Weetjes over de huid die je (misschien) nog niet kende!

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het is daarnaast een complex orgaan dat vele functies kent. In deze blog leer je mee over de opbouw van de huid en lees je wat je nog niet wist over het grootste orgaan van het lichaam!

Waar bestaat de huid uit?

De huid bestaat uit drie lagen, van buiten naar binnen de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis), en het onderhuidse weefsel (subcutis).


Opperhuid

De dikte van de opperhuid varieert van 0,05 tot 0,1 millimeter. De opperhuid bevat geen bloedvaten en bestaat uit de volgende cellen:

  • Hoorncellen > deze laag bestaat uit dode cellen en geeft de huid structuur.

  • Pigmentcellen > deze cellen hebben als functie het produceren van pigment. Het aangemaakte pigment (melanosomen) wordt overgedragen aan de hoorncellen.

  • Langerhanscellen > deze cellen presenteren antigenen aan ons immuunsysteem en spelen een belangrijke rol bij contactallergie, onmisbaar dus!

  • Merkelcellen > in de opperhuid maken deze cellen contact met dunne zenuwvezels, ze spelen waarschijnlijk een rol bij het voelen van aanrakingen. De precieze functie van deze cellen is niet helemaal duidelijk.

  • Stamcellen > deze cellen zijn in kleine aantallen aanwezig in de opperhuid, hiernaast zijn ze ook aanwezig in de lederhuid en onderhuidse weefsel. De stamcellen spelen een rol bij wondgenezing en het herstel van de huid en haargroei.


Lederhuid

De dikte van de lederhuid is 1-3 millimeter. In tegenstelling tot de opperhuid, bevat de lederhuid wel bloedvaten. Verder bevat het lymfevaten, zenuwvezels en delen van talgklieren, zweetklieren en haarfollikels. De bloedvaten zorgen ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen naar de huid kan worden getransporteerd. De lymfevaten zorgen voor de afvoer van overtollig vocht, eiwitten, cellen en afvalstoffen. Dit zijn de belangrijkste cellen in de lederhuid:

  • Fibroblasten > deze cellen zijn erg belangrijk bij de wondgenezing.

  • Macrofagen > deze cellen kunnen bacteriën opnemen en verteren.

  • Mestcellen > deze cellen spelen bij ontstekingen een belangrijke rol.

De lederhuid bestaat uit de volgende vezels:

  • Collageen > collagene vezels zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Ook vangt het mechanische krachten op, die op de huid worden uitgeoefend.

  • Elastine > elastinevezels geven veerkracht en elasticiteit aan de huid.


Onderhuidse weefsel

Het onderhuidse weefsel bestaat uit vet. 80 % van het lichaamsvet is aanwezig in het onderhuidse weefsel, het overige vet is aanwezig rond de interne organen. De functies van het onderhuidse vetweefsel zijn onder andere warmte-isolatie, bescherming en energieopslag.


Zoals je gelezen hebt bestaat de huid uit meerdere lagen en verschillende cellen met allemaal een eigen functie. De volgende weetjes over de huid kende je (misschien) nog niet.Wist je dat

Bij een volwassenen individu van 75 kilogram de huid een oppervlak heeft van ongeveer twee vierkante meter en de huid ongeveer 5 kilogram weegt!


Wist je dat

Je elke minuut zo’n 30.000 tot 40.000 oude huidcellen verliest.


Wist je dat

De huid zorgt voor de productie van vitamine D3, maar tegelijkertijd ook overproductie van vitamine D3 voorkomt.


Wist je dat

Een tekort aan vitamine D bij kinderen kan leiden tot botontsteking en bij volwassenen tot osteoporose, bot pijn, spierzwakte en krampen. Gelukkig komt dit in Nederland bijna niet meer voor omdat er vitamine D wordt toegevoegd aan onze voedingsmiddelen en Nederlanders ontvangen genoeg zonlicht voor de aanmaak van vitamine D3.


Wist je dat

UV-B straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D3. Onder de zonnebank gaan voor de aanmaak van vitamine D3 is geen goed idee. De meeste zonnebanken bevatten namelijk alleen UV-A straling, deze straling bevordert huidveroudering en de gevaarlijkste vorm van huidkanker, namelijk een melanoom.


Wist je dat

Er zich miljoenen zenuwuiteinden op de huid bevinden. Deze dienen als zintuigen en kunnen allerlei prikkels waarnemen.


Wist je dat

De huid een belangrijke rol speelt bij de warmteregulatie van het lichaam. Bij inspanning laat de huid de doorbloeding toenemen, hierdoor krijg je het warm en ga je zweten. Door de verdamping van zweet aan het huidoppervlak zal het lichaam warmte kwijtraken en weer afkoelen. Bij kou vernauwen de bloedvaten zich en wordt hiermee het verlies van warmte beperkt.


Wist je dat

Er in rust ongeveer 0,5 liter zweet verdampt, tijdens zware inspanningen kan dit oplopen tot wel 10 liter!


Wist je dat

Kippenvel geen nuttige functie bij de mens heeft! Kippenvel dient bij vachtdieren als een warmte-isolerende laag tussen de vachtharen. Bij de mens is dit reflex evolutionair niet meer van toepassing.Sources

42 keer bekeken0 reacties