Wat kun je doen tegen rosacea?

rosacea vindjehuidtherapeut.nl
“Heb je net gesport?” “Heb je het warm?” Deze vragen krijgen mensen die last hebben van rosacea vaak. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’ en kan een vervelende aandoening zijn. Het begint vaak vanaf middelbare leeftijd en komt het meest voor bij vrouwen met een lichter huidtype. Hoe is rosacea te herkennen, wat zijn de oorzaken en wat is er tegen te doen?

Hoe herken je rosacea?

Rosacea begint vaak met wisselende roodheid in het gezicht en met zichtbare vaatjes op de wangen en/of neus. Vervolgens kunnen er ook vervelende puistjes en bultjes ontstaan. Mee-eters komen nauwelijks voor bij rosacea. Rosacea kent verschillende vormen:

  • Vasculaire rosacea herken je aan aanhoudende roodheid en zichtbare vaatjes in het gezicht.
  • Papulopustuleuze rosacea herken je aan de roodheid in combinatie met puistjes en bultjes.
  • Bij mannen met rosacea kan rhinophyma ontwikkelen. De huid van de neus kleurt dan rood tot paarsrood en is verdikt en de follikelopeningen zijn verwijd.
  • Rosacea rond je ogen. Hierbij zijn de ogen rood en gezwollen en kunnen de ogen tranen en branden de oogleden.

Wat is de oorzaak van rosacea?

De exacte oorzaak van rosacea is tot op heden onbekend, wel weten we inmiddels dat er een aantal belangrijke factoren zijn die invloed hebben op het ontstaan van rosacea. Steeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen verschillende aspecten in de huid.

Verzwakking van collageen in de vaatwanden

Bij mensen met rosacea is er sprake van verzwakking van het collageen in de vaatwanden en verzwakking van het ondersteunend bindweefsel. Verzwakte oppervlakkige vaatjes worden steeds meer zichtbaar. Door lekkende vaatwandjes ontstaat er een inflammatoire reactie van de huid. Dit uit zich in meer roodheid en zwelling van de huid. Deze inflammatie kan uiteindelijk leiden tot littekenweefsel.

Demodexmijt speelt een rol in rosacea

Uit onderzoek blijkt dat de demodexmijt die zich van nature op de huid bevindt, in viervoud wordt aangetroffen bij mensen met rosacea. Deze mijt is in staat om bepaalde processen in onze huid zoals het activeren van cathelicidinen te stimuleren tot een ontstekingsreactie. Doordat deze mijt te veel aanwezig is, worden er meer ontstekingsreacties in gang gezet dan nodig en wenselijk is. Ook zijn er bacteriën aanwezig die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken en die een rol spelen in de aanmaak van het hormoon dat je laat blozen. Tot slot zien we dat mensen met rosacea een hogere gezichtstemperatuur hebben, wat weer bijdraagt aan de groei van bacteriën.

De invloed van spijsvertering en darmen op je huid

Spijsvertering en de gezondheid van de darmen spelen een grote rol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er verband is tussen de bacteriën op de huid en in de darmen. Er is onder andere een verminderde weerstand door veranderde samenstelling van de darmbacteriën.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten zorgen voor irritatie van de darmen. Als die irritatie grote vormen aanneemts kunnen er de zogenoemde leaky guts ontstaan. Hierbij ontstaan er kleine openingen in de dunne darmwand waardoor bloed en bacteriën lekken die kunnen zorgen voor inflammatie en ontstekingsreacties in het lichaam.

Externe factoren

Rosacea is erg gevoelig voor prikkels van buitenaf. Hierbij kun je denken aan de zon, temperatuurwisselingen, stress en alcohol. Ons bloed gaat hier namelijk sneller door stromen en dat heeft invloed op de roodheid van de huid.
Sommige voedingsmiddelen, vooral die met pittige ingrediënten, worden afgeraden omdat deze voor opvlamming van de roodheid en het prikkelende, branderige gevoel kunnen zorgen.

De rosaceahuid is gevoelig  voor sommige huidverzorgingsproducten, zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, sommige zonnebrandcrèmes en aftershave en irritatie door cosmetica.

Wat kun je doen tegen rosacea?

