Littekens door een trauma: een teken van overleving (interview)

Toen Annemiek (22) zeven jaar oud was, kwam zij terecht in een auto-ongeluk. Het gevolg was meerdere littekens op haar linkerarm en -hand. In dit interview vertelt zij wat deze littekens voor haar betekenen en hoe zij deze, door de jaren heen, steeds meer is gaan accepteren.


Kan je iets vertellen over jezelf vertellen?

‘’Mijn naam is Annemiek en ik ben 22 jaar oud. Ik studeer Asian Studies. Ik heb littekens van een auto-ongeluk dat gebeurde toen ik zeven jaar was.’’


Kan je iets meer vertellen over dat ongeluk?

‘’We waren op de snelweg en mijn vader verloor zijn bewustzijn. Toen reed de auto via de vangrail de berm in.’’


Hoe is dat litteken toen precies ontstaan?

‘’Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik voorin, naast mijn vader zat en dat de riem los schoot. Ik ben toen naar achter gevallen. Ik weet ook dat ze een glazen dak hadden en dat dat ook onder andere tegen mijn hoofd is gekomen. Maar ik weet eigenlijk niet hoe ik aan het litteken zelf ben gekomen want ik heb de littekens op mijn duim, hand en de binnenkant van mijn arm. Ik kan me niet herinneren dat ik ergens tegenaan ben gekomen.’’


Heb je daar toen bepaalde behandelingen voor gehad?

‘’Ik ben chirurgisch geopereerd en ik heb hechtingen gehad. Daarna gips en een spalkje.’’


Heb je nog bepaalde behandeling of medicatie voor het litteken zelf gehad?

‘’Nee. Er werd me wel gezegd dat ik met een gewone huid crème of vaseline eigenlijk elke dag zou moeten insmeren zodat het minder gevoelig zou worden. Maar dat heb ik niet gedaan, want het was heel gevoelig. Als kind heb je niet echt die discipline om dat door te zetten. Het is nu wel gevoeliger dan hoe het had kunnen zijn als ik het wel had gedaan, denk ik.’’


Het is nu wel gevoeliger dan hoe het had kunnen zijn als ik het wel had gedaan, denk ik.

Heb je er nu nog last van?

‘’Soms. Ik ben namelijk linkshandig. Dus als ik bijvoorbeeld lange toetsen moet schrijven, dan merk ik dat wel na een tijdje. Ik speel ook piano. Tijdens het auto-ongeluk zijn er ook drie pezen geknapt, dus die zijn bij mij wat korter. Bij langere inspanning van mijn hand merk ik het, maar verder heb ik er niet echt last van.’’


Is het cosmetisch storend voor je omdat het op een zichtbare plek zit?

‘’Nee, eigenlijk niet. Ik merk juist dat bijna niemand het opmerkt. Het is ook redelijk egaal van kleur. Er zijn ook al zoveel jaren overheen dus het vervaagt ook redelijk. Toen ik jong was, was het echt de helft van mijn arm.''


Hoe hebben deze littekens verder jouw leven beïnvloed?

‘’Eigenlijk vrij weinig. Ik heb wel eens opmerkingen gekregen dat je denkt van: ‘’het is niet zo gevoelig’’. Ik vind het soms irritant dat ik bepaalde handelingen niet altijd even goed vol kan houden, maar dat is heel beperkt. In het begin had ik er wel echt een probleem mee dat mensen het konden zien. Als kind wil je niet met zichtbare dingen rondlopen. Je wordt er op afgerekend. Maar ik denk dat ik een paar jaar daarna wel genoeg zelfvertrouwen gekregen heb. Dat ik zoiets had van het is eigenlijk wel een stoer verhaal. Het is ook een teken dat ik iets heb overleefd en niet dat ik door een hond ben gebeten of mezelf heb gesneden. Dat vind ik toch iets anders.’’


Het maakt je meer een individu, omdat je iets hebt wat anderen niet hebben.

Hoe zou je leven eruit zijn als je geen last had van deze littekens?

‘’Dan had ik een verhaal minder. Dat is het eigenlijk. Ik heb wel eens gedacht van: ‘’wat zou het mooi zijn als ik gewoon twee egale armen had.’’ Maar het maakt je ook meer mens, denk ik. Het maakt je meer een individu, omdat je iets hebt wat anderen niet hebben. Een beetje zoals een tattoo.’’


Bescherm je je littekens nu ook extra voor de zon?

‘’Nee, want mijn onderarmen bruinen sowieso niet heel erg. Tenminste niet aan de binnenzijde. Ik verberg het helemaal niet, ook niet in de zomer omdat ik het lelijk vind of omdat mensen het anders kunnen zien. Dat heb ik wel een tijdje gedaan, toen ik een jaar of tien was. Bewust lange mouwen aan

doen en zo, maar dat heb ik niet heel lang

gedaan.’’


Wat zou je andere mensen met littekens van een trauma aanraden?

‘’Dat je er eigenlijk trots op kan zijn. Ik was de eerste die uit de auto klom en ik was heel trots op mijn overlevingsinstinct dat mij in zo’n situatie eruit kon redden, zelfs als kind. Dus het is juist een bewijs dat ik zelfstandig ben en mezelf kan redden. Dan vind ik zoiets juist voor iets heel moois staan.’’


Littekens hoeven niet altijd een beperking (op zowel fysiek als mentaal gebied) als gevolg te hebben. Mocht je te maken hebben met klachten zoals bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen, schaamte of pijn, dan kan de huidtherapeut jou helpen! Op de pagina littekentherapie vind je meer informatie over wat de huidtherapeut kan betekenen bij de behandeling van littekens.


174 keer bekeken0 reacties