Huidtherapie en vergoedingen, hoe zit dat precies?

Wanneer je op zoek bent naar een huidtherapeutische behandeling, dan zou het best wel eens kunnen dat daar een (gedeeltelijke) vergoeding voor wordt gegeven vanuit de zorgverzekering. Dit verschilt uiteraard per zorgverzekeraar, zorgverzekering en zorgverlener. En ook het wel of niet hebben van een verwijsbrief kan meespelen. Hoe je dit allemaal precies uitzoekt is best even lastig. Vandaar dat we je in deze blog uitleggen welke stappen je kan ondernemen om erachter te komen of jouw behandeling vergoed wordt of niet.

De huidtherapeut is vrij om eigen tarieven te stellen voor haar behandelingen. Deze tarieven zullen altijd met je besproken worden voor aanvang van de behandeling. Bij oedeem- en littekentherapie binnen de contractering gelden vaste tarieven. Deze tarieven worden vastgesteld door de zorgverzekeraar en liggen meestal tussen de 30,- en 50,- euro per behandeling. Wanneer er sprake is van een chronische indicatie, zoals lymfoedeem, dan wordt er vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen worden vanuit het aanvullend pakket betaald of komen voor eigen rekening. Bij een niet-chronische indicatie wordt oedeemtherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er wordt in dat geval aanspraak gemaakt op de aanvullende verzekering of de kosten komen voor eigen rekening. Om te achterhalen of oedeemtherapie door jouw zorgverzekering vergoed wordt, raden we je aan om contact op te nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar.


Natura- en restitutiepolis

Wanneer je een naturapolis hebt afgesloten, worden de behandelingen alleen vergoed indien je onder behandeling gaat bij een gecontracteerde huidtherapeut. Gecontracteerde huidtherapeuten hebben afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar. Indien je onder behandeling gaat bij een niet-gecontracteerde huidtherapeut, dan komt (een deel van) de kosten van de behandeling voor eigen rekening. Wanneer je een restitutiepolis hebt afgesloten, dan kan je naar de huidtherapeuten van jouw keuze. Informeer bij jouw huidtherapeut naar de verzekeraars waarbij zij contracten afgesloten hebben.


Directe toegankelijkheid

Sinds 2011 is de huidtherapeut wettelijk direct toegankelijk. Dat houdt in dat je geen verwijsbrief nodig hebt van de huisarts of medisch specialist bij je bezoek aan de huidtherapeut. Echter om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor de indicatie waarvoor jij behandeld wilt worden, stellen sommige zorgverzekeraars de eis dat je een verwijsbrief hebt om tot vergoeding over te gaan. Dit komt doordat de zorgverzekeraars moeten kunnen vergewissen dat je voor een juiste medische indicatiestelling onder behandeling bent genomen. Om na te gaan welke eisen jouw zorgverzekeraar stelt kan je de polisvoorwaarden raadplegen. Neem hiervoor contact op met de zorgverzekeraar, of kijk op de website voor meer informatie.


Je vraagt nu waarschijnlijk af, ''medische indicatiestelling?''. Over het algemeen zijn er voor deze vijf behandelingen (gedeeltelijke) vergoedingen vanuit de zorgverzekering: acnetherapie, bindweefselmassage, camouflagetherapie, elektrische- en laserepilatie en lichttherapie (bij bv. eczeem, psoriasis en vitiligo). Meer informatie over deze vergoedingen vind je hier. Staat de therapie waar jij naar op zoek bent hier niet tussen? Neem dan contact op met jouw zorgverzekering voor meer informatie.Sources:


8 keer bekeken0 reacties