Help, ik heb ''volwassenen acne''

Rond de puberteit hebben we allemaal (wel eens), of krijgen we (voor de eventuele jonge lezers), last van jeugdpuistjes. Het is misschien wel de bekendste vorm van acne. Maar ook op latere leeftijd kunnen er vormen van acne voorkomen en dat is niet altijd even makkelijk. In deze blog lees je alles over ''volwassenen acne''.

Volwassenen acne, bestaat dat?

Soms kan het zo zijn dat de typische jeugdpuistjes, ook wel acne vulgaris, genoemd pas na de puberteit ontstaan. Over het algemeen is de leeftijdcategorie van 12 tot 25 jaar typerend voor acne vulgaris. Echter kunnen symptomen van acne wel degelijk op latere leeftijd (opnieuw) ontstaan. Zo wordt er geschat dat ongeveer 40% van de mensen boven de 25 jaar een acne-gevoelige huid heeft.


Hoe dat kan? Aangezien onze talgklieren talg aan blijven maken, ook na dat we 25 jaar zijn, kunnen deze talgklieren door verschillende redenen weer verstopt en/of ontstoken raken. Denk bijvoorbeeld ook aan hormonen, bepaalde voeding of gebruik van verkeerde huidverzorgings- of reinigingsproducten. Er zijn twee vormen van acne te onderscheiden die op latere leeftijd (vanaf ongeveer 30 jaar) voorkomen:


Acne rosacea

Acne rosacea is een vorm van acne die qua symptomen gelijkenissen heeft met acne vulgaris. Dit is ook de reden waarom het vaak ''volwassenen acne'' genoemd wordt. Het grootste verschil met acne vulgaris is dat de huid over het algemeen niet vet is en er geen mee-eters aanwezig zijn. De oorzaak van acne rosacea is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Overige kenmerken van deze vorm van acne zijn:

  • Bultjes, puistjes en roodheid (versterkt door kleine adertjes), welke het gezicht een blozende uitstraling geeft

  • Ontstaat meestal vanaf middelbare leeftijd

  • Voornamelijk bij vrouwen met een licht huidtype


Acne tarda

Acne tarda ontstaat vaak door hormoongerelateerde factoren, zoals het veranderen van anticonceptie of het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Ook stress en het begin van de menstruatie kunnen de klachten verergeren. Al zijn dit overigens factoren die ook andere vormen van acne kunnen beïnvloeden/verergeren. Overige kenmerken van deze vorm van acne zijn:

  • Ontstekingen (geen mee-eters) en puistjes vaak gelokaliseerd op de kin, de kaaklijn en de wangen

  • Ontstaat meestal na het 25e levensjaar en neemt sterk af na het 45e levensjaar

  • Voornamelijk bij vrouwen en vaker bij rokers dan bij niet-rokers


Wat goed is om te weten is dat acne rosacea en acne tarda, net zoals jeugdpuistjes, goed te behandelen zijn. De huidtherapeut kan diverse behandelmethoden toepassen ter vermindering van de symptomen en voorkoming van verergering van de acne. Op de pagina acnetherapie vind je meer informatie over deze behandelingen en vind je een overzicht van al onze huidtherapeuten die jou kunnen helpen!Sources

64 keer bekeken0 reacties