Het verschil tussen IPL en laser

IPL en laser vallen beiden onder de verzamelnaam licht- en lasertherapie. Beide behandelingen worden uitgevoerd door de huidtherapeut, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en welke huidproblemen worden waarmee behandeld? In deze blog lees je alles over de verschillen tussen IPL en laser.

Wat is IPL?

IPL staat voor Intense Pulsed Light en is een behandelmethode waarbij de huid beschenen wordt met een breedspectrum licht, ook wel flitslicht genoemd. In de huid bevinden zich verschillende onderdelen die het licht van verschillende golflengtes absorberen. Dit licht wordt omgezet in warmte, wat leidt tot weefselschade. De bekendste absorpties gebeuren door melanine (pigment) in bijvoorbeeld lichaamsbeharing en pigmentvlekken en hemoglobine (bloed) bij vaatjes een roodheden. IPL is gewoon (ongeordend) licht van meerdere golflengten en hierdoor meer flexibel, maar minder specifiek dan laser.


Wat is laser?

Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, oftewel lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Laserlicht is licht van slechts één golflengte. Hierdoor kan de laser energie geven op één specifiek plaats. Bij bijvoorbeeld een laserontharingsbehandeling is de kans op het ontstaan van pigmentvlekken bij de donkerdere huid minder groot bij lasertherapie dan bij IPL. De behandeling door middel van laser is dus doelgerichter dan IPL. Net zoals IPL zijn de behandelindicaties zeer divers, van littekens tot vaatjes verwijderen en van tatoeages verwijderen tot ontharen.


Verschillen tussen IPL en laser

IPL en laser zijn beide behandelmethoden bij de behandeling van bijvoorbeeld ontharing en vaatjes en roodheden. Echter zijn er grote verschillen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je op zoek bent naar een geschikte behandeling.

  1. In eerste instantie lijkt IPL bij ontharen voordeliger dan laser, maar er zijn juist meer behandelingen nodig om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Doordat diffuus licht minder gericht geplaatst kan worden dan laserlicht, reageren de diepergelegen haarwortels in de huid onvoldoende en worden de haarwortels niet volledig vernietigd.

  2. Een IPL ontharingsbehandeling mag in feite door iedereen uitgevoerd worden. De behandelaar heeft geen specifieke opleiding nodig en er worden geen kwaliteitseisen aan de behandeling gesteld. Het kan dus voorkomen dat je niet behandeld wordt door een specialist.

  3. Daarnaast komt het regelmatig nog voor dat er online onveilige IPL-apparaten worden verkocht aan particulieren. Deze apparaten brengen vaak (blijvende) schade aan de huid. Laat zowel een IPL- als een laserbehandeling enkel door huidtherapeuten of dermatologen uitgevoerd worden!

IPL is op basis van de bovenstaande drie feiten niet ''slechter'' dan laser. Zolang een behandeling uitgevoerd wordt door een huidtherapeut kunnen er zeker mooie resultaten bereikt worden door middel van IPL. Een goed voorbeeld is het behandelen van diffuse roodheid bij bijvoorbeeld rosacea.


Wanneer kies je dan voor wat?

Het is lastig om een uitspraak te doen over wat wanneer het beste is, omdat dit sterk afhangt van verschillende factoren. Het huidprobleem, gewenste resultaat, huidtype, budget en tijdinvestering kunnen allen meespelen in de afweging van de juiste behandeling. De huidtherapeut kan op basis van een intake en een kort onderzoek adviseren welke behandeling het meest geschikt is op basis van jouw wensen en huid. Meer weten? Neem hier gratis en vrijblijvend contact op met een van onze huidtherapeuten of vraag een gratis huidadvies aan.


Sources

  • Wikipedia. (oktober, 2019). Intense Pulsed Light. Geraadpleegd in januari 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Intense_pulsed_light

  • Kliniek Veldhoven. (juni, 2018). Het verschil tussen IPL en laser ontharen. Geraadpleegd in januari 2020, van https://www.kliniekveldhoven.nl/blog/het-verschil-tussen-ipl-en-laser-ontharen/

28 keer bekeken

CONTACT

VOORWAARDEN

© Copyright 2019-2020 - Vind je Huidtherapeut

SOCIAL MEDIA

Praat mee

@vindjehuidtherapeut

#vindjehuidtherapeut

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram