Lasertherapie
De behandeling die het meest effect geeft is laserontharing, hierbij worden de haarzakjes vernietigd waardoor er op een gegeven moment geen haargroei en dus ingegroeide haartjes meer mogelijk zijn. Wel moet je het dan niet erg vinden om geen baardgroei te hebben.
Bij lasertherapie maakt de huidtherapeut gebruik van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, die in het geval van haargroei de haarfollikel of de voedingsbodem beschadigd. Dit zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. De behandelde haren blijven permanent weg, echter is het wel mogelijk dat er zich onder invloed van onder andere hormonen in de loop der jaren nieuwe haren ontwikkelen. Om die reden zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.
Bij lichte huidtypen absorbeert het pigment het licht van de laser in de haarzakjes. Hierdoor raken de stamcellen die zorgen voor haargroei beschadigd. Op den duur stopt de haargroei helemaal, wat zorgt voor een mooie, gladde en haarloze huid.
Bij de behandeling van de donkere huidtypen gebruikt de haartherapeut lasers die niet op het melanine werken, maar op de bloedvaatjes die de haarzakjes van voeding voorzien. Deze worden gecoaguleerd (gestold) en vervolgens beschadigd, waardoor de haargroei stopt. De laser kan ongewenste haren effectief en veilig verwijderen. Na iedere behandeling zullen de haren minder en dunner worden.
De laserbehandelingen om haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen hebben daarnaast nog een positieve uitwerking. Eventuele ontstekingen verminderen en pijnklachten nemen af. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces.
Mocht je niet van je haargroei verlost willen worden maar wel van de klachten, dan zijn er lasers geschikt die geen haargroei verminderen maar wel de ontstekingsreactie. De warmte van deze lasers remmen namelijk de ontstekingsreactie en zorgen ervoor dat de huid rustiger wordt. Ook zien we dat eventuele pigmentvlekken afnemen, waardoor de huid egaler wordt.
Is er al sprake van littekenvorming? Dan zijn er lasers die in staat zijn het littekenweefsel te verminderen.
Met lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden. Eventuele roodheid en verkleuring van het litteken neemt af. Het weefsel wordt soepeler en waar nodig vlakker. Dit door bijvoorbeeld laagjes van het litteken te verwijderen en gerichte warmteafgifte te geven waardoor fibroblasten gestimuleerd worden tot aanmaak van nieuw collageen.