Welk huidtype heb jij? De Fitzpatrick classificatie

De verscheidenheid in verschillende huidtypes is gigantisch. Misschien dat je je wel eens afvraagt wat voor huid jij nou precies hebt. Naast dat we onze huidjes kunnen verdelen in een droge, vette of gemengde huid bestaat er ook de Fitzpatrick-schaal. Dit is een classificatiemodel dat in 1975 ontwikkeld is door Thomas B. Fitzpatrick en wordt voornamelijk gebruikt door huidspecialisten. Zo kunnen bijvoorbeeld de dermatoloog, maar ook de huidtherapeut, informatie verkrijgen die betrekking heeft op de huidreactie op de zon, de mate van verbranding en het bruinen door de zon. Dit is belangrijk om het risico op huidkanker in te kunnen schatten. Je hebt vast nog nooit iemand horen zeggen: ''Ik heb Fitzpatrick type II.'' Vandaar dat we je in deze blog uitleggen welke huidtypes er zijn volgens de Fitzpatrick classificatie en welke huidbescherming hierbij cruciaal is.

Fitzpatrick huidtype I: Mensen met Fitzpatrick huidtype 1 hebben een zeer lichte huid die makkelijk verbrand en niet snel bruin kleurt wanneer zij aan de zon zijn blootgesteld. Daarnaast vervellen ze altijd en ontstaan er vaak sproeten. De haarkleur varieert van natuurlijk lichtblond tot rood en vaak hebben ze lichtblauwe, lichtgrijze of lichtgroene ogen.

Huidtype I

Fitzpatrick huidtype II: Mensen met Fitzpatrick huidtype 2 hebben natuurlijk licht- tot donkerblond haar en blauwe, grijze of groene ogen. Ze hebben een lichte huidskleur die slecht bruin, makkelijk verbrand en vervelt. Sproeten zijn vaak aanwezig op aan de zon blootgestelde delen van het lichaam.


Huidtypes 1 en 2 bevatten weinig melanine. Melanine is het donkerbruine pigment in de huid dat in reactie op de UV-stralen voor een bruine huidskleur zorgt. Door een minimale aanwezigheid van melanine is de huid minder beschermd tegen de UV-stralen van de zon. Hierdoor verbrand deze huid sneller. Heb jij huidtype 1 of 2? Dan vind je hieronder een aantal tips ter bescherming van jouw lichte huid:

  • Gebruik een zonnebrandproduct met een SPF van minimaal 30 die beschermt tegen zowel UVA als UVB en smeer je minimaal iedere twee uur in.

  • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon. Gebruik eventueel bedekkende kleding zoals een hoed en t-shirt ter bescherming van de huid en zit of loop in de schaduw indien mogelijk.

  • Bescherm de ogen door middel van een zonnebril die schadelijke UV-stralingen blokkeert.

  • Controleer de huid regelmatig op eventuele verdachte plekjes. Raadpleeg de huisarts bij onzekerheden.


Fitzpatrick huidtype III: Fitzpatrick huidtype 3 kenmerkt zich door een licht getinte huid die mogelijk ook sproeten bevat. De huid bruint af en toe en er kunnen tekenen van verbranding aanwezig zijn. De haarkleur is van nature donkerblond of lichtbruin en de oogkleur varieert van hazelnootkleurig tot bruin.


Fitzpatrick huidtype IV: In tegenstelling tot huidtype 1 t/m 3 verbrand iemand met Fitzpatrick huidtype 4 bijna nooit en bruinen ze vaak na blootstelling aan de zon. Sproeten komen bijna niet voor bij dit huidtype. Mensen met dit huidtype hebben bruin of zwart haar, donkerbruine ogen en een olijfkleurige tot bruine huid.


Fitzpatrick huidtype V: Mensen met Fitzpatrick huidtype 5 verbranden niet door de zon. Ze hebben een bruine of donkerbruine huid en bruinen altijd. Zelden hebben mensen met dit huidtype sproeten. De haarkleur is van nature donkerbruin of zwarte en de ogen zijn meestal donkerbruin.


Fitzpatrick huidtype VI: Fitzpatrick huidtype 6 kenmerkt zich door een donkerbruine huid, bruinachtige ogen en natuurlijk zwart haar. Er treedt nooit verbranding op en er is geen sprake van sproeten.


Bij huidtype 3 t/m 6 is het risico op het krijgen van huidkanker nog steeds aanwezig. Daarom blijft het belangrijk om ook deze huidtypes goed te beschermen. Heb jij huidtype 3, 4, 5 of 6? Dan vind je hieronder een aantal tips ter bescherming van jouw getinte tot donkere huid:

  • Gebruik een zonnebrandproduct met een SPF van minimaal 15 die beschermt tegen zowel UVA als UVB en smeer je minimaal iedere twee uur in.

  • Beperk langdurige blootstelling aan de zon. Gebruik eventueel bedekkende kleding zoals een hoed en t-shirt ter bescherming van de huid.

  • Bescherm de ogen door middel van een zonnebril die schadelijke UV-stralingen blokkeert.

  • Controleer de huid regelmatig op eventuele verdachte plekjes (met name de handpalmen en voetzolen zijn hierbij belangrijk). Raadpleeg de huisarts bij onzekerheden.

Kortom huidbescherming blijft cruciaal, ongeacht welk huidtype je hebt. Daarnaast zijn de meningen verdeeld over het feit of we ieder huidtype in slechts zes hokjes kunnen indelen. Want eigenlijk zijn er véél meer huidtypes. Wat denk jij? En twijfel je nou over wat de beste huidverzorging- of bescherming is voor jouw type huid? Neem gerust contact op met één van onze huidtherapeuten of lees hier onze andere post over huidbescherming.

Fitzpatrick scale

Sources
130 keer bekeken0 reacties