gratis huidadvies aan.
Sources

 • De Telegraaf. (20 maart 2020). Huidfonds: na handen wassen vette crème smeren. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.telegraaf.nl/nieuws/1979969098/huidfonds-na-handen-wassen-vette-creme-smeren

 • RTL Nieuws. (16 maart 2020). Vaker, langer, grondiger: dit is waarom je je handen moet wassen. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5057826/vaker-langer-grondiger-dit-waarom-je-je-handen-moet-wassen-coronavirus

 • Dr. Njoo, M. D. (z.d.). Droge huid. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/droge-huid/

 • Eucerin. (Copyright 2020). Droge, gebarsten huid op de handen. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.eucerin.nl/huidproblemen/droge-huid/droge-huid-op-de-handen

 • Dr. Ultee, J. (18 maart 2020). Handverzorging. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.dr-jetskeultee.nl/handverzorging/

 • Leef.nl. (Copyright 2017). Handverzorging. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.leef.nl/kennisbank/handverzorging


40 keer bekeken

CONTACT

VOORWAARDEN

© Copyright 2019-2020 - Vind je Huidtherapeut

SOCIAL MEDIA

Praat mee

@vindjehuidtherapeut

#vindjehuidtherapeut

 • LinkedIn
 • Facebook
 • Instagram