Overbeharing: wat kunnen de oorzaken zijn en wat kun je er tegen doen?

Lasertherapie, elektrisch epileren, harsen, epileren, etc. Het zijn allemaal manieren om (over)beharing tegen te gaan en glad de zomer te beginnen. Haren dragen bij aan het behouden van de lichaamstemperatuur, haren beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, stofdeeltjes, bacteriën, schimmels en wrijving), verder beperken haren vochtverlies via de huid. In Nederland vinden veel mensen dat vrouwen gladde oksels en benen moeten hebben. Tegenwoordig zien we steeds meer in de media dat vrouwelijke influencers dit beeld willen doorbreken door hun okselhaar te laten staan. Dit is ook terug te zien in sommige campagnes of reclames van kledingmerken. Maar wat nou als je als je (overmatige) haargroei ontwikkelt op plekken waar je dit liever niet hebt? In deze blog lees je wat de oorzaken van overbeharing zouden kunnen zijn en welke manieren er zijn om dit op te lossen.


Oorzaken

 • Zwangerschap: Tijdens je zwangerschap produceert een vrouw extra geslachtshormonen (androgenen). Dit kan ervoor zorgen dat je haargroei ontwikkelt op plekken waar dit normaal niet zo is. Na de zwangerschap vallen deze haren meestal weer uit.

 • Medicatie: Er zijn een aantal medicatie die de haargroei kunnen stimuleren.

 • Menopauze: Tijdens de menopauze verandert de hormoonhuishouding waardoor er ongewenste haargroei kan ontstaan.

 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): Overbeharing behoort tot een van de kenmerken bij dit syndroom.

 • Medische aandoening zoals hypertrichose of hirsutisme: Hypertrichose is een vorm van bovengemiddelde haargroei. De beharing komt meestal voor op plekken waar al lichte beharing aanwezig is. Hypertrichose kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Daarentegen komt hirsutisme enkel bij vrouwen voor. Hierbij is er bij vrouwen sprake van haargroei volgens een mannelijk patroon. Deze haren ontwikkelen zich onder invloed van androgene hormonen.


Behandelingen bij de huidtherapeut

Lasertherapie

De huid wordt kort blootgesteld aan één soort licht met een specifieke golflengte. Het pigment van de haartjes absorbeert dit licht, zo wordt het haarzakje verhit en vervolgens vernietigt. Doordat het pigment het licht moet absorberen, kunnen alleen gepigmenteerde haren behandeld worden met laser. Het voordeel van laser is dat er grote gebieden mee behandeld kunnen worden. Check onderaan deze pagina de praktijken die lasertherapie aanbieden.

Ontharingsbehandeling d.m.v. laser

IPL

IPL staat voor Intens Pulsed Light. Ten opzichte van laser, werkt IPL met meerdere golflengtes. Doordat IPL met meerdere kleuren werkt, is het minder specifiek dan laser. Doordat ook bij IPL pigment het licht moet absorberen, kunnen alleen gepigmenteerde haren behandeld worden met IPL.


Elektrische epilatie

Met een heel klein naaldje wordt haartje voor haartje het haarzakje verwarmt met stroom. Na enkele seconde is het haarzakje vernietigt en laat het haartje los. Door de behandeling te herhalen zullen haren steeds dunner en minder terug komen, uiteindelijk is het haarzakje volledig vernietigd. Het voordeel van elektrische epilatie is dat ook witte, grijze, blonde en rode

haren behandelt kunnen worden. Na de behandeling kan de huid rood zijn en kunnen er rode bultjes ontstaan, dit trekt vanzelf weer weg. Check onderaan deze pagina welke praktijken elektrische epilatie aanbieden.


Adviezen bij een ontharingsbehandeling

 • Stop 4 weken voor de behandeling met harsen, epileren of een andere vorm van ontharing. Dit omdat de haartjes in de juiste groeifase moeten zitten voor de behandeling. Wanneer de haartjes in de groeifase (anagene fase) zitten, hebben de haartjes de meeste kans dat ze definitief vernietigd zijn, deze fase kan 2 tot 6 jaar duren. In de overgangsfase (katagene) fase laat de haar los van de voedingsbodem, dit duurt ongeveer 2 weken. In de rustfase (telogene fase), rust de haar uit, voordat hij uit valt, dit duurt 3 tot 4 maanden. Omdat alle haren nooit tegelijkertijd in dezelfde fase zitten, zijn er vaak 6 tot 8 behandelingen nodig.

 • Tussen de behandelingen mag er alleen geschoren worden, dus niet zelf epileren of harsen! De haarfollikel moet namelijk intact blijven, anders kan deze niet behandeld worden met laser of elektrische epilatie.

 • Wanneer de huid na de behandeling nog warm voelt, kan er gekoeld worden met een coolpack.

 • Bescherm de huid voor, tussen en na de behandeling tegen de zon met minimaal factor 30, dit om pigmentverschuivingen te voorkomen.

 • Krab niet als er na het elektrisch epileren korstjes zijn ontstaan, dit geeft kans op littekens.

 • Neem bij vragen altijd contact op met jouw huidtherapeut.


Sources


20 keer bekeken0 reacties