Verschillen tussen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialist

Verschillen tussen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialist - vindjehuidtherapeut.nl

Het verschil tussen ons beroep als huidtherapeut en de schoonheidsspecialist is voor velen nog steeds onduidelijk. Wat begrijpelijk is aangezien beide beroepen een grote passie hebben voor de huid. In de onderstaande blog lichten wij toe hoe deze twee beroepen van elkaar onderscheiden kunnen worden en op welke manier huidtherapeuten waar nodig met schoonheidsspecialisten samen werken.

Welke opleiding?
Huidtherapeuten zijn opgeleid door middel van een vierjarige hbo-opleiding voor het behandelen en herkennen van grote en kleine huidproblemen. Vervolgens dienen huidtherapeuten zich te registreren bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Voor verlenging van de registratie moeten zij jaarlijks punten behalen door middel van bijscholingen en geaccrediteerde activiteiten in het werkveld. Bovendien heeft de huidtherapeut een beschermde titel, die is vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG, artikel 34). De beroepsorganisatie is de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapie)

Een schoonheidsspecialist volgt een eenjarige-, tweejarige-, of driejarige mbo-opleiding waarna ze zich verder kunnen specialiseren door middel van cursussen. Schoonheidsspecialisten zijn vaak aangesloten bij de ANBOS (Algemene Nederlandse Brancheorganisatie voor Schoonheidsspecialisten).

Wat is het behandeldoel?
Heb je last van huidproblemen of een verminderde huidconditie, dan ben je meer dan welkom bij de huidtherapeut. Het doel van een huidtherapeut is om de huid zichtbaar te verbeteren en op de langere termijn te ondersteunen waar nodig. Het beroep van een schoonheidsspecialist is meestal meer gericht op ontspanning en verzorging. Maar ook binnen de schoonheidsverzorging zijn er schoonheidsspecialisten die zich richten op huidverbetering.

Wordt er medisch of cosmetisch gewerkt?
Huidtherapeuten kunnen zowel op medisch als cosmetisch gebied werkzaam zijn en behandelen diverse huidklachten zoals bijvoorbeeld acne, littekens, overbeharing, vaten, oedeem, tatoeages en huidveroudering. Afhankelijk van het huidprobleem wordt er in de oppervlakkige of de diepere huidlagen gewerkt. Voor het verminderen van de huidklachten wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige apparatuur en andere behandelmethodn. Daarnaast werken huidtherapeuten vaak in samenwerking met een arts. Schoonheidsspecialisten behandelen met name de gezonde huid en werken veelal op het cosmetische gebied. In deze branche wordt vaak gesproken over modules zoals oppervlakkig reinigen, shaping, permanente make-up, harsen, massage, maskers en het verven van wenkbrauwen en wimpers. Ook zijn er schoonheidsspecialisten die zich verder hebben gespecialiseerd en net als een huidtherapeut huidverbeterende behandelingen uitvoeren. Deze specialisten staan geregistreerd bij de ANBOS.

Wat is de duur van een behandelperiode?
Een behandelperiode bij de huidtherapeut bestaat vaak uit een gemiddeld aantal behandelingen die nodig zijn om een huidklacht te verhelpen. Wanneer de huidklacht verholpen is wordt het proces samen met de cliënt afgesloten. Bij chronische klachten of bij het ondersteunen in het mooi ouder worden, wordt er na een intensiever behandeltraject overgegaan op onderhoudsbehandelingen. Om zo de huid waar nodig te ondersteunen op de langere termijn.
In tegenstelling tot de huidtherapeut hebben schoonheidsspecialisten vaak vaste cliënten welke regelmatig(er) terugkomen voor een behandeling. Dit is dan ook direct een mooi voorbeeld waar huidtherapeuten graag met schoonheidsspecialisten samenwerken. Samen sterker voor de beste resultaten!

 

Worden behandelingen vergoed?

Aangezien de huidtherapeut een wettelijk erkend paramedisch specialist is, worden bepaalde behandelingen bij de huidtherapeut vergoed door de zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekering, het aanvullende pakket dat is gekozen en het huidprobleem. Een huidtherapeut is direct toegankelijk. Dit betekend dat er voor een afspraak of behandeling geen verwijsbrief nodig is. Voor het krijgen van een vergoeding kan er in sommige gevallen wel een verwijsbrief vereist zijn. Een vergoeding bij een schoonheidsspecialist is vaak mogelijk wanneer deze gespecialiseerd is in een medische behandeling en dit staat geregistreerd bij de ANBOS. Ook kan het vergoed worden wanneer een schoonheidsspecialist werkt onder verantwoordelijkheid van een dermatoloog of huidtherapeut.

Samenwerking
Aangezien huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten op verschillende gebieden werkzaam zijn, kunnen zij elkaar vaak goed aanvullen en een mooie samenwerking vormen. De behandelingen versterken en ondersteunen elkaar.

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.