TALGKLIERHYPERPLASIE

Talgklierhyperplasie is een onschuldige, zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid. Het zijn huidkleurige bultjes die ook wel sebaceous hyperplasie worden genoemd. Ze zijn ongeveer twee tot drie millimeter in doorsnede en zitten vooral rondom de oren en op de wangen. Typerend is dat in het midden van het bultje een soort indeuking te zien is.
Het komt veel voor bij de ouder wordende huid, zowel bij mannen als vrouwen en wordt wel eens verward met een moedervlek. Dit is echter niet het geval, het bestaat namelijk niet uit pigmentcellen, maar ontstaat door de talgklieren.

 

talgklierhyperplasie - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat talgklier hyperplasie?

Talgklierhyperplasie is een uiting van huidveroudering waarbij zonblootstelling een belangrijke rol speelt. Ze ontstaan door een ophoping van meerdere talgkliertjes op één plek. Waarom deze ophoping precies ontstaat is niet duidelijk.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van talgklierhyperplasie zijn er de volgende mogelijkheden: 

Ablatieve lasers

Ablatieve lasers zorgen ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht. Doordat de temperatuur van de huid alleen plaatselijk snel toeneemt, wordt de omliggende huid niet beschadigd. De talgklierhyperplasie wordt hierdoor verwijderd.

 

Elektrocoagulatie

Coaguleren wordt gedaan door middel van een fijn naaldje of puntige elektrode met veilige laagstroom. Hierdoor lost de talgklierhyperplasie op en ontstaat er na een paar dagen een korstje. Na het loskomen van het korstje is de huid volledig geheeld.

 

Curretage

Curetteren wordt toegepast door middel van een steriel curette-ringetje (scherpe lepel) om de huidoneffenheid heel precies van de huid te schrapen. De curette is een snijdend instrument met een circulaire of ovaalvormige snijkant en een handvat. Met de snijrand van de curette wordt er, met een schep beweging aan de rand van de te behandelen plek, het weefsel verwijderd.

 

ARTIKELEN TALGKLIERHYPERPLASIE

wat is een huidtherapeut? - vindjehuidtherapeut.nl
huidproblemen bij zwangerschap - vindjehuidtherapeut.nl
Pigmentaandoeningen