ROODHEID

Roodheid in het gezicht is een normaal verschijnsel bij inspanning of door emoties. De huid kleurt rood door warmte en een verhoogde doorbloeding door verwijding van bloedvaten. Veelal trekt de roodheid vervolgens weer weg. Maar bij sommige mensen is de roodheid continu aanwezig. De intensitiet van de roodheid varieert van een mild blosje tot donkere roodheid.

 

roodheid - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat roodheid?

Met het ouder worden wordt de huid dunner waardoor verwijde bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Ook zien we na verloop van tijd dat de vaatwanden kunnen verzwakken. Daarnaast kunnen bepaalde vaatafwijkingen voorkomen. Dit samen zorgt ervoor dat de huid met de tijd roder van kleur kan worden. De roodheid is er dan zeg maar continu en vlamt vaak op bij inspanning, spannende momenten of bij het drinken van alcohol en het nuttigen van pittig eten. Ook zien we het verergeren bij teveel blootstelling aan de zon of het gebruik van bepaalde medicatie zoals antistolling (bloedverdunners). We zien het met name in het gezicht, maar ook in de hals en voornamelijk op het decolleté. De roodheid gaat vaak gepaard met kleine, zichtbare vaatjes.

Naast eventuele ‘gewone’ roodheid van de huid, kan er ook sprake zijn van rosacea. Dit is een ontstekingsaandoening van de huid, die zich tot verschillende stadia kan ontwikkelen. Meestal begint rosacea met diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan dit gebied uitbreiden, ontsteken en de huidstructuur grover maken

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van roodheid zijn er de volgende mogelijkheden: 

IPL- en lasertherapie

Bij IPL– en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleren. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.
Roodheid wordt door de huidtherapeut behandeld door middel van IPL. IPL, ook wel intensed pulsed light genoemd is erg geschikt voor een rode huid en heel oppervlakkig, gelegen kleine vaatjes. Door een kuur van behandelingen zal de roodheid afnemen, de huid vlamt dan minder op en oogt rustiger en egaler.
Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen zijn. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht, zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.

 

Peelings

Je zou er misschien niet als eerste aan denken maar juist milde medische peelings kunnen een heel positieve invloed hebben op een rode huid, mits de juist keuze wordt gemaakt. Een chemische peeling is een exfoliërende behandeling waarbij met (hoge) concentraties van een zuur wordt gewerkt. Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze snelle gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken.
Doordat elke peeling zijn specifieke eigenschappen heeft, is voor elke vraag een geschikte peeling te vinden. Bij een rode, meer gevoeligere huid worden peelings toegepast die deze tot rust brengen, kalmeren, herstellen en weerbaarder maken. Veelal zijn dit peelings op basis van amandelzuur, al dan niet in combinatie met andere kalmerende ingrediënten.
 

LED therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de collageen- en elastinesynthese, voor een rustigere huid.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen van wondgenezing nabootst. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. De huid wordt vervolgens steviger, vaatwandjes versterken, waardoor roodheid van de huid afneemt.

ARTIKELEN ROODHEID

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen