Verschillen tussen de blanke en de donkere huid en haar

Verschillen tussen de blanke en de donkere huid en haar

De een heeft een lichte huid, de andere een donkere. De een is blond, de ander donker. Wat is het verschil tussen blanke en donkere huid en haar? Welke factoren bepalen dat je een donkere huid of haar hebt of juist een lichte huid of haar? We leggen het uit in deze blog! 

Het verschil tussen blanke en donkere huid en haar

Als we het over huidskleur hebben, dan hebben we het over de kleur van de menselijke huid. We denken er misschien niet bij na, maar iemands huidskleur is het product van de genen van beide biologische ouders. De donkere huid ontwikkelde zich op zonnige en droge plaatsen terwijl de bleke huid die vitamine D aanmaakt op basis van kleine hoeveelheden zonlicht, zich ontwikkelde bij mensen die in noordelijker streken waren gaan wonen.

Hoe krijgt de huid een donkere of lichte kleur?

De huid wordt van kleur voorzien door pigment. Melanocyten zijn huidcellen die zakjes aanmaken met pigmentkorrels. Deze worden vervolgens doorgegeven aan de hoorncellen. De bovenste huidlaag,  de opperhuid, bestaat voornamelijk uit deze hoorncellen die ervoor zorgen dat je huid een bepaalde kleur krijgt. Het verschil tussen een donkere of lichte huid wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine) die in de opperhuid aanwezig is.

Het verschil van de hoeveelheid melanine in de donkere en lichte huid

Een lichte en een donkere huid bevatten evenveel melanocyten, alleen bij een donkere huid zijn deze cellen groter en sterker vertakt. Daarnaast zitten er ook meer pigmentkorrels (melanine) in de zakjes (melanosomen). Bij een donkere huid liggen de zakjes met pigmentkorrels beter verspreid over de hoornlaag (de bovenste laag van de opperhuid) en bij een lichte huidtype liggen de zakjes juist heel dicht bij elkaar.

Is een donkere huid dikker en steviger dan de lichte huid?

De donkere huid is beter beschermd tegen schade door uv-straling vanwege de hoeveelheid pigment die in de opperhuid aanwezig is en vanwege de compactere hoornlaag. Maar er komen wel vaker pigmentverschuivingen voor bij de donkere huid. Als er sprake is van bijvoorbeeld eczeem, dan zie je dat er eerder kleine papeltjes (bultjes) ontstaan dan schilferingen. Als je krabt treden er eerder donkere, ruwe en verdikte huidgebieden op dan erosies. Een donkere huid blijkt dikker, hechter er steviger te zijn waardoor er minder snel rimpeltjes optreden. Huidveroudering treedt niet alleen op door zonlicht maar ook door het natuurlijke verouderingsproces.

De bepaling van een de haarkleur

Haarkleur wordt bepaald door twee pigmenttypes: eumelanine bij donker haar en feomelanine bij licht haar. Het haar kan met circa 11 tot 12 kleuren variëren van lichtblond tot zwart. Er zijn minstens 2 genenparen die de haarkleur van de mens sturen. Er is een gen voor het bruin/blond paar en die heeft een dominante blond allel en een recessief blond allel. Als het zo is dat je een drager bent van een bruine allel dan zal je bruin haar hebben. Zo niet, dan ben je blond. Nu weet je ook waarom 2 ouders met bruin haar een kind kunnen krijgen met blond haar. Er is ook een ander paar namelijk het niet rood-rood paar waarbij het allel voor rood haar recessief is. Een koppel waarbij beiden rood haar hebben, kunnen een kind krijgen met kastanje bruin haar of licht oranje haar. Kortom hoe meer van de dominante donkere genenparen er aanwezig zijn, des te donkerder de haarkleur.

Is donker haar steviger dan licht haar?

Zwart is de meest voorkomende menselijke haarkleur, gevolgd door bruin. Zwart of bruin haar wordt gekenmerkt door een grotere hoeveelheid van eumelanine (donker pigment) en een kleinere hoeveelheid van feomelanine (licht pigment). Donker haar is dikker en steviger dan blond haar.

Wil je meer weten over de donkere huid? Lees hier 5 tips voor de donkere huid!

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.