Zeepallergie, bestaat dat?

Iedere dag gebruiken we zeep om vet en vuil van onze huid te verwijderen. Dat we allergisch kunnen zijn voor talloze dingen, dat is inmiddels al wel bekend. Maar kan je zelfs allergisch zijn voor iets dat je toch dagelijks gebruikt?

Wat is een huidallergie?

Een allergische reactie van de huid ontstaat door een overgevoeligheid voor een bepaalde stof, ook wel allergeen genoemd. Inmiddels zijn er al ontelbare allergieën bekend voor voedingsmiddelen, medicijnen of cosmetica. Wanneer een allergeen in contact komt met de huid ontstaan er een reactie door het afweersysteem. Dit kan resulteren in een rode huid, jeuk (zoals bijvoorbeeld bij eczeem) of plaatselijke zwelling (zoals bij galbulten). Sommige van deze reacties ontstaan direct na het contact met het allergeen, maar andere soms pas 48 uur later! Soms is het dan ook best lastig te achterhalen wat de allergische reactie precies triggered.


Allergie voor zeep

Maar kan je ook allergisch zijn voor zeep? Van allergisch contacteczeem is het bekend dat zeep een van de allergenen kan zijn die deze vorm van eczeem veroorzaakt. In 2009 kwam uit een onderzoek in Zweden naar voren dat 2% van de bevolking waarschijnlijk allergisch is voor linalool, een geur ingrediënt dat in 60 tot 80 procent van alle producten voor persoonlijke verzorging en in schoonmaakmiddelen zit. Wanneer dit ingrediënt aan de lucht oxideert, kan het een allergische reactie, zoals eczeem, veroorzaken. Om te voorkomen dat linalool oxideert wordt aangeraden om kleine verpakkingen te kopen en de dop altijd weer op de fles te doen.


Een allergie voor zeep is dus wel degelijk mogelijk. De allergische reactie wordt in dit geval getriggerd door een ingrediënt in het zeepproduct. Hetzelfde zien we bij allergieën voor cosmetica. Reacties van de huid kunnen variëren van jeuk en roodheid tot schilfering en blaasjes. Voor mensen die last hebben van eczeem is de kans groter dat deze allergische reactie voorkomt, aangezien de huid dan al gevoeliger is.


Tips bij een huidallergie (voor zeep)

  • Let op welke producten je gebruikt op de huid. Gebruik geen zeep of andere producten die over de datum zijn, deze kunnen de huid irriteren.

  • Test altijd nieuwe producten door een klein beetje aan te brengen op de binnenkant van je elleboog.

  • Natuurlijke producten hoeven niet altijd beter te zijn! Ingrediënten zoals lavendel en mint kunnen de huid juist irriteren.

  • Om echt te achterhalen of je allergisch bent voor zeep is het aan te raden om verschillende producten, met verschillende ingrediënten, te testen.

  • Bij twijfel kan de huidtherapeut je producten adviseren die de huid weer kunnen kalmeren.
Sources


234 keer bekeken0 reacties