• Savieija Sheikkariem

Pigmentaandoeningen

Pigmentproblemen ontstaan wanneer er een teveel of te weinig aan pigment in de huid aanwezig is. In deze blog kun je meer lezen over een aantal veelvoorkomende pigmentaandoeningen (zoals melasma, vitiligo, ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie) en hoe deze ontstaan.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, bestaat uit donkere verkleuringen in het gezicht. Dit huidprobleem ontstaat veelal bij vrouwen onder invloed van hormonen. Zo kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap last krijgen van melasma. Deze pigmentstoornis kenmerkt zich door grillige donkere vlekken, met name op het voorhoofd en de wangen. Bij het ontstaan van melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor wordt er teveel pigment aangemaakt door de pigmentcellen. Het gevolg is dat de huid op sommige plaatsen donkerder wordt. Melasma kan verminderen na bijvoorbeeld de zwangerschap. Een adequate zonbescherming is erg van belang bij melasma! De huidtherapeut kan melasma behandeling door middel van lasertherapie, (chemische) peelings of de bekende en zeer effectieve Cosmelan behandeling.

Vitiligo

Vitiligo is een huidprobleem dat ontstaat door verstoringen in de productie van melanine (huidpigment). Vitiligo kenmerkt zich door plekken op de huid waar geen huidpigment aanwezig is. Deze gedepigmenteerde plekken zijn vaak symmetrisch verdeeld op de lichaam of op de ledematen. Bij mensen met een donkere huid zijn de plekken nog opvallender en dat kan veel schaamte veroorzaken. Vitiligo ontstaat meestal doordat de pigmentcellen kapot gaan, maar er zijn mogelijk meer factoren. Zo kan het ook ontstaan doordat het afweersysteem van het pigment het eigen lichaam aanvalt (auto-immuunziekte). Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen, doordat de huidaandoening vaak bij meerdere personen binnen de familie wordt gezien. Vitiligo is een vorm van hypopigmentatie en is lastiger te behandelen, dan een vorm van hyperpigmentatie zoals melasma. Behandelingen zoals camouflagetherapie of dermatografie door de huidtherapeut kunnen een oplossing bieden.

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Bij postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zijn er donkere verkleuringen op de huid te zien. Deze ontstaan door een eerdere ontsteking of een beschadiging van de huid. Het is onduidelijk waarom dit precies gebeurt. Het is wel duidelijk dat bij alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals acne, eczeem, psoriasis of een insectenbeet, post inflammatoire hyperpigmentatie kunnen geven. Deze pigmentaandoening komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur en het verdwijnt in sommige gevallen vanzelf weer. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen behandelingen zoals peelings of lasertherapie een vermindering van het pigment geven.

Poikiloderma van Civatte

Bij Poikiloderma van Civatte zijn er roodbruine verkleuringen en vaatjes (teleangiëctastieën) te zien in de halsregio. Daarnaast is er sprake van atrofie (een dunne huid). Deze pigmentaandoening wordt ook wel een ‘zonnehals’ genoemd, omdat het zich manifesteert op door de zon beschenen huiddelen zoals de hals, de kaakranden en de wangen. Het wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met verouderingsverschijnselen en zonneschade. Ook bij Poikiloderma van Civatte is een goede zonbescherming cruciaal.

Lentigo solaris

De lentigo solaris is een gepigmenteerde huidafwijking en het treedt vaak op bij oudere mensen met een blank huidtype. Het wordt ook wel “ouderdomsvlekken of “levervlekken” genoemd. Mensen met een donkere huidskleur krijgen slechts bij uitzondering met een lentigo solaris te maken. Het wordt veroorzaakt door zonblootstelling die iemand gedurende het leven heeft gehad. Het is een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Een lentigo solaris is onschuldig en goedaardig. Verwijdering is dus niet noodzakelijk, maar kan middels bijvoorbeeld cryotherapie gedaan worden uit esthetisch oogpunt.

Sources

  • Wikipedia. (2019, 11 december). Melasma. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Melasma

  • Njoo, M.D. (2020). Melasma. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/melasma/

  • Wikipedia. (2019, 11 december). Vitiligo. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitiligo

  • Huidhuis.nl. (2018). Vitiligo. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/vitiligo

  • Huidhuis.nl. (2018). Postinflammatoire hyperpigmentatie. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/postinflammatoire-hyperpigmentatie

  • Tartuffel. (2020). Poikiloderma van Civatte symptomen en behandeling zonnehals. Geraadpleegd op 1 april 2020, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/89246-poikiloderma-van- civatte-symptomen-en-behandeling-zonnehals.html

  • Njoo, M.D. (2020). Lentigo solaris/ levervlek. Geraadpleegd op 01 april 2020, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/lentigo-solaris-levervlek/

40 keer bekeken0 reacties