Vitamine A, hét wondermiddel in huidverbeterende producten

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of ken je het juist al jaren. Ik gebruik het zelf eigenlijk pas sinds kort, maar ik ben nu al fan. In deze blogpost vertel ik je alles over misschien wel het meest huidverbeterende ingrediënt in huidverzorgingsproducten: vitamine A.

Wat is vitamine A?

Vitamine A ken je wellicht wel uit diverse voedingsproducten. Zo kun je deze vitamine terugvinden in zuivelproducten, vis en eigeel. Daarnaast heb je plantaardige voedingsproducten, zoals gele of oranje vruchten, die bètacaroteen (ook wel provitamine A genoemd) bevatten. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Meer informatie over bètacaroteen lees je in deze blog. Vitamine A heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Zo zorgt het voor een stimulatie van de deling van de huidcellen en de productie van collageen. Daarnaast is het van belang voor de opbouw van de haarvaten.


Hoe werkt vitamine A?

In de cosmetische en medische huidzorg wordt vitamine A ook wel retinol genoemd. Het wordt regelmatig (door huidtherapeuten) geadviseerd bij bijvoorbeeld huidveroudering. Vitamine A zorgt er namelijk voor dat de dermis dikker en steviger wordt en rimpels minder zichtbaar worden. Maar ook de onzuivere (acne) huid en gevoelige huid kan baat hebben bij het gebruik van vitamine A. Vitamine A-zuur (tretinoïne) werd vroeg (en wordt nog steeds) gebruikt tegen anceklachten.


Gebruik van vitamine A

Er zijn verschillende concentraties vitamine A in huidverzorgingsproducten. Hogere concentraties zijn enkel te verkrijgen bij huidtherapeutische praktijken en klinieken. Het is belangrijk dat het gebruik van vitamine A op de huid altijd opgebouwd wordt. Twee merken die werken met een stappensysteem waarbij de concentraties vitamine A steeds verhoogd worden zijn ZO Skin Health en Environ. Doordat vitamine A de celdeling van de huid van binnenuit stimuleert, kan de huid gaan schilferen. Bij een huid die niet voorbereid is op vitamine A, kan dit zorgen voor een retinoïde reactie. Er kunnen hierbij schilfering en rode plekjes ontstaan. Het is dus belangrijk dat bij gebruik van vitamine A, de huid eerst met hulp van de huidtherapeut goed voorbereid is.


Benieuwd of vitamine A in huidverzorging iets voor jou is? Vraag hier gratis huidadvies aan of laat je adviseren door een van onze huidtherapeuten in een gratis en vrijblijvend intakegesprek!
Sources

  • Wikipedia. (januari 2020). Retinol. Geraadpleegd in maart 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Retinol

  • Dr. Ultee, J. (Copyright 2020). Onze unieke vorm van vitamine A. Geraadpleegd in maart 2020, van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/onze-unieke-vorm-van-vitamine-a/

58 keer bekeken

CONTACT

VOORWAARDEN

© Copyright 2019-2020 - Vind je Huidtherapeut

SOCIAL MEDIA

Praat mee

@vindjehuidtherapeut

#vindjehuidtherapeut

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram