Hoe verzorg je de droge huid?

De barrière van de huid bestaat uit een vettig beschermlaagje. Wanneer dit vettige laagje minder wordt, dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een uitdroging van de huid. Een droge huid is erg vervelend, maar gelukkig goed te verbeteren zodra je de oorzaak achterhaald hebt.

Oorzaken van een droge huid

De voornaamste oorzaak van een droge huid is verkeerd cosmeticagebruik. Hieronder vallen zowel het gebruik van producten met irriterende ingrediënten (sterk ontvettende reinigers) als het gebruiken van de verkeerde producten (zoals scrubs) die een te agressieve werking hebben op de huid. Andere veelvoorkomende oorzaken van een droge huid zijn:

  • Het gebruik van stoffen die de de vettige beschermlaag doen verwijderen, zoals water en zeep. Deze stoffen spoelen de huidvetten letterlijk weg. Vaak merken mensen met een droge huid dat zij na het douchen een trekkerig gevoel van de huid ervaren.

  • Aangeboren huidproblemen zoals atopisch eczeem. Hierbij is er vaak al sprake van een stoornis in de waterhuishouding waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt.

  • Fysische factoren, zoals een droge atmosfeer, kunnen de kans op een droge huid verhogen. Vaak zien we dat in de wintermaanden, als er veel koude en droge lucht is.

Ook een combinatie van oorzaken is natuurlijk mogelijk. Het wegspoelen van deze huidvetten is een oorzaak die we niet kunnen oplossen, maar wel kunnen beperken door het opvolgen van een paar simpele tips:

  • Probeer zo kort mogelijk te baden en te douchen en gebruik hierbij lauwwarm water. Dat geldt ook voor het reinigen van het gezicht.

  • Gebruik bij voorkeur zachte bad- en douche sponzen die niet schuren op de huid.

  • Dep de huid droog met een zachte handdoek om huidbeschadiging te voorkomen.

  • Hydrateer de huid direct na het afdrogen met een vette crème. Door de huid direct na het douchen te hydrateren voorkom je verdere uitdroging en bescherm je de huid.


Verzorging van de droge huid

De droge huid kenmerkt zich door schilfers, kloofjes, een trekkerig gevoel en roodheid. De droge huid heeft met name behoefte aan hydratatie en bescherming. Een droge huid is namelijk kwetsbaarder voor bacteriën. Ingrediënten zoals gedenatureerd alcohol maken de barrièrefunctie van de huid kapot en veroorzaken uitdroging van de huid. Gebruik in plaats daarvan ingrediënten zoals glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur.


Een droge huid vraagt om milde producten met milde ingrediënten. Zo is het bij de droge huid verstandig om zo min mogelijk producten te gebruiken. Bouw het gebruik van verschillende producten in de huidverzorgingsroutine langzaam op. Zo heeft de huid de tijd om te wennen aan de werking van de ingrediënten en voorkom je vervelende huidreacties. Een basis huidverzorging houdt in:

  1. Reinig 's ochtends de huid met lauw warm water en 's avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel deze goed af met lauw warm water en dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek.

  2. Breng eventueel een toner aan die ervoor zorgt dat pH-graad van de huid weer in balans wordt gebracht. Daarnaast zorgt een toner ervoor dat de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen.

  3. Breng tot slot een moisturizer/dagcrème (met SPF) aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten. Gebruik een zonbescherming met een minimale SPF30.

Tips voor de droge huid

Voorkom het scrubben van de huid. Gebruik in plaats daarvan een milde exfoliant zoals glycolzuur of salicylzuur. Deze stoffen weken de huidschilfertjes als het ware los en zorgen ervoor dat de huid beter vocht vast kan houden. Voor de extreem droge plekjes kun je ook gerust een nachtje door een flinke laag vaseline of olijfolie laten zitten. Dit kan al wonderen doen!


Huidadvies voor de droge huid

Wil je weten welke producten je kan gebruiken voor de droge huid? Vraag hier gratis huid- en productadvies aan.
25 keer bekeken0 reacties