STRIAE

Striae zijn strepen die ontstaan wanneer het lichaam in een korte tijd, een snelle groei doormaakt. Bij striae is het bindweefsel namelijk onderhuids door te grote spanning gescheurd. Deze scheurtjes zijn aan het oppervlak zichtbaar wat in het begin leidt tot paarsrode strepen. Na verloop van tijd neemt de kleur af en zullen er witte littekens achterblijven.

 

striae - vindjehuidtherapeut.nl

Soorten striae

  • Striae rubra is de type striae die we als eerste zien. Kenmerkend is de paarsrode kleur.
  • Striae alba ontstaat in de loop van de tijd. De strepen krijgen dan een meer witte kleur.

 

Oorzaken striae

Zoals hierboven beschreven ontstaat striae met name door een te snelle groei binnen een korte tijd. Dit kan zijn tijdens de groeispurt in de puberteit, een zwangerschap of bijvoorbeeld zware krachttraining. Ook kan het ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen. Het onderhuids bindweefsel kan de snelle groei en uitrekking van de huid niet bijhouden, waardoor de huid scheurt en er collageen en elastine wordt afgebroken.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van striae zijn er de volgende mogelijkheden: 

IPL- en Lasertherapie

Bij IPL– en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie wat processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. De energie wordt omgezet in warmte, welke de huid stimuleert en activeert.

Tijdens deze behandeling wordt het licht geabsorbeerd en omgezet in warmte, wat nieuw collageen- en elastinevezels aanmaakt. Dit zorgt voor nieuwe celopbouw en de huid wordt als het ware van binnenuit geherstructureerd. De striae wordt minder opvallend doordat de huid steviger wordt en strakker, de streepjes worden als het ware vlakker en smaller. Striae ligt vaak een beetje verzonken in de huid en dit neemt af door de behandelingen. Bij striae rubra wordt veelal IPL ingezet om het proces te versnellen wat ervoor zorgt dat de roodheid van de huid afneemt.
 

Microneedling

Tijdens een microneedling behandeling worden door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op het oppervlak terecht komen, kleine microkanaaltjes in de huid gemaakt. Deze naaldjes ‘verwonden’ de huid precies genoeg om deze op een natuurlijke manier te activeren. Hierdoor ontstaat er een wondgenezing en door de behandeling wordt het herstel van de huid in gang gezet. Collageen- en elastineaanmaak worden gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat de striae minder zichtbaar is.

Microneedling wordt waar nodig gecombineerd met verjongende peelings of speciale vloeistoffen, de zogeheten skinboosters, die de huid veilig binnendringen om daar hun werk te doen. Het resulteert in een nog beter resultaat, omdat het elkaar ondersteunt.
 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigt. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. Ook hierdoor zien we het beeld verbeteren.

ARTIKELEN STRIAE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen