Wat is een huidtherapeut nou eigenlijk?

Bijgewerkt: 14 mrt 2019

Wellicht zal je, naar aanleiding van dit platform, je afvragen wat een huidtherapeut nou eigenlijk is. Goeie vraag! En geen zorgen, je bent echt niet de enige die nog nooit van een huidtherapeut heeft gehoord. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over de huidtherapeut.


Kort omschreven is een huidtherapeut een HBO-opgeleide paramedicus die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met een zieke of beschadigde huid. Paramedicus betekent letterlijk ''naast de dokter''. Meestal komen patiënten dan ook bij de huidtherapeut na een verwijzing door een huisarts of medisch specialist. Sinds 2012 is de huidtherapeut direct toegankelijk en heb je geen verwijzing nodig om in contact te komen met een huidtherapeut. Dit geeft jou dan ook de vrijheid om een huidtherapeut uit te zoeken die écht bij jou past.


Het doel van de huidtherapeut is ''het opheffen, verminderen of camoufleren van een stoornis of beperking die het gevolg is van een huidaandoening of beschadiging''. Voorbeelden van huidaandoeningen zijn acne, overbeharing en littekens, maar ook oedeem en wonden kunnen worden behandeld door de huidtherapeut.

Naast de behandelende rol van de huidtherapeut vervult de huidtherapeut ook een belangrijke adviserende rol. Zo leert de huidtherapeut hoe je omgaat met huidproblemen en hoe je deze kan voorkomen. Bij de behandeling van een huidaandoening kan het zo zijn dat de huidtherapeut samenwerkt in een multidisciplinair team met onder andere de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici. Sinds 2003 is de huidtherapeut wettelijk erkend als paramedisch beroep in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Zonder inschrijving bij het BIG-register is het als huidtherapeut niet toegestaan om te behandelen.


Waar vind ik een huidtherapeut?

Inmiddels zijn er meer dan 900 huidtherapeuten werkzaam, verspreid over heel Nederland. Er zijn verschillende locaties waar deze huidtherapeuten zich vestigen, zoals bijvoorbeeld in gezondheidscentra, ziekenhuizen, verzorgingshuizen of in een eigen praktijk. Afhankelijk van jouw hulpvraag vind je op dit platform gemakkelijk een huidtherapeut die bij jouw wensen past!


Trefwoorden: huidtherapeut, huidtherapie, huidtherapeuten, huidtherapeute, oedeemtherapeut, paramedicus, HBO-opgeleid, huidaandoeningen, huidbehandelingen, multidisciplinair team, BIG-register


Sources101 keer bekeken0 reacties