De huidtherapeut kan de verschillende vormen van rosacea behandelen, behalve de vorm rondom de ogen. De huidtherapeut bepaalt in overleg met jou welke behandeling het meest geschikt is, waarna je een behandelplan op maat krijgt, inclusief advies over passende huidverzorging. De huid zal niet alleen een betere conditie krijgen, het voorkomt ook verergering in de toekomst.

De huidtherapeut werkt nauw samen met bijvoorbeeld de dermatoloog. Indien nodig zal de behandeling bij de huidtherapeut worden gecombineerd met de dermatologische behandeling.
rosacea vindjehuidtherapeut.nl

Leefstijladvies

De huidtherapeut geeft je ook informatie en advies over leefstijl en voeding, zodat je je bewuster bent van de invloed daarvan op je huid en je weet wat de rosacea aanwakkert of verergert.

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.

De huidtherapeut gebruikt optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen.

Herstel van de huidbarrière

Naast de ontstekingen, inflammatie en vasculaire overgevoeligheid zien we een verstoorde huidbarrière bij mensen met rosacea. Om de roodheid van rosacea te kalmeren is herstel van de barrièrefunctie van de huid vereist. Er zijn diverse ingrediënten die een positieve werking hebben op rosacea. Het is van belang dat deze ingrediënten de volgende werking hebben: barrièreherstellend, anti-inflammatoir, kalmerend, ontstekingsremmend en hydraterend.
De huidtherapeut geeft je advies op maat en houdt altijd rekening met de gevoeligheid van de rosaceahuid.

Huidsuppletie

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor huidsuppletie om de huid ook van binnenuit te ondersteunen, waarmee de huidtherapeut nog beter kan werken aan een gezonde huid. Supplementen zijn een goede aanvulling op de gewone voeding omdat deze vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Dit is een goede basis voor extra vitaliteit en gezondheid.
Steeds meer huidtherapeuten zien hier de voordelen van in en adviseren jou graag over de combinatie tussen voedingssupplementen en behandelingen in de praktijk.

IPL- en lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte die de huid stimuleert en activeert.

IPL (intensed pulsed light), is erg geschikt voor een rode huid en heel oppervlakkig, gelegen kleine vaatjes. Door behandelkuur zal de roodheid afnemen, de huid vlamt dan minder op en oogt rustiger en egaler.
Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen zijn. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht en zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.
Het resultaat is een minder rode huid met minder opvlammingen. Ook verminderen bultjes en puistjes door de warmte die wordt geproduceerd.

Ledlicht-therapie

Ledlicht-therapie is een goede behandeling van rosacea, zowel los als in combinatie met IPL- of lasertherapie. Door specifieke golflengten voor een bepaalde tijd op de huid te schijnen verbetert de huid.

Je stelt de huid bloot aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum.Dit activeert cellulaire functies die weer  verschillende processen in je huid in gang zetten.  Geactiveerde huidcellen functioneren beter en vernieuwen sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van ledlicht-therapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, die je huid gladder en steviger maken. Daarnaast revitaliseert, kalmeert en herstelt het de huid wat zorgt voor een rustigere huid.
Blauw licht is raadzaam bij de (onrustige) rosaceahuid, omdat het bacteriën doodt.

Peelings

Je zou er misschien niet als eerste aan denken maar juist milde medische peelings kunnen een heel positieve invloed hebben op rosacea.
Door een peeling herstel je de huidbarrière en kalmeer en hydrateer je de huid. Een medische peeling is een exfoliërende behandeling waarbij met concentraties van een zuur wordt gewerkt. Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze sneller afschilfert.

Peelings zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe en gezonde cellen aan te maken. Peelings die de huid tot rust brengen, kalmeren, herstellen en weerbaarder maken zijn het beste voor rosacea. Vaak zijn dit peelings op basis van amandelzuur, al dan niet in combinatie met andere kalmerende ingrediënten.

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Chirurgische micro-naaldjes maken kanaaltjes in de huid die een mild schaafwondje nabootsen. Hierdoor ontstaat er een wondgenezing die het herstel van de huid in gang zet, wat de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Ook zal de keratinocyt, de levende cel van onze huid, zijn werk beter kunnen doen, waardoor roodheid afneemt. Microneedling wordt alleen oppervlakkig toegepast als de huid geen actieve puistjes vertoont.

Rosacea is dus een chronische aandoening, je kunt symptomen wel verminderen en je huidconditie verbeteren. Neem contact op met een huidtherapeut voor vragen of vrijblijvend advies.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.