Vitamines in huidverzorging, alles wat je wilt weten!

Vitamine A, vitamine B3, vitamine C, vitamine E, het zijn allemaal namen die je wel eens voorbij ziet komen in serums, crèmes en reinigingsproducten. Maar wat doen deze ingrediënten nou, waar moet je op letten, wanneer is het geschikt voor jouw huid, en in welke voeding zijn deze vitaminen te vinden? Dit alles lees je in deze blog!

Vitamine A

Vitamine A, wordt ook wel retinol genoemd. Retinol verhoogt de elastine en- collageenproductie en stimuleert de celdeling van de huid. Retinol heeft dan ook een exfoliërend effect. Wanneer retinol hoog geconcentreerd in een product zit, kunnen dode huidcellen gaan afschilferen. Hierdoor vervagen pigmentvlekken en wordt de talgproductie gereguleerd. Retinol kan worden ingezet bij huidveroudering, acne en pigment. Een product met retinol moet worden opgebouwd en kan niet zomaar gelijk iedere avond gesmeerd worden. Omdat retinol de huid gevoelig maakt voor de zon, wordt altijd aangeraden het ‘s avonds te smeren en overdag altijd een spf te gebruiken. Gebruik retinol niet tijdens zwangerschap of borstvoeding, het is namelijk nog niet onderzocht of dit schadelijk kan zijn voor de baby. De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine A:

  • Dierlijke producten zoals; vlees (vooral lever bevat veel vitamine A), vis, zuivelproducten en eieren.

  • Plantaardige producten zoals; wortels, bloemkool, spinazie, sinaasappels, mandarijnen en bananen.


Vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacinamide genoemd en kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. De werking van niacinamide bestaat onder andere uit het herstellen en versterken van de barrièrefunctie van de huid. Niacinamide hydrateert en kalmeert de huid en kan rode en bruine vlekken verminderen. Verder gaat het ook transepidermaal waterverlies tegen, werkt het ontstekingsremmend en reguleert het de talgproductie. Vitamine B3 in huidverzorging kan dus worden ingezet tegen acne, pigment, rosacea en huidveroudering. Voor het beste resultaat, moet een product ten minste 4% niacinamide bevatten. De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine B3:

  • Dierlijke producten zoals; vlees, vis en gevogelte.

  • Plantaardige producten zoals; noten, zaden en volkoren graanproducten.


Vitamine C

Vitamine C in huidverzorging schuilt ook wel onder de naam ascorbic acid (ascorbinezuur). Vitamine C verhoogt de collageen productie, vermindert kleur verschillen, werkt ontstekingsremmend en versterkt de huidbarrière. Vitamine C kan worden ingezet bij huidveroudering, acne en pigment.


Wanneer vitamine C in huidverzorging in aanraking komt met zuurstof, verliest het zijn werking. Let er dus op dat het product luchtdicht verpakt is met een pompje, dus niet in een potje, want dan komt er zuurstof bij. Gebruik voor het beste resultaat een product dat ten minste 3% vitamine C bevat.

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine C:

  • Plantaardige producten zoals; koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.


Vitamine E

Vitamine E wordt ook wel tocopherol genoemd. Vitamine E maken wij zelf niet aan, dus moeten we dit via voedingsstoffen en crèmes aanvullen. Vitamine E heeft

herstellende eigenschappen en versterkt de barrièrefunctie van de huid. In combinatie met vitamine C kan het pigmentvlekken lichter maken. De combinatie vitamine C en E kan voor een versterkend effect zorgen. Hiernaast zorgt vitamine E ervoor dat andere ingrediënten dieper in de huid kunnen dringen. Verder beschermt vitamine E de huidcellen tegen beschadiging van UV-straling. De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine E:

  • Plantaardige producten zoals; zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. 

Zoals je hebt gelezen kunnen vitamines veel betekenen en zijn dus eigenlijk onmisbaar in

huidverzorging. Raadpleeg een huidtherapeut voor persoonlijk huidadvies!


Sources

31 keer bekeken0 reacties