Tatoeageverwijdering

Tatoeageverwijdering - vindjehuidtherapeut.nl

Tatoeages zijn al járenlang zeer populair en worden dan ook veelvuldig gezet. Het aantal tattooshops is de laatste jaren gestegen, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een trend om een tatoeage te laten zetten, maar steeds meer mensen krijgen na verloop van tijd, soms zelfs al dezelfde dag, spijt. Óf krijgen door het zetten van een tatoeage klachten en/of huidproblemen. Hierover vertel ik je meer in deze blog.

Tatoeageverwijdering met laser

Tegenwoordig zijn er zeer goede lasers op de markt, waardoor een tatoeage goed valt te verwijderen, zonder schade aan de huid achter te laten. Wanneer een tatoeage met laser wordt behandeld, wordt het licht door het inkt geabsorbeerd en vergruisd tot zeer kleine deeltjes. De inktpartikels worden vervolgens opgeruimd door het lichaam via het lymfesysteem. Een deel wordt ingekapseld in de lymfeklieren en het overige verlaat het lichaam via de ontlasting. Het opruimen duurt meerdere weken wat ervoor zorgt dat er tussen de behandelingen gemiddeld acht weken worden gelaten. Per keer wordt er een deel van het inkt opgeruimd, wat ervoor zorgt dat de tatoeage steeds lichter wordt. Schaduwen, donkere tinten, met name zwart, of licht gezette tatoeages vervagen het snelste. Pols-, ring of voettatoeages kosten helaas meer tijd om te vervagen. Dit lijkt te komen doordat de inktdeeltjes een langere weg moeten afleggen om afgevoerd te worden. Daarnaast zijn de lymfebanen in de handen en voeten kleiner, wat lastiger is in de afvoer.

Bij het verwijderen van tatoeages worden de zogeheten photo-akoestische, ofwel photo-mechanische lasers gebruikt. Deze lasers produceren aanzienlijk minder warmte dan de veelgebruikte thermische lasers (o.a. voor ontharing, vaatbehandelingen etc.) en zorgen door de zeer korte pulsen (lichtlitsen) voor een expansie binnen het inktpartikel en vervolgens een ontploffinkje. Dit resulteert in het vergruizen van het inkt. Hoe kleiner de inktpartikels, hoe gemakkelijk het voor het lichaam is deze op te ruimen.

Nanoseconden lasers

Al jaren worden de nanoseconden-, ook wel de q-switched lasers genoemd, gebruikt om tatoeages effectief te verwijderen. Deze lasers werken met nanoseconden (een miljardste van een seconde) pulsen waarbij door middel van één golflengten, of tegenwoordig een combinatie van golflengten, het inkt in de huid wordt behandeld. Effectieve lasers, echter zijn er meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat als je het vergelijkt met de picoseconden lasers.

Picoseconden lasers

De laatste jaren hebben de picoseconden lasers steeds meer terrein gewonnen. De naam zegt het al – picoseconden -, hierbij wordt er dus een picoseconden puls gegeven (biljoenste van een seconde). Het grote voordeel hiervan is dat de puls extreem kort is, wat een positief effect heeft op het inkt. Doordat de puls zó kort is, is de explosie binnen het inktpartikel nog groter. Dit zorgt ervoor dat het inkt in stofachtige deeltjes wordt vergruisd, wat het voor het lichaam makkelijker maakt dit af te voeren. Dit samen resulteert in minder behandelingen ten opzichte van de nanoseconden.
Is een picoseconden laser dan altijd beter? Niet per se. Bij kwalitatief goede lasers bereik je met beide lasers goede resultaten, echter is de weg ernaartoe met een picolaser korter. Wel zijn deze behandelingen vaak duurder.
Bij de zogeheten recalcitrante tatoeages, die minder goed reageren op de behandeling, is vaak een picolaser wel wenselijk. Dit omdat bepaalde inkten en/of kleursoorten hiermee beter weggaan. Welke soms met de nanoseconden lasers niet verwijderd kunnen worden.

Soorten golflengten

Lasers bevatten één specifieke golflengte, één kleur licht. De meest gebruikte golflengte voor het verwijderen van tatoeages is de Nd:YAG laser. Deze is zeer geschikt voor het verwijderen van de donkere tinten, met name zwart. Ook kan de intensiteit van een breed scala aan kleuren met deze laser verminderd worden. Echter om allerlei verschillende kleuren volledig te kunnen verwijderen, heeft een praktijk meerdere golflengten nodig. Tegenwoordig vinden we steeds meer golflengten welke effectief zijn. De meest gebruikte zijn voor de rode tinten vooralsnog de KTP laser (groen licht) en voor groene, blauwe tinten de Ruby- of Alexandrite laser.

Wat blijft er achter?

Met goede lasers is de kans op verbranding van de huid, pigmentverschillen en littekenvorming aanzienlijk klein. Wel is het belangrijk dat de behandelaar voldoende kennis heeft van de huid en met een goed systeem werkt.
Vaak wordt nog gedacht dat er altijd iets achterblijft na het verwijderen van een tatoeage. Dit is niet het geval. Wanneer het goed wordt gedaan en er na het zetten van de tatoeage, wat helaas vaak wel zo is, geen littekenvorming is ontstaan, blijft er niets achter. In het begin komen zo nu en dan wel pigmentverschillen voor. Dit kunnen lichtere- (hypopigmentaties) of juiste donkere verkleuringen (hyperpigmentaties) van de huid zijn. Echter herstelt dit vaak weer met de tijd, gemiddeld duurt dit 6-12 maanden.

Huidproblemen na het zetten van een tatoeage

De klachten die veel gezien worden na het tatoeëren zijn; jeuk, verkleuringen, wondjes, allergische reacties of zelf pijn door een tattoo. De meeste allergische reacties worden gezien bij de rode inkten. Deze klachten worden vaak uitgelokt door zonlicht. Hierdoor is de allergie vaker zichtbaar op armen en benen.
Ook tatoeages met zwarte inkt kunnen tot problemen leiden. Soms ontstaat er een infectie van de huid. maar ook auto-immuun huidziekten zoals; psoriasis (een huidaandoening met schilfers, roodheid en jeuk), sarcoïdose (het onverwachts optreden van ontstekingen in organen en weefsels) en lichen planus (een ontsteking van de huid met kleine, jeukende, rood tot licht paarse, vlakke bultjes).

Deze huidaandoeningen kunnen op de plek van de tatoeage ontstaan door het tatoeëren zelf. De prikkel van het tatoeëren triggert de afweer, waardoor de auto-immuunziekte opkomt op die specifieke plek. Soms zijn de huidafwijkingen in de tatoeage de eerste uiting van zo’n auto-immuunziekte.

Heb je spijt van je tatoeage en overweeg je deze te laten verwijderen? Laat je informeren bij de huidtherapeut over de mogelijkheden!

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.