PSEUDOFOLLICULITIS BARBAE

Bij Pseudofolliculitis barbae zien we bultjes en ontstekingen in de baardstreek ten gevolge van veelvuldig scheren. Het is een chronische huidafwijking welke voornamelijk bij donkere mannen wordt gezien. In mindere mate bij blanke mannen. Soms komt het voor bij vrouwen die hun oksels en schaamharen scheren.
Naast dat het cosmetisch storend kan zijn, kan het ook klachten geven als jeuk en pijn.

 

PSEUDOFOLLICULITIS BARBAE - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae ontstaat als gevolg van een ontstekingsreactie in de huid door een ingegroeide haar. Het verschil in voorkomen onder de verschillende rassen wordt verklaard door het verschil in haarstructuur. Bij mensen met een negroïde huid krullen de haartjes, welke problemen kunnen geven. Dit gebeurt met name na het scheren als deze te kort worden afgeschoren. Deze haartjes groeien vervolgens terug de huid in en geven daar een ontstekingsreactie. Er ontstaan vervolgens bultjes, puistjes, pigmentvlekken en soms zelfs littekenvorming.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van psuedofolliculitis barbae zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

De behandeling die het meest effect geeft is laserontharing, hierbij worden de haarzakjes vernietigd waardoor er op een gegeven moment geen haargroei en dus ingegroeide haartjes meer mogelijk zijn. Wel moet je het dan niet erg vinden om geen baardgroei te hebben.

Bij lasertherapie maakt de huidtherapeut gebruik van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, die in het geval van haargroei de haarfollikel of de voedingsbodem beschadigd. Dit zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. De behandelde haren blijven permanent weg, echter is het wel mogelijk dat er zich onder invloed van onder andere hormonen in de loop der jaren nieuwe haren ontwikkelen. Om die reden zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Bij lichte huidtypen absorbeert het pigment het licht van de laser in de haarzakjes. Hierdoor raken de stamcellen die zorgen voor haargroei beschadigd. Op den duur stopt de haargroei helemaal, wat zorgt voor een mooie, gladde en haarloze huid.
Bij de behandeling van de donkere huidtypen gebruikt de haartherapeut lasers die niet op het melanine werken, maar op de bloedvaatjes die de haarzakjes van voeding voorzien. Deze worden gecoaguleerd (gestold) en vervolgens beschadigd, waardoor de haargroei stopt. De laser kan ongewenste haren effectief en veilig verwijderen. Na iedere behandeling zullen de haren minder en dunner worden.

De laserbehandelingen om haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen hebben daarnaast nog een positieve uitwerking. Eventuele ontstekingen verminderen en pijnklachten nemen af. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces.

Mocht je niet van je haargroei verlost willen worden maar wel van de klachten, dan zijn er lasers geschikt die geen haargroei verminderen maar wel de ontstekingsreactie. De warmte van deze lasers remmen namelijk de ontstekingsreactie en zorgen ervoor dat de huid rustiger wordt. Ook zien we dat eventuele pigmentvlekken afnemen, waardoor de huid egaler wordt.

Is er al sprake van littekenvorming? Dan zijn er lasers die in staat zijn het littekenweefsel te verminderen.
Met lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden. Eventuele roodheid en verkleuring van het litteken neemt af. Het weefsel wordt soepeler en waar nodig vlakker. Dit door bijvoorbeeld laagjes van het litteken te verwijderen en gerichte warmteafgifte te geven waardoor fibroblasten gestimuleerd worden tot aanmaak van nieuw collageen.
 

Peelings

Een medische peeling is een intensieve exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Dit kan een enkelvoudige peel zijn waarbij met één zuur gewerkt wordt zoals melkzuur of een gecombineerde peeling waarbij meerdere ingrediënten gecombineerd worden zoals Jessner of TCA (trichloorazijzuur).
Medische peelings worden ingezet om de huidstructuur te verfijnen, de huid te egaliseren, te verstevigen en lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken.
Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze snelle gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken.
Door het gebruik van peelings met specifieke ingrediënten die in staat zijn om de ontstekingsreactie te remmen, roodheid en eventuele pigmentatie van de huid te remmen, kan pseudofollicultis barbae effectief door de huidtherapeut worden behandeld.

 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.
De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen.
Producten die de huid sneller doen afschilveren, herstellen en kalmeren zijn hierbij raadzaam te gebruiken en werken ondersteunend aan de behandeling in de praktijk.
De huidtherapeut adviseert welke producten het beste bij je huid passen en geeft altijd een advies op maat.

 

ARTIKELEN PSEUDOFOLLICULITIS BARBAE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen
× Hoe kan ik je helpen?