Het verschil tussen een huidtherapeut en een dermatoloog

Toen ik zelf met de opleiding Huidtherapie begon, kreeg ik regelmatig een scheef gezicht wanneer ik vertelde wat ik studeer. ''Wordt je dan een soort van dermatoloog?'' Nee, dan zal ik gemiddeld toch nog zo'n zeven jaar langer in de schoolbanken moeten zitten. Een huidtherapeut en een dermatoloog zijn allebei gespecialiseerd in de huid, maar toch zijn er grote verschillen tussen deze twee specialisten.

Laten we eerst eens terugkijken naar de geschiedenis, want het vak huidtherapie bestaat nog niet eens zo gek lang. Midden jaren tachtig start de eerste particuliere parttime-opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Eindhoven. De HBO-opleidingen Huidtherapie die nu aangeboden worden op de Haagse Hogeschool (HHS) en de Hogeschool Utrecht (HU) zijn hier vanuit ontstaan. De dermatoloog als specialist gaat al een stuk verder terug in de geschiedenis. Dat is misschien ook wel waarom iedereen weet wat een dermatoloog is en een huidtherapeut dan toch nog minder bekend is.


Verschil in opleiding

Allereerst is er uiteraard het verschil in opleiding. De opleiding tot huidtherapeut is een vierjarige HBO bacheloropleiding. Om deel te mogen nemen aan deze opleiding, moet je minimaal een MBO niveau 4 opleiding of de havo afgerond hebben. Tegenwoordig bieden zowel de Haagse Hogeschool als de Hogeschool Utrecht ook de deeltijd variant van de opleiding Huidtherapie aan. De opleiding tot dermatoloog is een specialisatie nadat je de zesjarige universitaire opleiding Geneeskunde hebt afgerond. De specialisatie tot dermatoloog duurt vijf jaar, wat uiteindelijk uitkomt op een investering van elf jaar!


Verschil in handelingen

Daarnaast is er een groot verschil in handelingen die huidtherapeut en de dermatoloog uitvoeren. De dermatoloog mag, in tegenstelling tot de huidtherapeut, diagnoses stellen en de meer complexe behandelingen uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn het wegsnijden van verdachte plekjes op de huid en het verwijderen van spataderen. Ook het voorschrijven van medicatie en het nemen van een huidbiopt is alleen toegestaan door een dermatoloog. De huidtherapeut behandeld meestal huidaandoeningen die vastgesteld zijn door een dermatoloog of huisarts. De huidtherapie is hiermee een aanvulling op de dermatologie.


Verschil in werkplek

Tot slot is er een verschil in waar je de huidtherapeut en dermatoloog kunt vinden. Dermatologen werken voornamelijk op de afdeling dermatologie in een ziekenhuis of medisch centrum. Huidtherapeuten hebben verschillende werkplekken. Zo kunnen zijn in een gezondheidscentrum, het ziekenhuis, een kliniek of een huidtherapeutische praktijk werkzaam zijn. Sinds 2003 is er ook een verschil in toegankelijkheid. Bij de dermatoloog kun je namelijk alleen terecht met een doorverwijzing van de huisarts of medisch specialist. De huidtherapeut is daarentegen direct toegankelijk.


Wil je meer weten over de huidtherapeut? In deze blog lees je wat een huidtherapeut nou precies is. Je kan nu ook gratis huidadvies aanvragen.Sources
152 keer bekeken0 reacties