ROSACEA

Rosacea is een ontstekingsaandoening van de gezichtshuid, die gepaard kan gaan met diffuse roodheidcouperose (verwijde bloedvaatjes), bultjes en puistjes. Daarnaast kan iemand last ervaren van een branderig gevoel in het gezicht, droogte en oogirritatie. Rosacea zien we met name ontstaan bij blanke vrouwen vanaf het 30e levensjaar. Het is een chronische huidaandoening met een onvoorspelbaar karakter. Wat zich kenmerkt door roodheid van met name de wangen en neus.

 

roodheid - vindjehuidtherapeut.nl

Welke soorten rosacea zijn er?

Er worden verschillende typen rosacea onderscheiden, dit heeft te maken met de ernst van de huidaandoening en de klachten die het geeft.

  • Type 1 – erythemateuze rosacea:  de huid toont een continue roodheid van met name de wangen en neus wat niet meer weggaat. Wel kan het opvlammen (flushing) en weer iets afzwakken. Er is een netwerk van oppervlakkige bloedvaatjes aanwezig die de huid zijn roodheid geeft.
  • Type 2 – papulopustuleuze rosacea: Bij deze vorm zien we naast de diffuse roodheid, bultjes en puistjes. Waardoor het vaak verward wordt met een vorm van acne. Echter zien we bij rosacea zelden tot nooit comedonen. De huid kan droog en branderig aanvoelen en soms jeuken. Ook kan de huidstructuur met de tijd grover worden, waardoor onder andere poriën meer beginnen op te vallen.
  • Type 3 – fibromateuze rosacea: In een verder stadium kan de huid zodanig grover van structuur worden dat rhinophyma (vergroving van de neus) kan ontstaan. Dit wordt vaak ook wel een drankneus genoemd, wat het zeker niet is. Dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de talgklieren, aanwezigheid van zwelling, grovere vaatstructuren en een toename van het bindweefsel.
  • Type 4: – oculaire rosacea: Rosacea van de ogen. Dit kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden.

 

Wat is de oorzaak van rosacea?

De exacte oorzaak is tot op heden onbekend, wel weten we inmiddels dat er een aantal belangrijke factoren zijn die invloed hebben op het ontstaan van rosacea. Steeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen verschillende aspecten in de huid.

Bij mensen met rosacea is er sprake van verzwakking van het collageen in de vaatwanden en verzwakking van het ondersteunend bindweefsel. Verzwakte oppervlakkige vaatjes worden steeds meer zichtbaar en vormen de basis van roodheid van de huid. Door lekkende vaatwandjes ontstaat er een inflammatoire reactie van de huid. Dit uit zich in meer roodheid en zwelling van de huid. Deze inflammatie kan uiteindelijk leiden tot littekenweefsel.

Daarnaast weten we dat de demodexmijt, die zich van nature op de huid bevindt, in viervoud wordt aangetroffen bij mensen met rosacea. Deze mijt is in staat om bepaalde processen in onze huid (o.a. het activeren van cathelicidinen) te stimuleren tot een ontstekingsreactie. Doordat deze mijt teveel aanwezig is, worden er meer ontstekingsreacties in gang gezet dan nodig en wenselijk is. Daarnaast zijn er bacteriën aanwezig die ook een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken en die een rol spelen in de aanmaak van het ‘bloos’ hormoon. Daarnaast zien we dat mensen met rosacea een hogere gezichtstemperatuur hebben wat bij draagt aan de groei van bacteriën.
 

Ook speelt spijsvertering en de gezondheid van de darmen een grote rol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er verband is tussen de bacteriën op de huid en in de darmen. Er is onder andere een verminderde weerstand door veranderde samenstelling van darmbacteriën.

Bovendien zorgen bepaalde voedingsmiddelen, waaronder gluten voor irritatie van de darmen wat bepaalde processen in gang kan zetten. Wanneer de irritatie zo groot is kunnen er de zogenoemde leaky guts ontstaan. Hierbij ontstaan er kleine openingen in de dunne darmwand waardoor bloedt en bacteriën kunnen uittreden, dit zorgt voor inflammatie en ontstekingsreacties in het lichaam.

Bovendien is rosacea erg gevoelig voor externe prikkels, prikkels van buitenaf. Hierbij kun je denken aan de zon, temperatuurwisselingen, stress en alcohol. Ons bloed gaat hier namelijk sneller door stromen wat invloed heeft op de roodheid van de huid.
Sommige voedingsmiddelen, met name pittige ingrediënten worden afgeraden omdat deze voor opvlamming van de roodheid en het prikkelende, branderige gevoel kunnen zorgen.

