Is jouw huid al klaar voor de herfst?

Wat doet de zomer met de huid?

In de zomer gebeurt er van alles met de huid. De zonkracht is natuurlijk sterker, je bent meer buiten, de luchtvochtigheid verandert etc. De huid krijgt een kleurtje of verbrand per ongeluk. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van acne/ puistjes, merken vaak dat in de zomer de klachten verminderen. Maar zodra de zomer voorbij is, verergeren deze klachten meestal. Hier zijn verschillende oorzaken voor te noemen.

Ten eerste droogt de huid uit door de zon, waardoor de huid vocht verliest en in eerste instantie de talgproductie gereduceerd lijkt. Hoewel de huid eerst minder vet lijkt, gaat deze op den duur meer talg produceren doordat de huid is uitgedroogd. Met als gevolg een vettere huid en de kans op puistjes is groter. Ten tweede wil de huid zich beschermen tegen de zon. Dit gebeurt onder andere door het aanmaken van pigment maar ook door middel van het verdikken van de huid. Hierdoor stapelen de dode huidcellen zich op, waardoor talgklieren eerder de kans krijgen om verstopt te raken, dit in combinatie met de verhoogde talgproductie die ontstaan is door de uitdroging van de huid. Door het aanmaken van pigment, krijgen we een bruin kleurtje als gevolg, wat ons beter beschermd tegen uv-straling. Echter bestaat de kans dat in sommige huidlagen de pigmentverdeling verstoort raakt, waardoor er donkere pigmentvlekjes kunnen ontstaan. Ook wordt de huid door de zon vaak roder van kleur en is de kans op zichtbare, verwijde vaatjes groter. Dit samen zorgt ervoor dat de huid meer onregelmatigheden vertoont, met als gevolg een grauwere, onegale, ouder uitziende huid.

Hoe heerlijk de warme zon ook kan zijn, is het ook de grootste boosdoener als het gaat om huidveroudering. De huidstructuur wordt grover, lijntjes en rimpeltjes worden dieper en meer zichtbaar. Na de zomer hebben veel mensen dan veelal ook de behoefte de ‘schade’ van de zomermaanden te herstellen.

Welke behandelingen zijn geschikt?

De herfst wordt ook wel het ‘’peel season’’ genoemd. Na de zomer kan er weer flink gewerkt worden aan huidverbetering en het verminderen van de opgestapelde dode huidcellen.

Indien de acne na de zomer verergert, kan dit goed behandeld worden middels verschillende behandelingen gericht op het verminderen van de talgklierproductie. Veelal is een dieptereiniging in combinatie met een chemische peeling uitermate geschikt. Een peeling met onder andere salicylzuur reguleert de talgproductie en vermindert de dode huidcellen (welke zijn toegenomen door de verdikte huid in de zomer). Hiernaast werkt een peeling ontstekingsremmend en antibacterieel wat de klachten uiteindelijk zullen verminderen. Tevens kan IPL-, laser- of blauwlichttherapie worden ingezet om de acne bacterie (p.acnes) te verminderen.

De ontsierende pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden door middel van IPL- en lasertherapie, cryotherapie of een chemische peeling. Afhankelijk van de ernst van de pigmentvlekken wordt door de huidtherapeut gekeken welke behandeling het meest geschikt is. Een chemische peeling met onder andere melkzuur, werkt oplichtend waardoor pigmentvlekken kunnen verminderen. IPL- en lasertherapie kan door het pigment in de huid worden geabsorbeerd, waardoor het overtollige pigment opgeruimd wordt. Door middel van cryotherapie wordt de huid plaatselijk bevroren. Het bevroren huidweefsel sterft af en hiervoor komt gezonde huid terug.

Omdat veel huidtherapeutische behandelingen de huid tijdelijk gevoeliger maken voor de zon, is de herfst de perfecte periode om opgelopen huidschade van de zomer te herstellen. Start dan ook nu met het verbeteren van jouw huid. Vraag jouw huidtherapeut om advies en ontdek welke behandeling jouw huid nodig heeft.

71 keer bekeken

CONTACT

VOORWAARDEN

© Copyright 2019-2020 - Vind je Huidtherapeut

SOCIAL MEDIA

Praat mee

@vindjehuidtherapeut

#vindjehuidtherapeut

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram