Rood als een roos… Wat te doen bij rosacea?

Heb je net gesport? Heb je het warm? Deze vragen worden vaak aan mensen met rosacea gesteld. De chronische roodheid in het gelaat veroorzaakt deze vragen. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’ en kan een vervelende aandoening zijn. Het begint vaak vanaf middelbare leeftijd en komt het meest voor bij vrouwen met een lichter huidtype. Hoe is rosacea te herkennen, wat zijn de oorzaken en wat is er tegen te doen?


Hoe is rosacea te herkennen?

Rosacea begint vaak met wisselende roodheid in het gelaat en met zichtbare vaatjes op de wangen en/of neus. Vervolgens kunnen er ook vervelende puistjes en bultjes ontstaan. Mee eters komen nauwelijks voor bij rosacea. Rosacea kent verschillende typeringen. Zo kenmerkt vasculaire rosacea zich met aanhoudende roodheid en zichtbare vaatjes in het gezicht. Papulopustuleuze rosacea kenmerkt zich door de vervelende roodheid in combinatie met puistjes en bultjes. Indien mannen rosacea hebben kan zich rhinophyma ontwikkelen. De huid van de neus kleurt hierbij rood tot paarsrood en is hierbij verdikt en de follikelopeningen zijn verwijd. Rosacea kan ook voorkomen aan de ogen. Hierbij zijn de ogen rood het gezwollen en kunnen de ogen tranen en branden de oogleden.


Wat is de oorzaak van rosacea?

Er is eigenlijk weinig bekend over de exacte oorzaak van rosacea. Er is een associatie met de

demodexmijt. Het schijnt dat deze mijt, die al op de huid aanwezig is, bij rosacea in meerdere mate aanwezig is op de huid. Verder zijn er wel externe factoren die invloed kunnen hebben, zoals het klimaat. In de winter kan rosacea vaak opvlammen, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij rosacea in de zomer juist weer erger wordt. Pittig eten en alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten in de huid, ook dit kan meer roodheid veroorzaken. Tevens kunnen medicatie die vaatverwijdend werken, de roodheid verergeren. Wanneer een huid veel zonneschade heeft opgelopen, kan de elasticiteit van de vaatwanden ook aangetast zijn, waardoor vaatjes zichtbaar worden. Bij overgevoeligheid voor (agressieve) huidproducten kan een huid met rosacea ook sneller reageren waardoor de rosacea als heftiger ervaren kan worden.


Wat te doen bij rosacea?

Medicatie via de dermatoloog is mogelijk. Deze medicatie onderdrukken de symptomen van rosacea. Wanneer de medicatie gestaakt wordt, komt rosacea vaak weer terug. De vaatjes die aanwezig zijn bij rosacea kunnen bij de huidtherapeut worden behandeld middels laser of coagulatie. Bij laser wordt de rode kleur van het bloed door de laser geabsorbeerd waardoor het vaatje wordt verwijderd. Bij coagulatie wordt met een heel klein naaldje en middels stroom het bloedvaatje verwarmt waardoor het bloed gaat stollen en het vaatje zal gaan verdwijnen. Bij beide behandelingen ontstaat er volgens een korstje op het vaatje die er na enkele dagen afvalt. Of de vaatjes geschikt zijn voor laser of coagulatie, hangt af van de grootte en de dikte van het vaatje.


Overige behandelingen bij de huidtherapeut tegen rosacea kunnen bestaan uit het verzorgen van de huid, het adviseren van juiste huidverzorging en roodlichttherapie (LED) (deze therapie wordt o.a. aangeboden door SkinAid huid- en oedeemtherapie). Dit licht is niet schadelijk voor het weefsel. Rood licht stimuleert cellen die bevorderlijk zijn voor huidverbetering en wondgenezing. Verder kalmeert het de huid. Ten slotte zijn er ook peelings gericht tegen chronische roodheid die de huid kalmeren en roodheid verminderen, die de huidtherapeut kan inzetten.


Rosacea is dus een chronische aandoening. Echter kunnen de symptomen wel onderdrukt worden. Neem contact op met een huidtherapeut voor vragen of vrijblijvend advies.

Sources

  • Huidziekten. (z.d.). Rosacea. Geraadpleegd op 6 augustus 2019, van https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/rtxt/Rosacea.htm

  • La Roche Posay. (z.d.). Rosacea. Geraadpleegd op 6 augustus 2019, van https://www.laroche-posay.nl/rode-huid-gezicht/rosacea/a32045.aspx

  • Rosacea (patientenfolder). (z.d.). Geraadpleegd op 6 augustus 2019, van https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm

55 keer bekeken0 reacties