SCHIMMELNAGELS

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie aan één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd en als ontsierend en soms pijnlijk ervaren. Ze kenmerken zich door verkleurde, dikke en soms brokkelige nagels. De medische term voor een schimmelnagel is onychomycose.

 

schimmelnagels - vindjehuidtherapeut.nl

Soorten schimmelnagels

Er zijn verschillende soorten schimmels, de twee meest voorkomende zullen we hieronder beschrijven.
Dermatofyten, dit is de grootste groep schimmels die de infectie aan de nagels veroorzaakt. Ongeveer 90% van de schimmelnagels wordt door deze groep veroorzaakt.
Non-dermatofyten en gisten kunnen ook een schimmelnagel veroorzaken. Dit komt minder vaak voor en is veel moeilijker te behandelen.

 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Echter kan er om verschillende redenen toch zijn dat de schimmel van invloed is waardoor er zich een schimmelnagel ontwikkeld. Er zijn een aantal risico’s die bijdragen aan het ontstaan van een schimmelnagel.

 • Slecht groeiende nagels
 • Beschadigde nagels door bijvoorbeeld trauma
 • Op blote voeten lopen in vochtige ruimtes, zoals douches en sauna’s.
 • Vochtige nagels door het onvoldoende afdrogen van de voeten of door een vochtig klimaat in de sokken en schoenen.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid.

Tegenwoordig kunnen schimmelnagels door de huidtherapeut effectief worden behandeld, mits alle thuisinstructies strict worden opgevolgd.

Voor de behandeling van schimmelnagels zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Door middel van een kuur aan laserbehandelingen is de huidtherapeut in staat de schimmelnagel te verminderen. Schone nagelgroei wordt gestimuleerd zonder de bijwerkingen van medicatie. Het gebruik van alleen lokale middelen is vaak onvoldoende, omdat de schimmel veelal onder en in de nagel leeft. De laser, dat door de nagel tot aan het nagelbed rijkt is in staat de schimmel door het thermische effect, te doden. Het licht verhit hierdoor de schimmelkern waardoor deze niet kan overleven. De schimmel wordt opgeruimd door het lichaam, waardoor het aangetaste nageldeel uitgroeit. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid zullen intact blijven.

Hoewel de infectie wordt behandeld door de laser, wordt de verbetering van de nagel pas waargenomen als het aangetaste nageldeel gaat uitgroeien. De eerste uitgroei is meestal zichtbaar na ongeveer vier tot zes maanden.

Zoals eerder genoemd heeft de laserbehandeling alleen kans van slagen als alle thuisinstructies strict worden opgevolgd. Daarnaast is een voorbehandeling door een medisch pedicure sterk aan te bevelen. Hoe dunner namelijk de nagel, des te effectiever de laser zijn werk kan doen.

 

Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?

Schimmelinfecties ontstaan veelal door een combinatie van factoren. Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

 • Zorg dat je je voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
 • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom je voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
 • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
 • Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, hotels, sporthal, sauna).

Mocht er zich toch een schimmelnagel ontwikkelen, dan is het belangrijk om naast bovenstaande, de volgende adviezen in acht te nemen:

 • Was sokken, beddengoed en handdoeken op minimaal 60 °C.
 • Draag elke dag schone sokken
 • Droog de voeten elke dag met een schone handdoek
 • Spray of poeder regelmatig alle schoenen met schimmeldodende middelen
 • Vijl meermaals per week de aangedane nagel zo dun mogelijk of bezoek regelmatig een pedicure.
 • Smeer dagelijks met een schimmeldodende crème op en rondom de nagel.

 

ARTIKELEN SCHIMMELNAGELS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen
× Hoe kan ik je helpen?