Daarnaast is de rosaceahuid gevoelig voor sommige huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, sommige zonnebrandcrèmes en aftershave) en irritatie door cosmetica.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

De huidtherapeut is in staat de verschillende vormen van rosacea te behandelen, behalve type 4, waarbij de ogen zijn aangedaan. In overleg met jou wordt gekeken welke behandeling het meest geschikt is en past bij jouw wensen. Door de huidtherapeut zal er een behandelplan op maat worden gemaakt inclusief advies over passende huidverzorging. De huid zal niet alleen een betere conditie krijgen, het voorkomt ook verergering in de toekomst.
De huidtherapeut werkt nauw samen met bijvoorbeeld de dermatoloog. Indien nodig zal de behandeling bij de huidtherapeut worden gecombineerd met de dermatologische behandeling.

 

Leefstijl advies

De huidtherapeut zal je informeren en adviseren als het gaat om leefstijl en voeding. Dit zal je helpen om bewuster te zijn van wat een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling en eventuele verergering van rosacea en wat je dus beter kunt mijden.

Voor de behandeling van rosacea zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cosmeceuticals

Huidtherapeuten werken met cosmeceuticals. Dit zijn cosmetische producten die zich onderscheiden van cosmetica, dankzij biologisch actieve ingrediënten. Ze zitten als het ware tussen cosmetica en farmaceutica – oftewel geneesmiddelen – in.

De huidtherapeut gebruikt de optimale concentraties van actieve ingrediënten om je huid de huid in combinatie met de behandelingen in de praktijk doeltreffend te verbeteren. Hierbij zijn de ingrediëntencombinatie, de manier van afgeven in de huid en de formule van essentieel belang. Daarmee onderscheidt een cosmeceutical zich van andere huidverzorging.
Cosmeceuticals zijn ontworpen om de gezondheid van de huid te verbeteren en schade te herstellen.

Naast de ontstekingen, inflammatie en vasculaire overgevoeligheid zien we een verstoorde huidbarrière bij mensen met rosacea. Om de roodheid van rosacea te kalmeren is herstel van de barrièrefunctie van de huid vereist. Deze is namelijk veelal aangetast wat met passende huidverbetering verbetert kan worden. Er zijn diverse ingrediënten die een positieve werking hebben op rosacea. Het is van belang dat deze ingrediënten de volgende werking hebben: barrière herstellend, anti inflammatoir, kalmerend ontstekingsremmend, hydraterend.
De huidtherapeut is in staat advies op maat te geven, waarbij er rekening gehouden wordt met de gevoeligheid van de rosaceahuid.

 

Huidsuppletie

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor huidsuppletie om de huid ook van binnenuit te ondersteunen, waarmee de huidtherapeut nog beter kan werken aan een gezonde huid. Supplementen zijn een goede aanvulling op de gewone voeding omdat deze vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Dit is een goede basis voor extra vitaliteit en gezondheid.
Steeds meer huidtherapeuten zien hier de voordelen van in en adviseren jou graag over de combinatie tussen voedingssupplementen en behandelingen in de praktijk.

 

Peelings

Je zou er misschien niet als eerste aan denken maar juist milde medische peelings kunnen een heel positieve invloed hebben op rosacea, mits de juist keuze wordt gemaakt.
Peelings kunnen er namelijk voorzorgen dat de huidbarriere wordt hersteld, dat huid wordt gekalmeert en gehydrateerd. Een medische peeling is een exfoliërende behandeling waarbij met concentraties van een zuur wordt gewerkt. Een peeling zorgt voor het verweken van de bovenste laag huidcellen waardoor deze snelle gaat afschilferen en zijn er in verschillende sterktes. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Doordat elke peeling zijn specifieke eigenschappen heeft, is voor elke vraag een geschikte peeling te vinden. Bij een rosacea worden peelings toegepast die deze tot rust brengen, kalmeren, herstellen en weerbaarder maken. Veelal zijn dit peelings op basis van amandelzuur, al dan niet in combinatie met andere kalmerende ingrediënten.

 

IPL- en lasertherapie

Bij IPL– en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie wat processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, welke de huid stimuleert en activeert.

IPL, ook wel intensed pulsed light genoemd is erg geschikt voor een rode huid en heel oppervlakkig, gelegen kleine vaatjes. Door een kuur van behandelingen zal de roodheid afnemen, de huid vlamt dan minder op en oogt rustiger en egaler.
Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen zijn. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht, zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.
Dit samen resulteert in een minder rode huid welke minder opvlammingen kent. Ook verminderen bultjes en puistjes door de warmte welke wordt geproduceerd.

 

LED therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de collageen- en elastinesynthese, voor een gladdere, stevigere huid. Daarnaast revitaliseert, kalmeert en herstelt het de huid wat zorgt voor een rustigere huid.
Blauw licht is raadzaam bij de (onrustige) rosaceahuid. Dit omdat blauw licht in staat is bacterien te doden.

 

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Met behulp van chirurgische micro-naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt die een mild schaafwondje nabootsen. Hierdoor ontstaat er een wondgenezing en het herstel van de huid wordt in gang gezet, waardoor collageen en elastine gestimuleerd worden. Vaatwandjes versterken, waardoor roodheid van de huid afneemt. Microneedling wordt alleen oppervlakkig toegepast wanneer de huid geen actieve puistjes vertoont.
 

ARTIKELEN ROSACEA

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen