Oorzaken van een gevoelige huid

De gevoelige huid is misschien wel een van de lastigste huidtypes, omdat er veel verschillende oorzaken zijn. In deze blog vertel ik je alles over veelvoorkomende oorzaken van een gevoelige huid en geef ik je een aantal tips hoe je je gevoelige huid het beste kunt verzorgen!

Een gevoelige huid, hoe kan dat?

Een gevoelige huid kan ontstaan door verschillende factoren. Zo is het mogelijk dat er sprake is van een allergie voor een of meerdere ingrediënten. Ook een onderliggend huidprobleem kan de oorzakelijke factor vormen voor de gevoelige huid. Daarnaast zijn er ook nog uitzonderingen, waarbij er geen echte oorzaak is. We spreken dan ook wel over een extreem-gevoelige, oftewel hoogsensitieve huid. Weten wat de oorzaak is van jouw gevoelige huid is dus cruciaal om je huid rust te kunnen geven en weer in balans te brengen. Veelvoorkomende oorzaken van een gevoelige huid:

  • Een allergische reactie op cosmetica. Om echt te achterhalen of dit de oorzaak is van jouw gevoelige huid, kun je het beste naar de dermatoloog gaan om je huid te laten testen op ingrediënten. In deze blog kan je meer lezen over allergische reacties door cosmetica en/of make-up.

  • Er is sprake van een onderliggende huidprobleem. Huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en rosacea zorgen ervoor dat de huid minder kan verdragen. Een gevoeligheid voor productgebruik en/of invloeden van buitenaf treedt hierbij sneller op dan gewoonlijk.

  • Een hoog sensitieve huid. Bij een hoog sensitieve huid reageren de zenuwuiteinden onder de huid sneller dan bij anderen. Bij lichte prikkels kan de huid al rood en schraal worden en kan er jeuk of een brandend en stekend gevoel optreden.


Verzorging van de gevoelige huid

Een van de meest voorkomende fouten bij het verzorgen van de gevoelige huid is het gebruik van veel (verschillende) huidverzorgingsproducten. Door veel veel verschillende producten te gebruiken is de kans groter de huid gaat reageren op bepaalde ingrediënten. Daarnaast kun je de huid onopzettelijk triggeren waarbij er een (over)gevoeligheidsreactie ontstaat. Denk maar eens aan het gebruik van een exfoliant of scrub. Deze producten kunnen, ook al bevatten ze misschien goede ingrediënten zoals glycolzuur of vitamine A-zuur, een tijdelijke irritatie van de huid veroorzaken.


Terug naar de basis

Bij een gevoelige huid kun je dus het beste een basis huidverzorging hanteren. Gebruik hierbij enkel de producten die je huid écht nodig heeft. Zo geef je je huid de kans om tot rust te komen. Een basis huidverzorging voor een gevoelige huid houdt in:

  1. Reinig 's ochtends de huid met lauw warm water en 's avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel deze goed af met lauw warm water en dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek. 2. Breng eventueel een toner aan die ervoor zorgt dat pH-graad van de huid weer in balans wordt gebracht. Daarnaast zorgt een toner ervoor dat de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen. 3. Breng tot slot een moisturizer/dagcrème aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten. Indien mogelijk met een SPF en anders uiteraard een losse zonbescherming hieroverheen.


Wanneer je huid verbetert, kan je voorzichtig weer proberen om het gebruik van serums, maskers of een exfoliant op te pakken. Kijk goed hoe je huid hierop reageert. Uiteraard is het belangrijk om irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerd alcohol te vermijden. In een persoonlijk en op maat gemaakt huidadvies vertel ik je graag meer over de gevoelige huid. Vraag hier jouw gratis huidadvies aan!


18 keer bekeken0 reacties