SINUS PILONIDALIS

Dit is een holte onder de huid wat ook wel een haarnestcyste wordt genoemd, welke doorgaans gelegen is in de bilspleet. Een holte die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als één of meerdere gaatje(s) of een kleine intrekking in de huid. In de cyste kunnen haren zitten en er kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.

 

sinus-pilonadalis. - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat sinus pilonidalis?

Hoe deze aandoening ontstaat is nog niet geheel duidelijk. Bij sommige mensen is er een relatie met overbeharing in de bilspleet. Ook kunnen er haren worden aangetroffen in de cyste, welke mogelijk ervan buitenaf ingroeien. Hierdoor kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.
Het kan dan ook pijn veroorzaken, afscheiding van vocht en/of bloed geven.

Hoe ziet een sinus pilonidalis eruit?

Veelal is de cyste te zien en ook te voelen in of net boven de bilspleet. Het kan eruit zien als een grote, ontstoken puist, welke zichtbaar is als een holte onder de huid waarin zich meestal haren bevinden.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

 

Informatie en advies

Naast het behandelen van de huid, geeft de huidtherapeut ook voorlichting en advies en coacht ze op leefstijl- en gedragsverandering. Samen met jou kijkt de huidtherapeut wat jou kan helpen.
Wanneer de haarnestcyste rustig is en er geen of nagenoeg geen klachten zijn, kan veelal met regelmatig scheren en goede hygiene het gebied rustig gehouden worden. Echter doordat scheren voor irritatie kan zorgen, adviseren huidtherapeuten te kiezen voor laserontharing.

Voor de behandeling van sinus pilonidalis zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Haargroei – Bij lasertherapie maakt de huidtherapeut gebruik van energie die processen in de huid stimuleert. De gebruikte energie wordt omgezet in warmte, die in het geval van haargroei de haarfolikkel of de voedingsbodem beschadigd. Dit zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. De behandelde haren blijven permanent weg, echter is het wel mogelijk dat er zich onder invloed van onder andere hormonen in de loop der jaren nieuwe haren ontwikkelen. Om die reden zijn onderhoudsbehandelingen wanneer nodig gewenst.

Bij lichte huidtypen absorbeert het pigment het licht van de laser in de haarzakjes. Hierdoor raken de stamcellen die zorgen voor haargroei beschadigd. Op den duur stopt de haargroei helemaal, wat zorgt voor een mooie, gladde en haarloze huid.
Bij de behandeling van de donkere huidtypen gebruikt de haartherapeut lasers die niet op het melanine werken, maar op de bloedvaatjes die de haarzakjes van voeding voorzien. Deze worden gecoaguleerd (gestold) en vervolgens beschadigd, waardoor de haargroei stopt.
De laser kan ongewenste haren effectief en veilig verwijderen. Na iedere behandeling zullen de haren minder en dunner worden.
 

De laserbehandelingen om haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen hebben daarnaast nog een positieve uitwerking. Eventuele ontstekingen verminderen en pijnklachten nemen af. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat het effectief werkt op de haarnestcyste.

Littekens – soms kan er worden besloten om bij hinderlijke klachten een operatie uit te voeren. Dit wordt niet door de huidtherapeut uitgevoerd.
Dit wordt gedaan om de haarnestcyste te verwijderen. Echter geeft snijden in weefsel een litteken, wat enerzijds als cosmetisch storend kan worden ervaren en anderzijds klachten kan geven. Denk hierbij aan een gespannen, trekkerig gevoel.

Met IPL– en lasertherapie is de huidtherapeut in staat de huid zodanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden. Eventuele roodheid van het litteken neemt af, het weefsel wordt soepeler en waar nodig vlakker door bijvoorbeeld laagjes van het litteken te verwijderen en gerichte warmteafgifte te geven waardoor fibroblasten gestimuleerd wordt tot aanmaak van nieuw collageen.

 

ARTIKELEN SINUS PILONIDALIS

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen