Mijn persoonlijke skin-update

Zoals sommigen misschien al weten struggle ik nu al zo lang als ik me ervan bewust ben met eczeem. Ik merk dat er behoefte is aan informatie en advies hoe ik omga met dit huidprobleem. Vandaar dat ik via deze blog jullie graag hiervan op de hoogte breng met een nieuwe skin-update!

Eind vorig jaar deelde ik voor het eerst mijn huidverhaal met jullie. Als ik deze post zo teruglees dan moet ik zeggen dat mijn visie op eczeem flink veranderd is. Ik sprak toen over een leven lang smeren met hormoonzalven waar ik mij ''maar bij neer moest leggen''. Door mijn afstudeerstage, die overigens momenteel gestaakt is, ben ik steeds meer gaan leren over huidverzorgingsproducten. Ik ben altijd nogal sceptisch geweest als het gaat om huidverzorgingsproducten gebruiken op de eczeem-gevoelige huid, omdat ik altijd het idee had dat ik mijn huid met rust moest laten. Als er dan echt weer een uitbraak kwam, gebruikte is de corticosteroïdenzalf. Deze zalf heb ik nu al weken niet meer gebruikt. Althans, op mijn gezicht niet. De meningen over het gebruik van hormoonzalf zijn ook wel verdeeld onder de huidspecialisten. Een vervelende bijwerking is dat de huid erg dun kan worden en het is ook zeker af te raden wanneer je start met een behandeltraject of een protocol met huidverzorgingsproducten.


Vitamine A gel

Het eczeem in mijn gezicht en hals was de afgelopen maanden verergerd. Ik heb het idee dat dit te maken heeft met stress en het weer (temperatuursverschillen, droge lucht, etc.). Onlangs ben ik begonnen met het gebruik van vitamine A op mijn gezicht. Een lage concentratie uiteraard, omdat vitamine A in een hoge concentratie een vervelende reactie kan geven op de huid als de huid niet nog niet aan gewend is. Mocht je meer willen weten over vitamine A, ik heb hier onlangs een blog over geschreven! Ik gebruik nu dus de Vita-Antioxidant AVST Gel van Environ. Na eerst een aantal samples te hebben gebruikt, was ik verkocht en heb ik een flacon aangeschaft. Wat ik zo fijn vind is dat mijn huid direct gekalmeerd aanvoelt en in tegenstelling tot andere crèmes, verergerd de vitamine A gel de jeuk niet! Ik begin steeds meer verbetering te zien in mijn eczeem.


Begin uitbraak halsregio

Onlangs heb ik echter wel weer een uitbraak gehad van de halsregio. Zelfs de vitamine A gel leek geen verbetering te geven. Wel van de jeuk, maar mijn huid werd zo droog dat alleen een dikke laag vaseline verbetering gaf. Ik gok dat ook deze uitbraak te maken heeft met stress. Daarnaast heb ik het gevoel dat mijn eczeem samenhangt met voeding. Ik ben van plan om een voedingsdeskundige te bezoeken om te kijken of ik misschien bepaalde voedingsintoleranties heb. Vanwege alle omstandigheden is dit bezoek nog even uitgesteld. Ik ben overigens op zoek gegaan naar wetenschappelijke artikelen over het verband tussen eczeem en vitamine A, maar helaas weinig gevonden.


Reveal Imager huidanalyse

Wat ik ook nog graag met jullie wil delen is de huidanalyse die ik heb laten maken op mijn stageplek. Deze analyse is gemaakt met de Reveal Imager. Met dit apparaat kan roodheid, pigment en zonneschade in de huid in kaart worden gebracht. Ik sprak eerder in mijn Instagram-post al over de voordelen van zo'n huidanalyse-apparaat. In het begin is het wel even schrikken, maar het is ideaal om goed in kaart te brengen waar je huid behoefte aan heeft! Hieronder zie je de analyse van mijn huid. Onder de foto geef ik een verdere toelichting van de foto's.De foto linksboven is de originele foto, die uiteraard gemaakt is van een schone en gereinigde huid. De probleemregio's van mijn huid zijn al wel licht zichtbaar op de foto linksboven. Rechtsboven is de foto gepolariseerd. Hierdoor zie je alle oneffenheden, waaronder grove poriën en diffuse roodheid wat beter. De foto linksonder brengt het pigment in mijn huid in kaart. Wanneer iemand in de loop der tijd bijvoorbeeld veel zonneschade op heeft gelopen dan kan je op deze foto precies zien waar dit pigment zich in de huid bevindt en aan de kleur van het pigment kun je ongeveer de diepte van het pigment inschatten. Opmerkelijk zijn mijn sproetjes en moedervlekken, maar daarnaast heb ik weinig zonneschade/pigmentvlekken!


Rechtsonder is de meest interessante foto voor mij persoonlijk. Deze foto brengt namelijk de roodheid, oftewel couperose in beeld. Wanneer je op deze foto kleine netwerkjes van vaatjes kan zien, dan kan dit een teken zijn van beginnend couperose. Deze couperose hoeft nog niet met het blote oog zichtbaar te zijn, maar kan in de loop der jaren steeds meer naar boven komen. Ik heb overduidelijk een lichte vorm van beginnend couperose. Dit komt in de familie voor, dus hier was ik al van op de hoogte. Het lastige aan deze analyse is echter dat mijn eczeem ook flink rood kleurt. Kijk maar eens naar het plekje onder mijn linkerwenkbrauw. Ook tussen mijn wenkbrauwen is een eczeemgebiedje. Deze roodheid is veroorzaakt door het beschadigen van de huid door bijvoorbeeld het krabben. Het onderscheiden van eczeem en (beginnen) couperose is dus nog niet zo gemakkelijk. De huid was vlak voor de analyse ook gereinigd en dit is een trigger voor mijn huid om tijdelijk wat roder te kleuren.


Mocht ik in de gelegenheid komen om over enkele weken weer een huidanalyse te maken met de Reveal Imager, dan zal ik dat zeker doen! Zo kan ik kijken of de vitamine A gel verbetering heeft gegeven van mijn huid. Dit resultaat zal ik uiteraard weer met jullie delen! ;)


55 keer bekeken0 reacties