Mijn huidverhaal

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik aan zo'n ''mooie gave huid'' kom en of ik dat te danken heb aan mijn vak. En het antwoord is ja en nee. Als ik in mijn jeugd had geweten van het bestaan van de huidtherapeut, dan had dat mij waarschijnlijk veel gedoe gescheeld. In deze blog vertel ik je meer over mij huidverhaal.

Als puber kreeg ik, net zoals velen, last van acne op met name het gezicht. Ik heb toen meerdere crèmes van de huisarts gekregen, waaronder de bekende benzoylperioxide. Dit werkte in principe wel effectief op de acne, maar droogde mijn huid enorm uit en dat is bij een eczeemhuidje zoals de mijne niet echt ideaal. De periode met acne heb ik dus zoveel mogelijk moeten uitzitten en dat is uiteraard niet altijd even makkelijk geweest. Toen ik eenmaal begon met de anticonceptiepil, heeft dit enorme verbetering gegeven en heb ik tot op heden nauwelijks last van acne. Bij sommigen wordt de acne juist verergerd hierdoor. Een puur geval van geluk dus.


De acne was echter nog niet het voornaamste huidprobleem waar ik mee heb ''gestruggled''. Als klein kind werd als snel bekend dat ik last heb van eczeem. Daarbovenop ook nog eens astma en hooikoorts, wat betekent dat ik het atopische syndroom heb. De eczeemvorm die ik heb is dus atopisch eczeem en wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Het wordt mogelijk veroorzaakt door een aanleg voor allergie en dat is gelijk terug te zien in de klachten. Roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes en/of korstjes kunnen (na contact met bepaalde stoffen) optreden. Ook dit huidprobleem is in mijn jeugd niet gemakkelijk geweest, aangezien je een klein kind moeilijk kan vertellen om niet te krabben. Inmiddels heb ik mijn eczeem ''redelijk'' onder de knie, ook al zijn er periodes (zoals de winterperiode nu) dat het toch weer erger lijkt te worden. De komende jaren zal ik hoe dan ook nog corticosteroïden crèmes moeten blijven gebruiken tegen de jeuk en dat heb ik inmiddels ook al wel geaccepteerd.


Een gevoelige huid is dus wel een feit. Een warme douche zonder ook maar een shampoo of zeepproduct gebruik te hebben, kan er al voor zorgen dat ik de douche uitkom met rode jeukbulten over heel mijn lichaam. Dit trekt gelukkig wel geleidelijk weer weg. Ik heb een tijd het idee gehad dat ik ook last heb van allergisch contacteczeem en een milde vorm van seborroïsch eczeem (wenkbrauwen, haargrens en neus-lippengebied), maar dit is nooit gediagnosticeerd. Als ik andere huidpatiënten spreek over hun ervaringen met acne en eczeem, dan mag ik van geluk spreken dat het nooit zo heftig is geweest bij mij. Lees hier een interview met Jolanda, die een bijna-dood ervaring heeft gehad door haar eczeem.


Nu ik zelf bekend ben met de mogelijkheden die de huidtherapeut kan bieden bij acne- en jeukklachten, had dit enorm kunnen helpen toen ik zelf jong was. Op dit moment probeer ik mijn huid zoveel mogelijk met rust te laten, omdat ik vaak heftig reageer op producten en behandelingen. Nog zo'n nadeel... Ik ben wel een absolute fan van af en toe een milde peeling om de huid weer op te frissen. Het feit dat mijn huid er over het algemeen rustig uit ziet, is dus hieraan te danken! Plus een beetje make-up doet wonderen. :)

61 keer bekeken0 reacties