Melasma: een onomkeerbaar proces (interview)

Bijgewerkt: 11 sep 2019

Anika (36) is nooit zwanger geweest en toch heeft zij al een aantal jaren melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd), een huidaandoening die zich kenmerkt door donkere pigmentvlekken in het gezicht. Recentelijk is zij langs een huidtherapeut geweest met de vraag: is er iets tegen te doen? In dit interview vertelt zij hierover.


Kan je iets over jezelf vertellen?

‘’Ik ben Anika, 36 jaar en ik ben getrouwd. Ik woon in Lelystad.’’


Kan je iets vertellen over jouw huidaandoening?

‘’Ik heb eigenlijk nu sinds een aantal jaren allemaal pigmentvlekken in mijn gezicht en vorig jaar ben ik daarvoor naar de huisarts geweest. Die zei dat het door het gebruik van de anticonceptiepil kan komen of door zonschade. Aangezien ik niet altijd even netjes mezelf ingesmeerd had, dacht ik dat het voornamelijk van dat laatste zou komen. Vergoedingen werden eigenlijk niet gedaan door de zorgverzekeraar. Dus had ik zoiets van: dan moet ik het daar maar mee doen. Dat heb ik toen eigenlijk een jaar zo gelaten, maar heb me toch zwaar geïrriteerd aan die vlekken in mijn gezicht. Toen ben ik onlangs toch nog eens een keer gaan googlen en ben ik op een gratis intake gegaan bij een huidtherapeut. Zij heeft mij toen onderzocht en zij is er 100% zeker van dat het melasma is en dat dat ontstaan is door het gebruik van de anticonceptiepil. Ik ben namelijk een aantal jaren geleden overgegaan op een andere pil en rondom die tijd zijn ook de eerste vlekken ontstaan. Ze noemen het ook wel een zwangerschapsmasker, alleen ik ben nooit zwanger geweest. Dus er heeft toch hormonaal iets gespeeld waardoor ik die vlekken heb gekregen.’’


Hoe heeft deze aandoening jouw leven beïnvloed?

‘’Ik baalde eigenlijk verschrikkelijk, omdat zonschade natuurlijk een beetje mijn eigen schuld is. Van de anticonceptiepil had ik nooit verwacht dat er zulke definitieve symptomen zouden kunnen optreden. Dus dat was wel flink balen. Ik hoor wel van veel mensen dat ze het niet eens zien. Het is dat ik het dan zeg. Dus het is ook niet zo dat mensen mij van 100 meter afstand al aan zien komen. Maar het is meer voor mezelf dat ik op foto’s terug moet zien dat die vlekken er zitten. Een vriendin van mij heeft

hetzelfde en die heeft een hele goede foundation. Dus misschien dat ik daar binnenkort een keer naar ga kijken, om zo de vlekken minimaal zichtbaar te maken.’’


Beperkt dit jou ook in je dagelijkse leven en hoe ga je hiermee om?

‘’Ik vind het erger dan ik laat overkomen, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb wel een dure anti-zonne spray aangeschaft die de ingrediënten bevat waardoor het pigment zoveel mogelijk wordt afgeremd. Het is me aangeraden om dat dagelijks aan te brengen in mijn gezicht, omdat ook al ben je even vijf minuutjes buiten, dat kan al genoeg zijn voor de pigmentvlekken om weer te gaan verkleuren. Dus hoe ik er nu in sta, ga ik die zonne spray elke dag gebruiken en vermijd ik de zon nog meer dan ik al deed. Ook met buiten sporten bijvoorbeeld een petje dragen. ’’


‘’Ik vind het erger dan ik laat overkomen, moet ik eerlijk zeggen.''

Welk zorgtraject heb je precies doorlopen?

‘’Bij het consult is er een Mela Peel (medium diepe medische peeling) behandeling aangeraden door de huidtherapeut, alleen wordt deze niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het zou ook niet geheel verdwijnen door die behandeling. Dus ik heb nu uiteindelijk de keuze gemaakt om niet aan die behandeling te beginnen, omdat er geen garanties zijn dat het wat doet. Dat is bijzonder treurig.’’


Wat is de prognose?

‘’Ik hoop eigenlijk dat het blijft zoals het nu is. De huidtherapeut gaf aan dat mijn pigmentvlekken er redelijk oké uitzagen, omdat zij mensen heeft gehad die door de pil, of zelfs door het spiraaltje, er veel erger uit zagen. Die echt verminkt waren in het gezicht doordat de vlekken zo groot en zichtbaar waren. Bij mij zit het toch grotendeels op de zijkant van mijn gezicht en kan ik met mijn pony en met mijn haar het nog redelijk verbloemen. Maar het is eigenlijk een onomkeerbaar proces. Nu stoppen met de pil maakt ook niks meer uit.’’


Hoe zou je leven eruit zien als je geen last van melasma had?

‘’Ik denk dat ik iets minder onzeker zou zijn over mijn gezicht. Ik heb nu toch wel soms het idee van: zien mensen het, wat denken mensen, vinden mensen me nu minder mooi of zie ik er raar uit? Een stukje onzekerheid daarin. Al zeggen mensen om mij heen vaak van: 'het is dat je het nu zegt maar het was me nog niet opgevallen'. Dus het is meer iets dat in mijn hoofd leeft dan dat het echt op zo’n grote schaal zichtbaar is. Dat maakt ook wel dat ik zoiets heb van: het is wat het is.’’


Hoe zie jij de toekomst voor je met betrekking tot jouw huidaandoening?

‘’Wat ik vooral hoop is dat het niet erger wordt. Ik heb een tijdje gehad dat ik deed alsof het er niet was en mezelf ook niet met zonnebrand insmeerde, want ‘het hielp toch niet en ik ben toch al verminkt’. Toen de huidtherapeut mij vertelde dat het toch echt wel essentieel is dat ik mij ga insmeren, omdat het zich anders gaat uitbreiden en donkerder gaat worden, toen dacht ik: ik kan wel dwars en boos blijven, maar dat gaat ook niet helpen. Ik heb nu ook een anti-zonnespray met alle elementen die goed zijn voor de huid en die tegelijkertijd ook niet zo heel vet is. Ik vond het ook heel vervelend om met een vet gezicht overal rond te lopen. Met dit spul is dat helemaal niet zo. Dus dat is heel fijn. Ik smeer me elke dag dus nu braaf in en ik begin er ook wel aan te wennen, maar mooi vind ik het absoluut niet. Ik heb mezelf er min of meer wel bij neergelegd, maar als ik mezelf dan op foto’s terug zie dan word ik daar niet heel vrolijk van. Het uitzoeken van een goede foundation is dan wel iets dat ik zeker wil gaan uitproberen. Al is het alleen maar voor wanneer ik lezingen of workshops geef. Dat ik niet alleen maar het idee heb dat mensen naar mijn gezicht kijken.’’33 keer bekeken0 reacties